Hlavní obsah

Inspekce přitvrdila. Chce nechat otevřít všechny toxické sudy u Litvínova

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Na skládce Celio nedaleko severočeského Litvínova stojí policejní vozy často.

Reklama

Skládka Celio, kde jsou podle úřadů načerno uloženy sudy s mimořádně nebezpečným odpadem, musí předělat plány, jak nádoby obsahující vysoce hořlavé styreny zlikvidovat.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Plán na likvidaci nebezpečných styrenů, které už řadu měsíců leží v sudech na skládce Celio u severočeského Litvínova, se musí přepracovat.

Důvodem je nové vyjádření České inspekce životního prostředí, která mimo jiné požaduje, aby se všechny sudy s vysoce hořlavým obsahem otevřely. „Požaduje otevřít každý sud kvůli kontrole jeho obsahu,“ sdělila Seznam Zprávám mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Fraňková.

Krajský úřad odeslal nové požadavky včetně vyjádření inspekce v uplynulých dnech firmě Celio. Ta má podle mluvčího České inspekce životního prostředí Jiřího Ovečky do konce října lhůtu na to, aby připomínky zapracovala do nové dokumentace.

„Určitě to doplníme,“ řekl Seznam Zprávám akcionář společnosti Celio Jaroslav Kříž. „Na ten projekt máme najatou společnost, tak čekám, až se k tomu vyjádří,“ uvedl.

+7

Uložení sudů se styreny na skládce Celio vyšetřuje i Národní centrála proti organizovanému zločinu a letos v lednu její detektivové kvůli tomu obvinili devět lidí a dvě firmy, včetně společnosti Celio.

V dokumentech o trestním stíhání vyšetřovatelé popisují podezření z trestných činů podvodu, ale také z obecného ohrožení či ohrožení nebo poškození životního prostředí. V textu obvinění vyšetřovatelé také uvedli, že jde o „zvlášť závažné zločiny“.

V sudech pod povrchem skládky u Litvínova jsou podle policie nebezpečné odpady, které původně pocházejí ze skládky Unipetrolu v Nelahozevsi. Na jejich řádnou likvidaci získala státní zakázku ve výši kolem 26 milionů korun firma Aquatest, která je také jako právnická osoba obviněna. Odpad však skončil na skládce Celio, přičemž, jak píší vyšetřovatelé, jde o vysoce hořlavý materiál a zplodiny z případného požáru by mohly poškodit zdraví obyvatel okolních vesnic. Kromě toho hrozí únik jedovatých látek do půdy i podzemních vod.

Společnost Celio tvrdí, že se takovým následkům snaží zabránit. Její akcionář Kříž v červnu pro Seznam Zprávy popsal, že jsou dvě konkrétní možnosti, jak sudy odstranit. Ty, které půjdou vyprázdnit, by podle něho mohly projít dalším procesem a nakonec by měly být sanovány například v cementárnách – to je ostatně postup, který slibovala v nabídce pro státní zakázku firma Aquatest.

A pokud bude nebezpečný odpad ve stavu, kdy nebude možné první postup použít, mají být sudy přemístěny do betonového sarkofágu. „Odhaduji, že nás to bude stát okolo padesáti milionů korun,“ řekl majitel Celia.

Inspekce však nyní požaduje, aby sudy nebyly trvale odstraněny. „Požaduje jejich samostatné uložení tak, aby mohly být po nalezení jiného řešení odstranění opětovně vyjmuty, zpracovány a odstraněny,“ dodala mluvčí Fraňková.

Policejní obvinění v kauze skládky Celio

Policie v textu obvinění píše, že se firma Aguatest ve smlouvě se státem zavázala, že odborně odstraní 4 692 tun nebezpečného odpadu. Podle dosavadních závěrů policie popsaných v obvinění však vymyslel Daniel Kraft plán, že sudy se styreny, vysoce hořlavou látkou, přijme na své skládce firma Celio, v níž byl rovněž členem představenstva.

Sudy pak byly podle zjištění úřadů odvezeny na skládku, aniž by se upravovaly a evidovaly. Navíc, jak se uvádí v obvinění, se zavezly jiným odpadem, aby je nebylo možné odhalit. A vše se krylo fiktivními doklady o řádné likvidaci.

Policie zadokumentovala, že takto bylo vystaveno sedm potvrzení o likvidaci zhruba 2 170 tun nebezpečného odpadu. Ministerstvo, jak píše dále policie, vyplatilo firmě přes 3,7 milionu korun. Celkově však skupina chtěla z ministerstva vylákat přes 10,2 milionu.

Reklama

Doporučované