Hlavní obsah

Soud potvrdil Peterkové podmínku, její příznivci vylomili u soudu dveře

Foto: Alice Le Gearová, ČTK

Bývalá novinářka Jana Peterková (uprostřed) hovoří k lidem, kteří dorazili do budovy pražského městského soudu.

Reklama

aktualizováno •

Dopoledne přerušilo soud s dezinformátorkou Janou Peterkou chování jejích příznivců u jednací síně. Pokračoval však hned odpoledne a padl i rozsudek. Dvouletý podmíněný trest.

Článek

Podporovatelé bývalé novinářky Jany Peterkové dnes na pražském městském soudu zaútočili na justiční stráž a vylomili dveře do jednací síně. Na odvolací jednání v kauze, ve které je žena viněna ze šíření poplašné zprávy, jich dorazily desítky.

Po vynuceném přerušení jednání pokračoval soud odpoledne - s vyloučením veřejnosti. Peterkové uložil dvouletý podmíněný trest za šíření poplašné zprávy v období koronavirové pandemie. Ženě stanovil tříletou zkušební dobu, ve které se musí chovat řádně.

Vylomené dveře soudní síně

Dopolední odvolací jednání začalo bez účasti Peterkové. Do síně se dostalo pouze několik z příchozích. Zbytek lidí zůstal na chodbě a po příchodu bývalé novinářky začal narážet na dveře, až je vylomil. Podporovatelé Peterkové včetně aktivisty Pavla Zítka na chodbě skandovali hesla o gestapu a fašistickém státě.

V soudní síni se po odchodu senátu strhla potyčka. Lidé následně zůstali před síní a dožadovali se, aby policie propustila jednoho z podporovatelů Peterkové, proti kterému podle nich neoprávněně zasáhla. Tvrdili také, že použila nezákonně donucovací prostředky. Chodbu opustili po více než hodině, kdy muže odvezla záchranná služba spolu s policisty.

Mluvčí pražské záchranné služby Jana Poštová uvedla, že záchranáři ošetřili člověka zasaženého slzným plynem. Muže následně sanitka odvezla do nemocnice. Jeden z členů záchranářského týmu zůstává z preventivních důvodů na místě.

Mluvčí policie Jan Rybanský řekl, že policisté dostali zhruba ve 13:00 na linku 158 hlášení, že se zhruba 80 lidí snaží narušit soudní jednání.

Chování veřejnosti u soudu zkritizoval ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Zákon jsme my! skandoval dav, který násilně narušil jednání soudu s Janou Peterkovou souzenou za šíření poplašné zprávy. Ne. Nikdo z nás není zákon a nikdo z nás není nad zákon. Podobné excesy ukazují, jak blízko je od lživého nebo nenávistného slova k násilnému činu,“ uvedl na twitteru.

Podle ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) sledujeme „ještě jiné, hlubší, negativní důsledky“ covidové pandemie. „Uzavřeni v domácnostech jsme ztratili schopnost navzájem mluvit a ještě více podléháme neosobním sociálním sítím a vášním. A mnozí jsme si navykli, že i když nechodíme do práce, stát nás i tak zaplatí. To je myslím i hlavní příčina dnešního, nejen státního, dluhu a nedobrého stavu společnosti. Řečeno s Baťou - je to problém více mravní, než veskrze ekonomický či sociální…“

Peterková si kvůli incidentu stěžovala na soud. Podle ní dostatečně nezajistil, aby líčení proběhlo v klidu.

„Přesto, že jsem v neschopnosti, jsem se k soudu dostavila a chtěla jsem se obhájit, bylo mi to znemožněno, protože to nezajistil soud, policie ani justiční stráž,“ řekla novinářům. Policisté podle ní neumožnili, aby se k zadrženému a zraněnému muži dostal jeho advokát. Proto také lidé následně hodinu demonstrovali před soudní síní.

Peterková dále uvedla, že podá návrh na odročení jednání a zopakovala, že se cítí nevinná. Příští jednání bude podle justiční stráže možná neveřejné.

Obžaloba za šíření poplašné zprávy

Prvoinstanční soud uložil v únoru Peterkové za šíření poplašné zprávy dvouletý podmíněný trest s tříletou zkušební dobou.

Peterková u hlavního líčení vinu odmítla, proti rozhodnutí se na místě odvolala.

Šestačtyřicetiletá Peterková podle obžaloby v několika videozáznamech, které zveřejnila na sociálních sítích, rozšiřovala lživé poplašné zprávy. Uvedla například, že vojska NATO obsadí Česko a budou střílet na děti, které se budou chtít dostat na dětská hřiště. Prohlašovala také, že zastřelí každého, kdo se odmítne nechat odvést k očkování proti koronaviru, které bude povinné.

V jiných nahrávkách bývalá novinářka podle žalobce hovořila o tom, že senioři po vakcínách proti covidu-19 umírají, že v nemocnicích za úplatu leží zdraví lidé nebo o drastických vyšetřeních dětí. Vládní představitele označila za fašisty.

Aktualizace: Doplnili jsme politické reakce a odpolední vynesení rozsudku.

Reklama

Související témata:

Doporučované