Hlavní obsah

Hasiči v Českém Švýcarsku museli změnit plány, plameny se přiblížily Hřensku

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Z preventivních důvodů hasiči evakuovali výletníky ze soutěsek a turistickou atrakci pro veřejnost uzavřeli.

Reklama

aktualizováno •

V národním parku hoří od neděle. Během pondělí se zvedl vítr, který plameny rozšířil i na německou stranu. Hasiči původně hodlali zásah na noc přerušit, protože by byl nebezpečný. Situace se ale zdramatizovala.

Článek

Požár v Národním parku České Švýcarsko se večer přiblížil k Hřensku. Hasební práce tak oproti původním plánům neustaly, ale pokračují. Prioritou přes noc bude zabránit rozšíření ohně do obce Hřensko tak, aby nebyl zasažen žádný dům.

Letecká služba hasičů je z bezpečnostních důvodů pozastavena, létat budou vrtulníky opět po rozednění, uvedl před 22:00 řekl mluvčí krajských hasičů Milan Rudolf. V úterý ráno na místo dorazí posily z dalších krajů. Stát jedná o pomoci techniky ze Slovenska.

Své domovy muselo opustit několik lidí, evakuováni byli turisté. Při požáru, který likvidují hasiči od nedělního rána, se podle Rudolfa zatím nikdo nezranil.

„Začalo se nám to tlačit na obec Hřensko v části, kde je lávka a dolní vstup do soutěsek,“ řekl Rudolf. „Máme postavenou výškovou techniku, abychom se co nejvíce dostali do korun prudkého svahu a snažíme se svah kropit,“ uvedl mluvčí. Z horní části Hřenska evakuovali hasiči deset turistů ze čtyř domů, jsou v náhradním ubytování.

Lidé se kvůli zhoršení situace museli evakuovat z obcí Mezná a Mezní louka a částečně z Hřenska. Ohrožena je ještě na druhé straně údolí obec Janov. „Sjíždí se nám jednotky z okolních krajů. Dorazil už záchranný útvar Hlučín s velkokapacitními cisternami. Ráno už budeme mít k dispozici větší množství jednotek než dnes,“ řekl Rudolf.

+18

240 hasičů, jednání se Slovenskem

„Jednáme i se slovenskou stranou o pomoci,“ řekl večer České televizi ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Slováci by podle Rakušana mohli na místo poslat svou požární vojenskou techniku.

Ministr zároveň uvedl, že v úterý pravděpodobně vyrazí na zasedání krizového štábu, kde se mezinárodní pomoc bude probírat. Zásahu se účastní mimo jiné dva policejní vrtulníky, dva armádní vrtulníky a další dvě letadla. „Policisté začnou v úterý letecký provoz koordinovat, aby nedošlo k nějakým problémům,“ podotkl Rakušan.

Podle ministra se nyní zásahu účastní 48 jednotek, s ohněm bojuje 240 hasičů. V úterý mají dorazit i hasiči z Libereckého a Plzeňského kraje. Hasičský záchranný sbor ČR večer na Twitteru uvedl, že v úterý brzy ráno vyrazí do Hřenska na pomoc další technika a hasiči. Půjde o hasiče a techniku ze Středočeského, Libereckého a Plzeňského kraje. „Tyto odřady budou složeny z celkem 56 hasičů a 24 kusů techniky. Na místě budou v 07:00 a přidají se ihned k našim kolegům,“ uvedli hasiči.

Mluvčí plzeňských hasičů Michal Holeček například zmínil, že povezou techniku pro dálkovou dopravu vody k místu požáru. Rakušan upozornil na to, že potřeba jsou právě taková čerpadla, která pomohou přivést vodu z delších vzdáleností. „Dalším potenciálním rizikem je i to, že se v této lokalitě nachází vodárna, kterou je potřeba uchránit, protože zásobuje pitnou vodou Děčín,“ dodal ministr.

Evakuace desítek lidí

Práci komplikuje složitý skalnatý terén, naopak pomáhá blízkost řeky Labe, ze které čerpají hasiči vodu. Nejvíce by prospěl déšť, podle předpovědi meteorologů by se mohl objevit nad Českým Švýcarskem nad ránem.

V národním parku hoří od neděle a ohněm bojuje na 150 hasičů. Původně hořelo na třech hektarech, ale silný vítr zapříčinil, že se živel rozšířil na zhruba deset hektarů plochy, jak odpoledne informoval ředitel správy Národního parku České Švýcarsko Pavel Benda.

Na místo během pondělí dorazili i hasiči z Německa, v součtu na místě zasahovalo 49 jednotek. Hasit pomáhaly armádní a policejní vrtulníky a letadlo hasičské služby.

„Na místě je velké množství kouře. Bude to těžké pro hasiče, očekává se tropický den. Zvedá se čerstvý vítr a je obava, že by se oheň mohl šířit dalšími směry,“ popsal již ráno situaci na místě mluvčí správy parku Tomáš Salov.

Během dne bylo nutno evakuovat z Pravčické brány 80 lidí, 60 dalších pak bylo evakuováno z tábora v Dolském mlýnu. Později hasiči informovali, že evakuace se dotkne i desítek lidí v obci Mezná a osadě Mezní Louka. Záchranáři je převezli do Krásné Lípy.

Plameny se rozšířily i na německou stranu.

Oheň se rozšířil přes silnici

Les začal hořet v Malinovém dole u Hřenska na Děčínsku. Původní ohnisko mělo v neděli odpoledne zhruba tři hektary, hasiči ho dostali pod kontrolu. Později se však oheň rozšířil přes silnici do další části lesa.

V Národním parku České Švýcarsko hořelo také v dubnu. Tehdy se požár týkal jednoho hektaru lesa a rovněž na místo vyrazil vrtulník. Hasiči u požáru zůstali až do druhého dne.

+23

Reklama

Doporučované