Hlavní obsah

Fiala: Česku kvůli dění v Izraeli nehrozí bezprostřední nebezpečí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Premiér Petr Fiala.

Stát ale podle premiéra přistoupil k sadě opatření, která chrání rizikové objekty a akce.

Článek

České republice nehrozí žádné bezprostřední nebezpečí v souvislosti s děním v Izraeli a nezvýšilo se riziko teroristického útoku.

Na tiskové konferenci po čtvrtečním jednání Bezpečnostní rady státu to řekl premiér Petr Fiala (ODS).

„Nemáme poznatky, že by se zvýšilo riziko útoků proti cílům v ČR, konstatoval. Stát nicméně přistoupil k sadě opatření, která chrání rizikové objekty a akce,“ uvedl s tím, že všechny složky dělají vše pro preventivní ochranu.

Rada je stálým pracovním orgánem vlády pro problematiku bezpečnosti, tvoří ji premiér a další členové vlády podle rozhodnutí kabinetu. Schází se obvykle po dvou až třech měsících, tentokrát se zasedání uskutečnilo zhruba měsíc po posledním termínu. Vedle dopadů situace v Izraeli se dnes rada zabývala nelegální migrací.

Napětí v Izraeli eskalovalo poté, co na něj v sobotu 7. října zaútočily jednotky islamistických radikálů. Podle představitelů židovského státu při útoku zemřelo na 1400 Izraelců, mezi mrtvými je jeden český občan, ale také například tři desítky Američanů, ale také občané Francie, Brazílie či Thajska.

Izraelská vláda v ten samý den vyhlásila válečný stav, armáda na útok odpověděla bombardováním Pásma Gazy a podle expertů připravuje pozemní operaci v oblasti, byť v posledních dnech Izrael naznačil, že by k ní vůbec nemuselo dojít.

Doporučované