Hlavní obsah

„Ať nás nerozbolí zuby.“ Lidé v nouzi se obávají každého výdaje navíc

Petr Švihel
redaktor
Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Klientka Sousedského klubu v pražských Vršovicích si vybírá oblečení pro sebe a děti.

Reklama

Na ženy dopadá chudoba více než na muže, ukázal nový průzkum. Před výdejnou potravinové pomoci klientky popisují jeden z důvodů: Zůstávají samy v bytech s vysokým nájmem.

Článek

Reportáž si také můžete poslechnout v audioverzi.

Se třemi dětmi se žije špatně, konstatuje mladá blondýna Petra. „Syn půjde do školy, budu mu muset pořídit tašku, kufřík, budou určitě jezdit na výlety a tohle a tamhle. A já říkám, kde mám na to vzít?“ strachuje se půl roku dopředu.

Stojíme v pražských Vršovicích, kde spolek Sousedský klub během pátečního dopoledne vydává potravinovou pomoc. Přestože lehce mrholí, na ulici postávají v nejvytíženějších okamžicích i desítky lidí čekající na balíčky.

Dobrovolníci vynáší před provozovnu vyřazené bedny s ovocem a zeleninou, které si už netroufnou dávat do potravinových balíčků. Jde například o bílé hroznové víno, banány, mrkve nebo bedna s pár pomely.

„Jsou hodně shnilé?“ zajímá se seniorka a naklání se nad obří citrusy.

Nejmladší dcera Petře pobrekává v kočárku, druhá běhá po ulici a nejstarší syn je prý aktuálně v nemocnici, protože neprospívá.

Trojnásobná matka vedle potravin přebírá elektrickou varnou desku. Vypráví, že je to její záchrana.

„Odebrali nám plynoměr, protože máme vysoký dluh. Odpojili nás a nezajímá je, co bude a že mám kvůli tomu problémy s OSPOD (orgánem sociálně-právní ochrany dětí, pozn. red.),“ říká Petra a přiznává, že má za plyn enormní dluh 130 tisíc korun.

Chlapi umřou, ženy přichází vyčerpané

Sousedský klub ve Vršovicích se aktuálně stará zhruba o 500 klientů týdně. Zhruba 80 procent z nich tvoří ženy. „Chlapi umřou a většinou je to tak, že k nám chodí ženy, které pečovaly o partnera. Přichází vyčerpané a v hrozných stavech,“ líčí Zuzana Vránová.

Průzkum společnosti Ipsos pro dlouhodobý projekt Seznam Zpráv s názvem Jak se žije v Česku ukázal, že zejména ženy hodnotí, že se jejich finanční situace oproti loňskému roku zhoršila. Přes 43 procent z nich uvádí, že jsou ve složitější situaci než loni. Muži takto odpověděli ve 33 procentech. Téměř pětina jich naopak tvrdí, že se mají lépe. Zlepšení ale zmiňuje jen 11,5 procenta žen.

Vyplývá to z průzkumu mezi 1229 respondenty, který v druhé polovině ledna realizovala výzkumná agentura Ipsos pro Seznam Zprávy pro dlouhodobou sérii Jak se žije v Česku.

Zuzana Vránová s kolegy se snaží poskytnout širší podporu než jen potravinovou pomoc. Platí například speciální pedagožky pro děti, pomohou s mřížemi na dveře nebo i s pohřbem. Když je člověk otloukaný, tak ho vezmeme… Koho bereme pořád, jsou staří senioři nad 80 let, nejlépe z okolí, kteří jsou ještě v bídě,“ říká zakladatelka spolku.

Kdyby měli kapacitu, okamžitě by se našel dvojnásobný počet klientů, o které by se mohli starat. „To bychom ale museli mít úplně jiné rozpočty,“ říká Zuzana Vránová.

Od roku 2019, kdy začal Sousedský klub ve Vršovicích působit, se pro řadu lidí v tísnivé finanční situace stal nejen místem, kam si jdou pro potraviny, ale působí i terapeuticky.

Zaplatíme, co máme, a nemáme nic

Petra se třemi dětmi reportérovi vysvětluje, že z jejího pohledu problém začal s nedoplatkem za plyn za rok 2022.

„Snažili jsme se to řešit. Vypsali nám ale splátkový kalendář takovým stylem, že deset tisíc splátka plus pět tisíc záloha na plyn. Takže s elektřinou 17 tisíc korun jenom za energie a k tomu dalších 17 tisíc korun nájem,“ říká matka tří dětí s dovětkem, že to je zcela mimo možnosti její domácnosti.

Na příspěvek na bydlení nedosáhne, protože má dluh na energiích.

Sama byla na rodičovské dovolené, aktuálně už je na podpoře v nezaměstnanosti, která jí v únoru končí. „Teď dostanu poslední čtyři tisíce a už budu bez příjmů. Nejmladší dceru mi nevzali do školky, tak řeším, že s ní musím být doma a do práce nemůžu. A co teď?“ říká.

Její přítel pracuje v pohřebnictví a jeho výdělek je odvislý od počtu nočních směn a výjezdů. Snaží se ještě přivydělávat, ale základní příjem se pohybuje kolem 22 tisíc korun čistého.

„Zaplatíme všechno, co máme, a nemáme nic, jsme rádi, že vyjdeme do dalšího měsíce,“ říká Petra.

Reportérovi ještě nad elektrickým vařičem zmíní obavu, že se nově nedoplatí ani na účtech za elektřinu.

Prodáváme stříbrné vidličky

Další úhledná žena s kočárkem reportérovi popisuje, že platí nájem 22 tisíc korun za 2+kk a celkové příjmy má 24 tisíc korun.

Vysvětluje, že si našla nového přítele a ten s ní chtěl mít i v pozdějším věku dítě. „Opustil nás, když dceři byly tři měsíce,“ říká žena, jak se dostala do finanční tísně. Nechce zmiňovat ani křestní jméno. Vysvětluje, že se stydí před svými známými.

„Zažádala jsem si o obecní byt, a do konce roku bych se tak mohla dostat na poloviční nájem,“ doufá.

Seniorky – jedna v čepici, druhá v čelence –, které se obě představují jako Aleny, u Sousedského klubu mluví o tom, že největší obavy mají z růstu nájmů.

„Už mi to vzrostlo o 1050 korun měsíčně. A to mám městský byt!“ říká Alena v čelence.

„Heleďte, mám 2+1, přibližně 60 metrů čtverečních, holý nájem 13 tisíc korun. A to máte ještě elektriku, plyn, musíte mít internet, protože se s vámi nikdo nikde nebaví, musíte mít rozhlas a televizi, abyste neseděl jak můra… koupíte si program, ten byl za 20 korun a už je za 28 korun… je to šílené,“ vypočítává druhá Alena.

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

V pátek 9. února si pro potravinovou pomoc přišly desítky lidí.

Reálně je tak prý každý měsíc v lehkém minusu, důchod jí nevystačí a sahá do finančních rezerv, které si vytvořila, když při důchodu zvládala ještě pracovat. „Ale jak dlouho mi to při tomhle tempu vydrží?“ ptá se nazlobeně.

Obě ženy si stěžují, že obavy mají z částek, které platí u doktorů. Alena v čelence vypočítává, že za zákrok na jednom oku zaplatila deset tisíc korun a u druhého to může být složitější a hrozí platba i 30 tisíc korun.

„A zuby, chraň nás pánbůh, aby nás rozbolely zuby,“ říká žena s tím, že u zubaře platí další desítky tisíc korun za korunky, čištění kanálků a další zákroky.

Obě Aleny se proto snaží prodávat věci z domácnosti do antikvariátů. „Co je zbytečné doma, tak to se snažíme prodávat. Ani to nechtějí,“ zlobí se Alena s čepicí.

„Lžičku stříbrnou, že mi za ni dá desetikorunu!“ kroutí hlavou druhá seniorka.

Potraviny? Jedině ve slevách

Seniorky popisují, že do obchodů chodí nakupovat zásadně jen zlevněné potraviny. A právě proto si chodí do Sousedského klubu pro potravinovou pomoc. V pátek si odnáší vedle hroznů i mrkve a brambory.

„Partner má v práci ještě stravenky. Počkám si na slevy a pak tam naběhnu,“ potvrzuje strategii v obchodech i Petra.

Josef, který tvrdí, že pobírá 14 tisíc řádný starobní důchod, si stěžuje, že slibované zlevňování po Novém roce kvůli změně DPH reálně vůbec nepocítil.

„Nezlevnili, vůbec ne, jenom na oko, padesátník dolů,“ říká odevzdaně.

Jak se žije v Česku

Foto: Seznam Zprávy

Série Seznam Zpráv.

Seznam Zprávy vyrážejí do měst a obcí, aby zjistily, jak se vám v České republice žije. Zajímá nás, jak zvládáte zdražování, jak bydlíte, jaké máte příležitosti k práci. Celoroční projekt vychází z interních dat datového týmu a průzkumů společnosti IPSOS.

Všechny díly série naleznete ve speciálu „Jak se žije v Česku“.

Chcete se do projektu Jak se žije v Česku zapojit? Dejte nám vědět, kde se potýkáte s problémy. Svoje tipy pište na e-mail: pribehy@sz.cz.

Reklama

Doporučované