Hlavní obsah

Komentář: Covidová lhářka má problém. Armádu věrných, kterým nezvládá velet

Foto: ČTK

Janu Peterkovou v úterý u soudu na čas „osvobodili“ násilím její stoupenci.

Reklama

aktualizováno •

Napadení soudu by mělo vyděsit hlavně Janu Peterkovou. Rozdmýchala nenávist, jež se zhmotnila v údery pěstí. Pokud se od násilí nedistancuje, ponese zodpovědnost za každý podobný incident spojený s její pseudomesiášskou misí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nebezpečné bylo už to, když Jana Peterková za covidu blouznila o tom, že v nemocnicích za úplatu leží zdraví lidé předstírající nemoc, nebo o drastických vyšetřeních dětí.

V úterý, kdy kvůli těmto lžím předstoupila před soud, se toto nebezpečí posunulo o úroveň výš.

Od žvanění na sociálních sítích k fyzickému násilí.

Od virtuálního šíření dezinformací a konspiračních teorií k reálnému napadení soudu, jednoho z nejdůležitějších pilířů demokracie.

Paní Peterková je obžalovaná z šíření poplašné zprávy. K soudu v úterý přišly desítky jejích příznivců, kteří nejprve skandovali Gestapo!, čímž měli patrně na mysli justiční stráž a policisty. Vykřikovali rovněž cosi o fašistickém státě, aby vzápětí přešli od slov k činům, vylomili dveře do jednací síně, kde se pak podle agentury ČTK strhla potyčka, při které byl jeden z agresorů zpacifikován slzným plynem. A jednání bylo odročeno.

Otázkou je, zda justiční stráž vyhodnotila předem možné riziko adekvátně, zda věc nepodcenila.

Každopádně, dav dosáhl svého. Byť dočasně.

Záznam živého vysílání dění u soudu, jak je zachytil jeden z příznivců obžalované:

Patrně žádný soud by Peterkovou neposlal sedět. Ostatně také dnes jí nakonec uložil dvouletý podmíněný trest s tříletou zkušební dobou. Mám to za adekvátní.

A to přesto, že její výmysly v době vrcholící pandemie, po které zůstaly v Česku desítky tisíc mrtvých lidí, samozřejmě odsouzeníhodné jsou.

Podkopávaly důvěru ve vědu, v lékaře, ve zdravotnický systém, ve stát, z doktorů dělaly div ne vrahy.

Nemálo lidí také inspirováno Peterkovou a spol. systematicky a ostentativně ignorovalo i nejbanálnější protiepidemická opatření, jakými bylo třeba nošení roušek v MHD. Ohrožovali sebe i ostatní.

Zkrátka, zřetelně se ukázalo, že lidí ochotných naslouchat – ať už z jakýchkoliv důvodů – hloupostem, je v Česku nečekaně mnoho.

Napadení soudu je už ovšem příliš. Vyděsit by mělo hlavně Janu Peterkovou. Rozdmýchala nenávist, která se zhmotnila v údery pěstí. Pokud jí zbyla špetka soudnosti, musí své fanoušky ukáznit.

K čemuž se ale patrně nechystá. „Přestože jsem v neschopnosti, jsem se k soudu dostavila a chtěla jsem se obhájit, bylo mi to znemožněno, protože to nezajistil soud, policie ani justiční stráž,“ řekla před soudní síní novinářům, než byla vpodvečer ve finále přece jen potrestána.

Slovo absurdní získalo v ten moment nový rozměr.

Foto: ČTK

Stoupenci Jany Peterkové v úterý násilím přerušili soud.

Za každý další podobný incident spojený s její pseudomesiášskou misí – a modleme se, aby nedošlo ke skutečným surovostem – nyní ponese zodpovědnost i tato sedmačtyřicetiletá žena.

Notabene, úterní bitkou se bude ve středu zabývat vláda, ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) ji řešil i s šéfem Vězeňské služby. Incident může být kvalifikován jako trestný čin výtržnictví, pohrdání soudem či v krajním případě i jako násilí proti úřední osobě.

Nic pěkného.

Snad jí to zpětně dojde a z titulu své autority, jíž se mezi nimi těší, vyzve své stoupence, aby se napříště vyvarovali jakéhokoliv násilí. Jinak budou příště před soudem oni.

Komentář jsme rozšířili o nové informace.

Reklama

Doporučované