Hlavní obsah

Pětileté dívce přivezli srdce ze Slovenska. Po celou dobu bilo

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Běžně se orgány určené na transplantaci převáží ve zamraženém stavu. V prosinci loňského roku to ale FN Motol ve spolupráci s IKEMem zkusila novým způsobem. Ze Slovenska převezli pro pětiletou dívku bijící srdce.

Článek

Je úterý 21. prosince 2021. Ve Fakultní nemocnici v Motole v Praze se schází pracovní tým, který má před sebou nelehký úkol. Všechno se točí kolem jedné pětileté holčičky a jejího srdce. Doktoři chtějí úplně poprvé použít úplně novou technologii, která umožní přenos bijícího srdce od dárkyně až ze Slovenska.

Bežně se orgány převáží v zamraženém stavu. V tomto případě ale lékaři poprvé při mezinárodním převozu využijí speciální přístroj, který orgán uchová ve fyziologických podmínkách.

Zprávu ze slovenského Martina, že srdce, na které netrpělivě čekají, je připravené na převoz, dostává tým dětského kardiochirurga Romana Gebauera již ráno. U dárkyně se potvrdila mozková smrt a může se přistoupit k přípravě náročné logistické operace. Lékaři v tu chvíli ještě netuší, že se celá nezvyklá akce zkomplikuje kvůli počasí.

Tým chirurgů v Martině začíná s odebíráním orgánů mrtvé ženy, tým operatérů v Motole zase s předoperační přípravou malé pacientky. Později odpoledne dostávají zprávu z Martina, že vše šlo podle plánu a bijící srdce se vydává na přibližně 350 kilometrů dlouhou cestu. Je půl třetí odpoledne.

Srdce do Prahy putuje ve speciálním boxu Transmedics. Jde o velký box, v němž je srdce uloženo. Celou dobu je do něj pumpována krev, což udržuje orgán v „živém“ stavu. Zatímco srdce míří do Prahy, děvče je uvedené do umělého spánku a lékaři začínají s vyjmutím jejího nemocného srdce.

Speciální transport dárcovských orgánů

  • Orgán, v tomto případě srdce, se nepřeváží ve zmraženém stavu.
  • Srdce udržuje v bijícím stavu pneumatická pumpa s oxygenátorem, který krev okysličuje.
  • V darovaném srdci probíhá umělý koloběh krve dárce a dalších roztoků.
  • Tahle metoda není nová, dosud se však příliš často nevyužívala.
  • Přistroj prodlužuje životnost transplantovaného srdce na osm hodin, namísto čtyř.
Foto: Transmedics

Podobný model využili lékaři IKEM-u při transplantaci v prosinci.

Vědecký pokrok jí zachránil život

Holčička trpěla dilatační kardiomyopatií. Toto onemocnění se zjednodušeně projevuje nefunkčností levé nebo obou komor srdce, kvůli které následně lidské tělo nedostává dostatečné množství krve na fungování.

Pravděpodobně se s touto poruchou narodila. „Srdce se nestahuje dostatečně, jenomže ono se tomuto nedostatku přizpůsobuje tím, že se roztahuje a zvětšuje. Tedy dlouho nemusí být na lidech znát, že mají nemocné srdce. Pak ale dojde k selhání srdce a to se přestane hýbat. Je to už pak jen taková koule,“ popisuje přednosta Dětského kardiocentra FN Motol Jan Janoušek.

Samotný zákrok byl pro dívku vyvrcholením dlouhodobých problémů. Bez operace a moderní srdeční pumpy by se transplantace vůbec nedožila.

„Za vše vděčíme vědeckému a medicínskému pokroku, který umožnil vyvinutí speciální pumpy. Tyto pumpy jí zachránily život,“ společně prohlašují přednosta Janoušek s primářem Gebauerem. Anesteziolog Daniel Tanuška, který se operace rovněž účastnil, souhlasně přikyvuje.

Srdce jí podpořili pumpami

Poprvé pacientka přišla do nemocnice v létě roku 2021. „Bylo to hubené děvčátko, které nemohlo spát a nemohlo si ani lehnout. Špatně se jí dýchalo. Když přišla, měla devatenáct kilo, a když jsme ji vyšetřili, přišli jsme na to, že už s tím nemůžeme nic dělat,“ líčí diagnózu Gebauer.

V tu chvíli přistoupili k první operaci. Do těla děvčátka vložili nejdřív dvě pumpy Heartmate 3. „Věděli jsme, že by se nebylo dožilo transplantace bez podpory, protože na nové srdce se čeká týdny, někdy měsíce nebo i rok. Chvíli jsme ji měli na dvou pumpách, protože kromě levé komory jsme museli podpořit i pravou, která byla úplně vyčerpaná,“ popisuje Gebauer první pokusy o záchranu.

Srdeční pumpa funguje na relativně jednoduchém principu jakéhosi miniaturního čerpadla. Z levé komory pumpuje okysličenou krev přímo do aorty, odkud se vydá na cestu do celého těla. „Původně je tato pumpa navržena pro dospělé pacienty, ale může se implantovat i do dětí. Po několika dnech, kdy už jsme viděli, že pravá komora funguje dostatečně, mohli jsme odstranit její podporu a holčička šla domů jenom s jednou pumpou,“ říká Gebauer.

Zbytek roku čekala holčička v pohodlí domova. Lékaři ji průběžně monitorovali. „Byla stabilní, jenomže tohle nebylo definitivní řešení, nedokázala by na tom žít trvale. Proto jsme ji měli zařazenou na vysoké příčce na transplantační listině,“ říká Janoušek. V současné době čekají v Motele na nové srdce čtyři děti.

Převoz srdce komplikovalo počasí

A pak přišel osudný prosinec. Nad přípravami strávili delší dobu. „Nejdřív se čeká na potvrzení mozkové smrti dárců a pak na souhlas pozůstalých s darováním orgánů. Až poté se přistupuje k vyšetření orgánů, a když se potvrdí, že vše je zdravé, do procesu vstupuje logistika. Ta se spoléhá na neustálý kontakt mezi velkým množstvím lidí. Komunikovali jsme s dárcovskou nemocnicí v Martině, se slovenským transplantačním úřadem a s českým Koordinačním střediskem transplantací,“ vyjmenovává Gebauer.

I když se vše potvrdilo, nebyly záruky, že se vše podaří i uskutečnit. Letecký vojenský speciál, který měl přivézt srdce z Martina do Prahy, neměl kde přistát kvůli nevyhovujícím povětrnostním podmínkám.

„Transport se zkomplikoval, protože v Žilině nemohlo přistát letadlo, takže se hledaly jiné cesty. Až když jsem dostal zprávu, že srdce opustilo nemocnici v Martině, začal jsem s přípravou na transplantaci. V čase, kdy dárcovské srdce přistávalo na letišti v Praze, jsem začal vystřihávat srdce holčičky,“ popisuje postup kardiochirurg Gebauer.

Z jeho strany to už je jakási rutina. Jak se později dozvídáme, od této operace srdce 21. prosince transplantoval již další dvě. Naopak pro anesteziologa Daniela Tanušku to byla teprve druhá transplantace.

„Nelze říct, která byla zajímavější, protože každý pacient je v něčem výjimečný. Ale tohle byla velká operace, na sále nás bylo minimálně patnáct a pracovali jsme od půl třetí odpoledne do jedné v noci, kdy jsme ji odvezli na pokoj,“ říká anesteziolog. Z jeho pohledu byla holčička kromě srdce zdravá, nenastaly tedy jiné komplikace.

Aktuálně se pacientka nachází na další důležité křižovatce. Příští týden se uvidí, jak její tělo přijímá nové srdce. „Na počátku týdne přijde do nemocnice, kde jí budeme dělat biopsii a další vyšetření, jestli srdce neodmítá její imunitní systém. Doteď však máme informaci, že je zdravá a spokojená, takže jsme šťastní,“ říká přednosta Dětského kardiocentra Janoušek.

Příběh pětileté dívky, která jako první dostala srdce, které k ní přišlo v „živém“ stavu, budeme sledovat i nadále. Příští týden přineseme příběh transplantace z její strany. „Nejlepší pro rodiče a děti, které trpí rovněž nevyléčitelným srdečním onemocněním, bude, když uvidí, jak se má. A jelikož se má dobře, bude to pro ně motivující,“ uzavírá primář Dětské kardiochirurgie FN Motol Roman Gebauer.

Reklama

Doporučované