Hlavní obsah

Příběhy vlakového mostu: Z Kyjeva přes les až do Prahy

Foto: Seznam Zprávy

Vlaky se ve válce staly klíčovým dopravním prostředkem. Převáží humanitární pomoc i uprchlíky. Kyjevanky Ludmila s Raisou míří do Karlových Varů

Reklama

aktualizováno •

Mezi Českem a Ukrajinou vznikl vlakový most. Na východ míří humanitární pomoc, zpět lidé utíkající před válkou. V úterý večer vyjela vlakem i reportérka Seznam Zpráv.

Článek

čtvrtek 9:55, Praha: Další humanitární vlak dojel do cíle. Desítky ukrajinských uprchlíků už vystoupilo v Olomouci a Pardubicích kvůli přeplněným kapacitám v Praze. I tak více než 100 lidí vystupuje až na prosluněném pražském Hlavním nádraží.

Foto: Seznam Zprávy

Humanitární vlak přivezl uprchlíky do Česka.

čtvrtek 7:31, kousek od Pardubic: V humanitárním vlaku od ukrajinsko-polských hranic jede i Ludmila se svou dvaasedmdesátiletou maminkou Raisou. Jsou už čtyři dny na cestě. Utekly Kyjevské oblasti, přes les, autobusem, dalším autobusem, vlakem a z Prahy míří do Karlových Varů za Ludmiliným synem. „Tam, kde jsme bydlely, už nic není. Napadaly tam bomby,“ říká.

středa 22:30, Přemyšl: Další humanitární vlak vyjíždí z Polska do Česka. Veze podle posádky více než 300 ukrajinských uprchlíků. Hlavně matky s dětmi a také několik seniorů.

středa 18:42, Korczowa: V uprchlickém centru už dobrovolníci začínají shromažďovat ty, kteří mají namířeno do Česka. Mikrofonem se vyhlásí destinace, ke vchodu centra se přistaví autobus a odveze lidi na nádraží v Přemyslu. Tam by už měl čekat vlak do Prahy.

Foto: Eva Soukeníková, Seznam Zprávy

Dobrovolníci čekají v uprchlickém centru v Korczowě.

středa 16:12 Korcowa. Každých přibližně patnáct minut dorazí do uprchlického centra autobus plný matek s dětmi přímo od hranic. Na hranicích mají malé zázemí s vyhřátým stanem a horkými nápoji. Jak mi ale řekli místní dobrovolníci, před pár dny ještě na hranicích stáli lidé hodiny a hodiny v zimě.

Foto: Eva Soukeníková, Seznam Zprávy

Z hranic jezdí uprchlíci autobusy do Přemyšle, kde je velké uprchlické centrum.

středa 13:30, Korcowa: Z obrovského obchodního domu vyrostlo centrum pro ukrajinské uprchlíky. Přímo z hranic je sem dováží další autobusy. Jsou tu rozestavěny stovky lehátek, lidé tu spí, odpočívají, čekají na spoje. Uprostřed místnosti vyvolávají mikrofonem volná místa v autobusech do různých destinací, do Polska, Česka, ale i třeba do Francie.

středa 11:50, Přemyšl: Vyjíždíme od nádraží směr hranice. Jezdí tam autobus Regiojetu, dneska nás veze řidič Pavel. Odpoledne začíná svážet lidi od hranic k vlaku do Česka.

Foto: Seznam Zprávy

Řidič Pavel jede vyzvednout uprchlíky na hranice, odkud je přiveze na nádraží v Přemyšli.

středa 9:30, Přemyšl: Lidé z vlaku vystupují, humanitární pomoc se přepojuje na ukrajinské vlaky. Na nádraží proudí stovky Ukrajinců, hlavně matky s dětmi. Dostávají tu informace, jídlo i dočasný přístřešek před sněžením.

Proud lidí na nádraží v PřemyšliVideo: Seznam Zprávy

středa 7:20, Tarnov: Vlak se přes polská města rychle blíží do Přemyšlu, který už od začátku uprchlické vlny přezdívají jako „brána do Evropy“. Z okna vlaku jsou vidět zasněžené lesy a sem tam malé město. Telefon mi hlásí teplotu pod nulou a sněžení celý den. To pro lidi, kteří z Ukrajiny prchají často jen s doklady, není dobrá zpráva.

Foto: Eva Soukeníková, Seznam Zprávy

Pohled z vlaku v polském městě Tarnov.

středa 0:25, Olomouc: Míjíme Olomouc. Ve vlaku je až tísnivé ticho, jen sem tam projde stevard RegioJetu. O několik kupé dál sedí i zástupci organizace Člověk v tísni, která zajištuje humanitární zásilku. Jsou to dobrovolníci, běžně pracují s romskými dětmi nebo v dluhovém poradenství. Nabídli se, že v náročné době pomohou i mimo svoje specializace.

úterý 21:45, Praha: Vlak přijíždí na nástupiště se čtyřicetiminutovým zpožděním. Nastoupilo do něj i pár Ukrajinců, kteří se vracejí do země. Hlavně ale vezeme několik vagonů s humanitární pomocí. Zbytek jsou především lůžkové vozy.

úterý 21:15, Praha: Za přibližně půl hodiny vyjede další vlak s humanitární pomocí na Ukrajinu. Čekám na Hlavním nádraží, kde nonstop stojí i dobrovolníci z Iniciativy Hlavák, v reflexních vestách a s cedulí v modro-žlutých barvách odchytávají ukrajinské uprchlíky, kteří do Prahy právě dorazili. My jedeme na polsko-ukrajinské hranice pro další lidi prchající před válkou.

Foto: Seznam Zprávy

Vlakový most mezi Ukrajinou a Českem funguje.

Co Člověk v tísni dosud převezl na Ukrajinu

Vlak 1. března

– 261 palet hygienických potřeb a jídla – 38 palet spacáků a karimatek – 37 palet powerbank a hygieny – 15 palet léků

Vlak 3. března

– 87 palet dětské výživy a dětských hygienických potřeb (pleny) – 110 palet normálního, sušeného a kondenzovaného mléka – 54 palet slunečnicového oleje, 140 palet trvanlivých potravin (těstoviny, cukr, sušenky, margarín, maso v konzervách, cereálie, mouka) – 8 palet matrací, 6 palet generátorů  – 19 palet toaletního papíru – 24 palet a 26 krabic spacáků – 22 palet lékařského materiálu a dezinfekcí

Vlak 5. března

– 212 palet trvanlivého jídla (těstoviny, vločky, ořechy), instantního jídla a hygienických potřeb a dětské výživy (pleny, dětská výživa)  – 104 palet kávy a kofeinových nápojů – 42 palet mléka, 21 palet toaletního papíru – 6 krabic spacáků – 10 palet dezinfekčních ubrousků – 15 palet termo oblečení – 2 palety peřin a polštářů

„Pomoc Ukrajině byla možná díky štědrosti 13 českých firem, které dodaly materiální pomoc přímo na objednávku místních ukrajinských samospráv. Stále také běží sbírka SOS Ukrajina, přes kterou se vybralo k 7. 3. 1 293 526 000 Kč. Člověk v tísni se snaží operovat pomoc také na místě a rozdělovat pomocí grantů peníze místním a sousedním nevládním organizacím, jež operují přímo na Ukrajině a zajišťují pomoc lidem zasaženým válkou,“ uvedl Člověk v tísni.

Vlak přes Ostravu a Krakov do polského Přemyšlu vyjíždí každý druhý den z pražského Hlavního nádraží. Přemyšl leží jen několik kilometrů od ukrajinských hranic. Kvůli rozchodu kolejí tam však musí být humanitární náklad přeložen do ukrajinského vlaku, který pokračuje až do válečných oblastí.

Vlaky vypravují společně společnosti RegioJet a ČD Cargo. Humanitární pomoc zajišťuje organizace Člověk v tísni. Za první týden provozu tohoto vlakového mostu se podařilo dostat na Ukrajinu více než 800 tun materiální pomoci. Na zpáteční cestě vlaky přepravily více než dva tisíce ukrajinských uprchlíků.

Ani po více než týdnu ruské invaze na Ukrajinu boje nepolevují. Pomoci je třeba stále víc a stejně tak počet lidí utíkajících přes hranice do zemí Evropské unie stále roste.

Reklama

Doporučované