Hlavní obsah

„Byl to komplikovaný zákrok.“ Šéfka konzilia hodnotila Zemanovu operaci

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Exprezident Miloš Zeman by se mohl po prodělané operaci dolní končetiny plně zotavit.

Reklama

Exprezident Miloš Zeman, který minulý týden prodělal neplánovanou operaci kvůli kritickému nedokrvení nohy, bude v pátek přeložen z JIP na interní oddělení. Stále zůstává ve vážném stavu, je ale při vědomí a rehabilituje.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Má už smysl pro humor, takhle bych to řekla,“ popsala Lucie Valentová Bartáková aktuální rozpoložení bývalého prezidenta Miloše Zemana. Podle šéfky Zemanova konzilia je exprezident plně při vědomí, orientován a spolupracuje.

Zeman byl minulý čtvrtek nečekaně hospitalizován v motolské nemocnici z důvodu kritického nedokrvení nohy. Nyní je po náročné operaci ve stabilizovaném stavu a z jednotky intenzivní péče kardiovaskulární kliniky se dnes přesune na kliniku interní.

Termín přesunu exprezidenta z nemocnice do domácí péče nedokážou lékaři prozatím odhadnout. Opětovné vytvoření krevní sraženiny, která nedokrvení způsobila, není totiž vyloučené. „Byl to komplikovaný zákrok, při kterém však nedošlo k nějakému překvapení v průběhu výkonu nebo i po něm. Jednalo se o komplikovaný, avšak standardní výkon,“ vysvětluje Valentová Bartáková.

Ostatní zdravotní okolnosti, například cukrovka, kterou Zeman dlouhodobě trpí, neměly podle ní na průběh operace žádný vliv a neměly by ani ovlivnit rekonvalescenci.

Ta podle přednosty kliniky rehabilitace a člena Zemanova lékařského týmu Pavla Koláře probíhá postupnou vertikalizací, tedy pomalým uváděním do svislé polohy, a také fyzikální terapií.

„Pana prezidenta také trochu trápí rameno, takže se zaměřujeme i na to, aby se zlepšila jeho pohyblivost. Přece jenom mu horní končetiny pomáhají k přesunu, pomáhají mu i na vozíku,“ popisuje Kolář postup rehabilitace.

Zeman je podle něj vzhledem ke svému věku i zdravotnímu stavu křehký pacient, délku zotavování tedy nedokáže dobře odhadnout. „Uvidíme, jak se bude vyvíjet hojení ran. Ale už stál a pomaličku se pohyboval v chodítku,“ zmiňuje.

„Budeme rádi, když se dostane do stejného stavu, v jakém byl,“ komentuje Kolář možnou Zemanovu rehabilitaci. Upozorňuje však na fakt, že po prodělaném výkonu i po nálezu, kvůli kterému se exprezident musel operaci podrobit, je o něco „křehčí“.

Reklama

Doporučované