Hlavní obsah

Horlivý Herman vypustil tajnou fotku z pohřbu knížete. Musel ji stáhnout

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Místo posledního odpočinku Karla Schwarzenberga – hrobka na Orlíku.

Reklama

Bývalý ministr kultury se „chlubil“ fotkou ze soukromého pohřbu. Rodina Karla Schwarzenberga si ale zakládá na diskrétnosti a drží si v zármutku distanc od české veřejnosti.

Článek

Pohřeb bývalého ministra zahraničí a významného člena evropské aristokracie Karla Schwarzenberga má v českém veřejném prostoru rozpačitý epilog.

Bývalý ministr kultury za KDU-ČSL Daniel Herman na sociální síti zveřejnil fotku z přísně soukromého obřadu na hradu Orlík. Je na ní vidět rakev zesnulého ozdobená rodovou bílo-modrou standartou a také korunou v rodové hrobce. Na přání rodiny ale Herman fotku musel smazat.

Nedělní ceremonie, v den nedožitých 86. narozenin Schwarzenberga, se účastnilo hlavně příbuzenstvo. Čeští politici a osobnosti českého veřejného života se s ním loučili už v sobotu v katedrále sv. Víta.

V „majestátu smrti“

Na profilu na sociální síti X Daniela Hermana byl intimní pohřební snímek k vidění ještě v úterý ráno.

„Vracím se ještě k pohřbu Karla Schwarzenberga. Takto byla v neděli uložena k věčnému odpočinku jeho rakev v rodové hrobce na Orlíku. Životní příběh K.S. zrcadlí velkou část 20. a počátku 21. stol. Je v něm hluboká víra, láska k životu a naděje, že zlo nemá poslední slovo. R.i.P.,“ napsal bývalý ministr.

Sám přitom na smuteční akci na Orlíku nebyl, zjevně šlo o neprofesionální snímek.

Fotku později převzal například deník Blesk.

„Snímek jsem obdržel od Mons. Adolfa Pintíře, rodinného přítele knížecí rodiny, který se účastnil obřadu posledního rozloučení s Jeho Jasností. Motivací ke sdílení byl výraz úcty k zesnulému tváří v tvář Majestátu smrti,“ vysvětlil zveřejnění snímku pro Seznam Zprávy Herman.

Podle informací Seznam Zpráv si stažení fotky přála rodina. Její zástupci však na přímý dotaz nereagovali. V časech truchlení si udržují distanc od české veřejnosti. Výjimku učinila dcera Schwarzenberga, princezna Lila, která vystoupila na vzpomínkovém koncertě v Lucerně a s dojetím poděkovala Čechům, jak srdečně se s jejím otcem loučí.

Takto vypadal příjezd pohřebního vozu na Orlík:

+4

Hvězda Netflixu

Hlavním organizátorem smutečních akcí je Schwarzenbergova rodina, která převážně sídlí v Rakousku. V Česku je usazený synovec exministra Ferdinand Schwarzenberg, který tu vede regionální centrálu automobilky Porsche. Rodinné majetky, včetně zámku Orlík, spravuje Karlův rodový nástupce, nejstarší syn Jan.

Na pražský pohřeb přišly v sobotu pozvané osobnosti z Česka i ze zahraničí. Zvenku přijeli především zástupci šlechty, například monacký kníže Albert či sestra belgického krále. Mezi hosty se ale nenápadně skrývala i celebrita světového formátu. Do Prahy se se Schwarzenbergem přijel rozloučit také britský scenárista Peter Morgan, který je tvůrcem filmů Královna, Králova řeč i oblíbeného seriálu streamovací služby Netflix Koruna. Zároveň je bývalým manželem Lily Schwarzenbergové a otcem jejích dětí.

Přípravy pohřbu probíhaly ve spolupráci s vládou a prezidentskou kanceláří, protože proběhl i se státními poctami. Mít pohřeb v Česku a být pohřbený na Orlíku bylo přáním bývalého českého ministra zahraničí. Tuto sobotu proběhne zádušní mše také ve Vídni v katedrále sv. Štěpána.

Reklama

Související témata:

Doporučované