Hlavní obsah

Sněží a sněží. Nákladní doprava na severu má potíže

Foto: Profimedia.cz

Silnice z Harrachova k polské hranici je na přívaly sněhu zvyklá. Takto to tam vypadalo v roce 2015. Ilustrační foto.

Reklama

Předpověď meteorologů se vyplnila, severní část republiky zasypal sníh a komplikuje dopravu. Týká se to především Jizerských hor a Krkonoš.

Článek

V horách na severu Čech napadlo za víkend až 30 cm sněhu a stále se objevují sněhové přeháňky. Kvůli sněhu zůstává na Jablonecku pro nákladní dopravu nad 3,5 tuny uzavřená silnice 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska.

Nově silničáři na Liberecku uzavřou od 19:00 pro kamiony nad šest tun silnici třetí třídy z Mníšku přes Oldřichovské sedlo na Raspenavu a Hejnice, původně ji zamýšleli uzavřít od půlnoci. ČTK to řekl Ondřej Svoboda ze společnosti Silnice LK, která má silnice v Libereckém kraji na starosti.

Zatímco omezení na hlavním tahu 10 na Harrachov a Polsko by mělo nedělní půlnocí skončit, uzavírka na silnici přes Oldřichovské sedlo potrvá do odvolání. Komunikace vede chráněnou oblastí a nelze tam solit, velmi rychle se proto uklouzává.

I v neděli se tam stalo několik dopravních nehod. Uzavřená byla silnice už od 18. ledna, znovu ji mohli otevřít až 13. února, když při oblevě sníh odtál. Kvůli intenzivnímu sněžení ji teď silničáři znovu zavírají. Řidiči kamionů budou muset na Raspenavu a Hejnice jezdit po silnici 13, která se udržuje chemicky.

Pro nákladní dopravu nad 3,5 tuny je do nedělní půlnoci uzavřený osmnáctikilometrový úsek z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska.

„Doporučená alternativní trasa pro nákladní vozidla je přes hraniční přechod Hrádek nad Nisou na silnici 35,“ doplnil Svoboda. Silnice se v posledních letech pro nákladní dopravu s výjimkou autobusů uzavírá při každém silnějším sněžení, k jejímu zablokování stačí jediný uvázlý kamion. Na omezení upozorňuje dopravní značení už v Příšovicích, Jablonci nad Nisou nebo Vratislavicích.

Na severu Čech bylo v neděli většinou oblačno až zataženo a po celý den se objevovaly sněhové přeháňky. Ty ale meteorologové očekávají i v noci a v pondělí, sněžit by mělo hlavně na horách. Teploty navíc mohou klesnout až k minus deseti stupňům a vozovky mohou namrzat. Pozor by si tak měli dát řidiči nejen na silnicích nižších tříd, kde se nesolí, ale i na hlavních tazích, protože při tak nízkých teplotách ztrácí sůl účinnost.

Foto: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

Přívalu sněhu čelí také Pec pod Sněžkou.

Reklama

Související témata:

Doporučované