Hlavní obsah
Online

Žalobce rozcupoval Babišovu obhajobu a navrhl trest. Rozsudek padne v pondělí

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Andrej Babiš ve čtvrtek u soudu.

Reklama

aktualizováno •

V on-line přenosu jsme sledovali závěrečnou fázi soudního procesu s obžalovaným kandidátem na prezidenta Andrejem Babišem.

Článek

Projednávání kauzy Čapí hnízdo, kde stojí jako obžalovaný bývalý premiér a kandidát na prezidenta Andrej Babiš, má před sebou poslední dva dny.

V pátek dokončí obžalovaní Andrej Babiš a Jana Nagyová blok závěrečných řečí, rozsudek bude vyhlášen v pondělí. Čtyři dny před zahájením voleb prezidenta, v nichž jeden z obžalovaných kandiduje.

Ve čtvrtek už zazněly závěrečné řeči žalobce a obhájců. Státní zástupce Jaroslav Šaroch řekl, že se podle něj během procesu prokázalo, že Andrej Babiš i jeho někdejší manažerka Jana Nagyová jsou vinni z trestných činů souvisejících s dotačním podvodem kolem Farmy Čapí hnízdo.

Po dokazování, které u soudu od poloviny září zabralo 13 jednacích dní, setrval Šaroch u svého původního návrhu, jaké tresty by měl Babiš a Nagyová dostat. Oběma navrhuje tříleté vězení s podmíněným odkladem na pět let. U Babiše pak ještě navrhl pokutu 10 milionů korun, u Nagyové 500 tisíc.

Závěrečná řeč Jaroslava Šarocha zabrala více než dvě hodiny, žalobce v ní rozcupoval Babišovu obhajobu. Řekl, že zcela věří svědectví Andreje Babiše mladšího naznačující, že rodinné vlastnictví akcií Farmy Čapí hnízdo mělo jen přikrýt fakt, že za projektem stojí mocný holding Agrofert, který by na dotaci pro malé a střední podniky neměl nárok.

Uvedl také, že Babiš a Nagyová způsobili škodu ve výši 50 milionů korun a že na tom nic nemění to, že dotační peníze byly vráceny firmou Imoba z Babišova holdingu.

Obhájce Jany Nagyové naopak mimo jiné zpochybňoval právě výpověď Andreje Babiše mladšího. Navrhl, aby jeho Jana Nagyová byla zproštěna obžaloby.

„Věřím, že vaše rozhodnutí bude vycházet nikoliv z mediálního potlesku, ale z toho, co je uvedeno ve spisu,“ obrátil se pak na soudce.

Také advokát Eduard Bruna ve své řeči zpochybňoval závěry obžaloby. Několikrát také zopakoval, že se jeho klient Andrej Babiš žádné trestné činnosti nedopustil.

Podrobněji přinášíme čtvrteční dění u Městského soudu v Praze v následující online reportáži.

  • Jednání je u konce

    Závěrečná řeč Babišova advokáta Eduardy Bruny nyní skončila. Tím dnešní jednání skončí. Zítra bude následovat závěrečná řeč advokáta Michaela Bartončíka a obou obžalovaných.

  • Ničeho se nedopustil, řekl Babišův advokát

    Advokát Eduard Bruna dále mluví o výslechu některých svědků. Ti mluvili o tom, jak se Babiš o projekt Čapího hnízda aktivně zajímal, řešil ho a jezdil se dívat, jak stavba probíhá. „To ale nic nedokazuje,“ řekl Bruna.

    Advokát zopakoval, že se tak Andrej Babiš ničeho nedopustil.

  • V dokazování činu je mezera, řekl Bruna

    Soudce Jan Šott v září, kdy se kauza Čapí hnízdo začala projednávat, uvedl, že Andreje Babiše může soudit i za trestný čin zneužití finančních zájmů Evropské unie. Advokát Bruna nyní několik minut mluví o tom, proč nemůže být Babiš za tento trestný čin odsouzen. Eduard Bruna dále řekl, že v dokazování trestné činnosti je „mnoho mezer“.

  • Závěrečné řeči budou dva dny

    Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

    Senát, obžalovaní a advokáti.

    Kvůli délce jednotlivých závěrečných řečí je jasné, že nebudou mluvit ve čtvrtek všichni obžalovaní a jejich advokáti. Dneska pronese svoji závěrečnou řeč ještě advokát Eduard Bruna a nejspíše i Michael Bartončík. V pátek pak přijdou na řadu oba obžalovaní.

  • Babišův advokát: Trestné činnosti se nedopustil

    Závěrečnou řeč nyní začal pronášet první Babišův advokát Eduard Bruna. Na začátku uvedl, že se podle něho Andrej Babiš trestné činnosti nedopustil.

  • Vyhlášení rozsudku bude v pondělí

    Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

    Rozhovor soudce Jana Šotta s Andrejem Babišem a jeho advokátem.

    Andrej Babiš oznámil, že plánuje svoji závěrečnou řeč asi na tři hodiny. Soudce Jan Šott řekl, že rozsudek bude vyhlášen v pondělí v 9:00, nebo 12:30.

  • Advokát: Nerozhodujte podle médií

    „Co říct na závěr?“ uvedl advokát Josef Bartončík.

    „Nechám stranou úvahu, jestli jde o politický proces. Na druhou stranu musím konstatovat, že proces dosáhl nevídaných mediálních rozměrů,“ prohlásil dále Bartončík.

    A na závěr své řeči se obrátil na předsedu senátu. „Věřím, že vaše rozhodnutí bude vycházet nikoliv z mediálního potlesku, ale z toho, co je uvedeno ve spisu,“ dodal.

    Navrhl také, aby byla jeho klientka Jana Nagyová zproštěna obžaloby. Tím je závěrečná řeč Josefa Bartončíka u konce.

  • Bývalý bankéř říkal nesmysly, uvedl advokát

    Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

    Svědek Filip Koutný.

    Podle advokáta Josefa Bartončíka mluvil u soudu nesmysly také svědek Filip Koutný. Ten mluvil o tom, že kdyby za úvěr ve výši 375 milionů korun neručil Agrofert, banka by tyto peníze na stavbu Čapího hnízda nedala.

    Navíc podle Koutného se v bance mluvilo o tom, že Čapí hnízdo je privátní investice Andreje Babiše, citoval i finanční ředitelku Agrofertu Petru Procházkovou, že „je to srdeční záležitost pana generálního (pana Babiše)“.

    „Řekl, že všechno patří panu Babišovi. To je nesmysl,“ komentoval jeho výslech Bartončík.

  • Advokát mluví o svědkovi

    Advokát Josef Bartončík mluví o některých dalších svědcích. Zpochybnil například svědectví bývalého manažera Farmy Čapí hnízdo Tomáše Raka.

    Rak u soudu odmítl vypovídat, soudce tak přečetl jeho výpovědi na policii. Byly dvě. První se uskutečnila v roce 2018, ve druhé o tři roky později exmanažer policii sdělil, že některé informace původně zamlčel, protože se bál o své zdraví.

    Podle Raka byl vlastníkem Farmy Čapí hnízdo holding Agrofert, respektive Andrej Babiš. Svědek neměl žádné důkazy, ale vycházel ze svých zjištění. „Pan Babiš mě na farmu přijímal, řídil mě.“ Kdo je akcionářem farmy, však nevěděl. „Měl jsem za to, že jediným majitelem je pan Andrej Babiš,“ zaznělo ve čtené výpovědi.

  • Úředníci si na pochybení nevzpomněli, řekl advokát

    Advokát Josef Bartončík nyní připomněl svědectví úředníků středočeského dotačního úřadu u soudu. „Uvedli, že vše proběhlo standardně podle tehdejší metodiky,“ řekl Bartončík.

  • Advokát se pustil do syna Babiše

    Advokát Josef Bartončík nyní rozporuje svědeckou výpověď Andreje Babiše mladšího kvůli jeho zdravotnímu stavu. „Mám mimořádné pochybnosti o validitě informací, které tady poskytl,“ řekl Bartončík.

    Syn obžalovaného Andreje Babiše z prvního manželství u soudu potvrdil, co už řekl v září 2021 policii. Že nikdy neměl akcie Farmy Čapí hnízdo, jak tvrdil jeho otec, že na dokumentu o převodu akcií není jeho podpis a že se neúčastnil ani žádných valných hromad společnosti. Babiš mladší soudu řekl, že jedna z budov na Čapím hnízdě je vyhrazena jako soukromá rezidence pro otce a jeho rodinu.

    Dvě znalkyně, které zkoumaly zdravotní stav Andreje Babiše mladšího, uvedly, že trpí schizofrenií. Jelikož však nemoc zvládá, nebrání mu v účasti před soudem a je jako svědek pro soud věrohodný.

  • Nagyová podle advokáta vše vysvětlila

    „Moje klientka tady popsala neuvěřitelnou anabázi, kvůli které skončila u soudu,“ prohlásil dále advokát Bartončík. Podle něj detailně popsala vývoj celého projektu Čapí hnízdo.

  • Advokát rozporuje závěr obžaloby

    Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

    Jana Nagyová přichází k soudu.

    Nagyové advokát Josef Bartončík dalších několik minut mluví o otázce takzvaného relevantního trhu. Vysvětluje dále, proč – na rozdíl od obžaloby – Farma Čapí hnízdo na stejném trhu jako některé firmy z holdingu Agrofert nepůsobila.

    „Pokud vím, tak nějaký státní orgán se v minulosti snažil zjišťovat, zda závodní jídelna firmy Precheza (společnosti holdingu Agrofert) působí na stejném trhu jako restaurace na Čapím hnízdě. To snad nikdo nemohl myslet vážně,“ prohlásil Bartončík.

  • Advokát: Farma na žádném trhu nepůsobila

    „Je důležité, na jakém trhu působila Farma Čapí hnízdo v době podání žádosti o dotaci,“ pokračuje Bartončík ve své závěrečné řeči.

    Podle něho jsou tak závěry znalců, které si objednala obhajoba, jednoznačné. „V roce 2008 Farma Čapí hnízdo nevyvíjela ekonomickou činnost, nepůsobila tak na žádném relevantní trhu,“ citoval Josef Bartončík závěr znalců.

  • Moje klientka nelhala, řekl advokát

    Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

    Josef Bartončík a Jana Nagyová.

    „Důkazy, jež zdejší soud provedl, jednoznačně vyvrací verzi obžaloby,“ řekl advokát Josef Bartončík, který Janu Nagyovou zastupuje.

    Podle Bartončíka obžaloba tvrdí, že jeho klientka měla lživě uvést, že Farma Čapí hnízdo je malým a středním podnikem. Podle něho to však není pravda.

  • Jednání soudu pokračuje

    Soudce Jan Šott zahájil další část čtvrtečního jednání u pražského městského soudu. Jako další začal mluvit advokát Josef Bartončík.

  • Babiš zopakoval, že je nevinný

  • Závěrečná řeč žalobce je u konce

    Státní zástupce Jaroslav Šaroch tím ukončil svoji závěrečnou řeč. Nyní byla vyhlášena přestávka do 12:30.

  • Žalobce mluví o návrhu trestu pro obžalované

    Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

    Jaroslav Šaroch.

    Žalobce Jaroslav Šaroch uvedl, že se podle něho Jana Nagyová dopustila trestného činu dotačního podvodu a také zločinu poškození finančních zájmů Evropské unie. Andrej Babiš se podle žalobce dopustil napomáhání k tomuto dotačnímu podvodu.

    Šaroch navrhl Nagyové tříletý podmíněný trest se zkušební dobou pěti let a navíc také peněžitý trest ve výši 500 tisíc korun. Stejnou podmínku – tedy tříletý podmíněný trest se zkušební dobou pěti let – chce žalobce také pro Babiše. Žalobce mu ještě navrhl peněžitý trest ve výši deseti milionů korun.

  • Obžalovaní způsobili škodu 50 milionů, řekl žalobce

    Žalobce uvedl, že obžalovaní Babiš a Nagyová způsobili škodu ve výši přidělené dotace. Tedy zhruba 50 milionů korun. Zároveň podle něho nelze říct – jak tvrdí obhajoba –, že ke škodě nedošlo, když následně firma Imoba dotaci vrátila.

Reklama

Hlavní zprávy