Hlavní obsah

Severní hory zasypává sníh, omezený zůstává provoz na Harrachov

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V Krkonoších stouplo lavinové nebezpečí na třetí stupeň z pětibodové škály.

Článek

Severní hory Česka zasypává sníh, v Krkonoších za posledních 48 hodin napadlo téměř 30 centimetrů sněhu, na hřebenech leží až 1,3 metru. Lavinové nebezpečí tam stouplo na třetí stupeň z pětibodové škály. Silnice jsou v horských oblastech s opatrností sjízdné, na Jablonecku ale zůstává pro nákladní dopravu nad 3,5 tuny uzavřená silnice 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. Zima se vrací i do níže položených oblastí Česka, v noci na neděli chumelilo mírně třeba i ve středních Čechách včetně Prahy.

Na celý víkend do dnešní půlnoci trvá pro severní hory varování meteorologů před novou sněhovou pokrývkou. V Libereckém kraji pro oblasti kolem Frýdlantu, Jablonce nad Nisou, Jilemnice a Tanvaldu, stejně jako v Královéhradeckém kraji pro regiony Trutnov a Vrchlabí, platí výstraha s vysokým stupněm nebezpečí. „Na návětří hor očekáváme 30 až 60 cm/48 hod. nového sněhu,“ uvedl v pátek Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Upozorňuje také, že v oblastech Jeseníku a Šumperku v Olomouckém kraji a v Moravskoslezském v regionech Bruntál a Rýmařov se dnes do 22:00 mohou v nadmořských výškách od 500 metrů nad mořem tvořit sněhové jazyky.

V Krkonoších je v nynější zimní sezoně třetí lavinový stupeň vyhlášen podruhé. Poprvé platil po silném sněžení od 1. do 9. února. Tehdy sjely tři velké laviny o délkách 700 až 1000 metrů v Malé a Velké kotelní jámě a v Obřím dole. Nikomu se nic nestalo. Při třetím stupni je lavinové nebezpečí značné a túry terénem vyžadují velkou opatrnost. Situace na horách při třetím stupni je označována za velmi zrádnou.

Na nesolených silnicích v Krkonoších a v Orlických horách ležela dnes ráno vrstva sněhu. Hlavní silniční tahy byly v Královéhradeckém kraji dnes ráno většinou mokré. Teploty ráno v kraji klesly několik stupňů pod bod mrazu. Největší mráz minus deset stupňů Celsia byl na hřebenech Krkonoš, uvedli silničáři a meteorologové. V sousedním Pardubickém kraji zůstávala vrstva uježděného nebo rozbředlého sněhu na silnicích ve vyšších polohách Orlickoústecka a Chrudimska.

V Libereckém kraji mohou být i na hlavních tazích zbytky rozbředlého sněhu, silničáři radí opatrnost. Osmnáctikilometrový úsek silnice z Tanvaldu na Harrachov se v posledních letech pro nákladní dopravu s výjimkou autobusů uzavírá při každém silnějším sněžení. Nyní ho silničáři uzavřeli v sobotu v 6:00, omezení by mělo skončit s dnešní půlnocí, podle vývoje počasí se ale může podle silničářů změnit. „Doporučená alternativní trasa pro nákladní vozidla je přes hraniční přechod Hrádek nad Nisou na silnici 35. Apelujeme na řidiče nákladních vozidel, aby v době uzavírky využili alternativní trasu a nepokoušeli se projet uzavřeným úsekem,“ sdělil ČTK Ondřej Svoboda ze společnosti Silnice LK, která má silnice v Libereckém kraji na starosti.

Chumelilo i v Jeseníkách a Beskydech. V Beskydech na cestách nižších tříd ošetřovaných posypem může ležet slabá vrstva sněhu a ve vyšších polohách Beskyd i uježděný sníh. Na většině území Moravskoslezského kraje jsou ale komunikace sjízdné bez většího omezení a jsou mokré nebo vlhké. V Olomouckém kraji pokrývá silnice na Šumpersku a Jesenicku rozbředlý sníh nebo jeho zbytky. Zvýšená opatrnost je podle silničářů nutná nejen na vedlejších silnicích, ale i na hlavních tazích. Podle správců silnic tam nadále sněží. Silnice v ostatních okresech jsou holé a mokré.

V horských oblastech Zlínského kraje upozorňují dnes ráno správci silnic řidiče na možné namrzání vozovek kvůli poklesu teplot. Týká se to horských oblastí Rožnova pod Radhoštěm a Vsetínska, v těchto místech nyní sněží a teploty klesly až ke čtyřem stupňům pod nulou. Na ostatních místech kraje jsou silnice sjízdné bez větších problémů, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Mírně v noci nasněžilo také ve středních Čechách. „Měli jsme venku veškerou techniku, je to ošetřené, včetně inertního posypu,“ řekl pracovník dispečinku krajské správy a údržby silnic.

Reklama

Doporučované