Hlavní obsah

Glosa: Mejdan skončil, šetřete! Pro spoustu lidí nikdy nezačal

Foto: Profimedia.cz

Odpusťme si imperativy „večírek je u konce, utáhněte si opasky“. Spousta Čechů už nemá kam. A žádného celospolečenského mejdanu se neúčastnili.

Reklama

Frustrace je matkou hněvu a pocit nespravedlnosti otcem násilí. Mysleme na to, speciálně v době nastupující krize, když lidem paušálně vykládáme, že berou čtyřicet tisíc měsíčně.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Lidé na východě EU si začali utahovat opasky. Češi šetří na útratách v restauracích, někteří si hledají druhou práci,“ cituje agenturu Reuters server Echo24.

Potud v pořádku. Absurdní titulek ovšem říká: Mejdan na východě EU skončil. Češi nechodí do hospod.

Podobných plků jsou teď plné noviny a internet. Za daných okolností je mejdan míněn jako flám, bezuzdná zábava, večírek, oslava.

Autorům těchto studií sepsaných od blahobytných velkoměstských stolů bych velmi doporučil výpravu do terénu. Do Tanvaldu. Do Desné. Do Smržovky. Do míst, kde pětapadesátiletí chlapi po celoživotní šichtě berou osmnáct hrubého.

Mejdan? To je pro ně pět staráčů, krabička viceroyek a rum jednou měsíčně v sídlištním výčepu. Po zbytek týdne pak místo oběda úsporné tři rohlíky s Májkou.

Česko zdražuje skoro nejvíc v Evropě

Právem spíláme politikům, že rozdělují společnost. Totéž ale v citované analýze dělá i agentura Reuters. Nevezme v potaz člověka, pracuje s číslem. Zprůměruje ho. Vyplivne sumu. Statistici pak navíc národu sdělí, že je jeho plat 37 929 korun.

Tolik zlé krve snad neudělá žádná jiná informace.

Abychom byli spravedliví, badatelé vždy dodají, že jde o sumu, na niž většina lidí nedosáhne. Když jste ale od půl šesté ráno na dílně nebo ve sklárně, nemáte čas tyhle nuance studovat. Vidíte titulek v novinách. Který vás vytočí. O to víc, že jste včera našli ve schránce nový předpis záloh za energie. Někdy třikrát vyšší než ten současný.

Časy se změnily. Zásadně. Proměnit by se měla i práce statistická, počtářská, agenturní, novinářská. S vědomím, že neexistují jen zámožné metropole, by měla šetřit „mejdanovým“ výrazivem.

Neboť frustrace je matkou hněvu a pocit nespravedlnosti otcem násilí.

Interpretaci průzkumů je třeba změnit. Samozřejmě, nezamlčovat. Nelhat. Ale hned v první větě studie vysvětlovat. A především si odpustit imperativy jako „večírek skončil, teď budete šetřit“.

Pokud tedy nechceme, aby uboze placení lidé z periferie časem přešli do stávky. Neřkuli něčeho horšího.

A neukázali nám, jak vypadá skutečný konec mejdanu.

Reklama

Doporučované