Hlavní obsah

Glosa: Jde o peníze. Proto dělá Peterková virvál

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Jana Peterková u středečního soudu.

Reklama

Jana Peterková opět svolala svoje fanoušky k soudu. Znovu došlo na násilí, byť „jen“ verbální. Ke skutečnému chyběl krůček. Mnohým je dezinformátorka pro smích, přesto je třeba říci, že je i nebezpečná.

Článek

Před týdnem, v den, kdy hooligans Jany Peterkové vylomili dveře pražského soudu, kde byla souzena za šíření covidových lží, jsem se v komentáři ptal, zda justiční stráž věc vyhodnotila adekvátně, zda situaci nepodcenila.

Ve středu, kdy Peterková znovu svolala desítky lidí k soudu, kde stanuli její druzi ve lži Patrik Tušl a Tomáš Čermák, již byla bezpečnost zásadně posílená.

Uvnitř soudní síně hlídalo pět těžkooděnců, dveře bránil kordon justiční stráže.

Možná jen díky tomu nedošlo k násilí.

Každopádně počínání Jany Peterkové a jejích fans bylo opět sice nechtěně groteskní, ale zároveň strašlivé.

Jeden z jejích stoupenců kupříkladu opakovaně, jak Peterková sama v živém vysílání na Facebooku zachytila, vyhrožoval násilím členům justiční stráže. Ať prý si sundají uniformy a rozdají si to s ním jeden na jednoho. V uniformě je prý každý borec.

Peterková nonstop hystericky ječela na celou chodbu, naléhala na jednoho z členů stráže, který ignoroval její hulákání, aby okamžitě odešel. „Ať odejde, že jóóóó, ať jde,“ burcovala dav. Nikomu díkybohu definitivně nepřeskočilo a na muže se nevrhli. Mohlo to dopadnout zle.

Vzápětí obrátila svou pozornost na štáb České televize. Teatrálně strčila telefon do obličeje jednomu z mužů za kamerou a napadala jej, proč prý lže, proč Česká televize nevysílá její akci živě. Celou scénu uvodila slova: „Pojďme si to tady vyřídit s pánem z České televize.“

Vyhecovaný dav si nedovolil přejít k pěstní ofenzivě. Leč troufám si tvrdit, že chybělo málo.

Jistě, na protest má právo každý. Jsme ale civilizovaná společnost, i demonstrovat lze emotivně, leč důstojně.

To, co Peterková a spol. ve středu předvedli, byla opět agrese, byť tentokrát „pouze“ verbální.

Podívaná to přesto byla otřesná. Ze zfanatizované bandy naštvané na celý vesmír šel strach. Oč ve skutečnosti paní Peterkové jde, je zřejmé. Evidentní je, že až nezdravě prahne po pozornosti. A udělá cokoliv, aby se jí dočkala. Jako když chtěla na začátku pandemie v motolské nemocnici olizovat kliky, aby dokázala, že žádný vir neexistuje.

V pozadí jsou bezesporu peníze. Čím víc lidí přiláká, tím úspěšnější budou její apely, aby jí je lidé posílali. Jako třeba v lednu, kdy na Facebooku zveřejnila výzvu poté, co jí soud uložil uhradit 250 tisíc korun za šíření lží o úmrtích po očkování na covid-19. „Kdo mě chce v celé vypjaté situaci podpořit jakýmkoliv způsobem a jakoukoliv částkou nebo i jiným způsobem, všechny informace najdete na mém webu v sekci podpora,“ napsala na sociálních sítích Peterková. 

S podobným „crowdfundingem“ či „žebračenkou“ ostatně přišla už v minulosti, třeba vloni v březnu. „Kdo chce přispět na mé aktivity, pomoci s čtvrtmilionovou pokutou, anebo podpořit mé právní zastoupení kvůli trestnímu stíhání mé osoby, budu vám moc vděčná.“ Následuje číslo účtu.

Nyní vytušila příležitost předvádět se u soudů. Že šíří strach, paniku a chaos a dost možná motivuje někoho ze svého tábora k dalšímu násilí, je jí jedno.

Je třeba varovat, že je paní Peterková, jakkoliv je její počínání trapné a komické až hanba, současně i nebezpečná. Policie už si toho zaplaťpánbůh všimla.

Reklama

Doporučované