Hlavní obsah

„Kdo uklouzne, zastaví se až v Polsku,“ říká záchranář k dalšímu pádu ze Sněžky

Foto: Profimedia.cz

Turisté by na cestu na Sněžku měli být dobře vybaveni. Povrch na nejvyšší hoře Česka je zledovatělý. Ilustrační snímek.

Reklama

„Cesta na Sněžku po řetězech vede traverzem, který je poměrně úzký,“ říká pro Seznam Zprávy náčelník horské služby a vysvětluje, proč na horách přibývá pádů.

Článek

Rozhovor si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Ze záchrany osob po pádu ze Sněžky se už letos stává smutný kolorit,“ uvedla v tiskové zprávě Horská služba Krkonoše. V okolí nejvyšší české hory museli už potřetí letos záchranáři zasahovat. Nehoda se stala včera krátce po poledni na tzv. řetězové cestě. Dvaatřicetiletý český turista se zřítil na polskou stranu hory.

Podle náčelníka Horské služby Krkonoše Pavla Cingra je terén na místě zrádný a nebezpečný a turisté musí být dostatečně vybavení a opatrní.

Letos se podobný případ stal již potřetí. Lze nějak obecně říct, jak si tuto situaci vysvětlujete?

Vysvětluji si ji poměrně jednoduše. Letos jsou takové podmínky, jaké jsou. To znamená, že nepadá moc nového sněhu a Sněžka je ledová. I když je v nižších výškách obleva, tam nahoře jsou teploty stále pod nulou, navíc do toho již více než měsíc prší a teploty se rychle střídají.

Díval jsem se na předpověď a v příštích dnech se mají i teploty na vrcholcích Krkonoš dostat nad nulu. Jak dlouho pak může nebezpečný stav ještě trvat?

Cesta na Sněžku bude bezpečnější, až na ní nebude led. Kdy přesně to bude? To vám ale neřeknu. Samozřejmě neznamená, že když budou dva stupně nad nulou, přimrzlý sníh hned změkne.

Ledový terén třeba ani není po celé délce trasy. Ale na některých místech je povrch stále nebezpečný a turisté musí být vybavení a musí se poučit – za prvé z toho, co se již letos stalo, a za druhé z našich upozornění. Horská služba dlouhodobě varuje, že je tam relativně těžký a nebezpečný terén.

Co to znamená?

Cesta na Sněžku „po řetězech“ vede traverzem, který je poměrně úzký. Když tam někdo uklouzne, jede dolů a zastaví se v podstatě až v Polsku.

Mluvil jste i o nedostatečném vybavení turistů. Co by s sebou měli lidé mít?

Pokud chce turista jít do takových míst, jako je například právě vrchol Sněžky, měl by být vybavený v ideálním případě mačkami, případně nesmeky, ovšem kvalitními. Nesmek ještě neznamená takové ty gumové návleky na boty, co jsou do města.

Základem je tedy kvalitní obuv. Pokud ji turista nemá, měl by se těmto místům raději vyhnout. Kromě obuvi bych turistům ještě doporučil i hůlky do ruky. I přes všechno vybavení ale stále platí, že musí být turisté co nejopatrnější.

Odpovědní turisté jsou samozřejmě ideální varianta, ale má smysl přijít i s jinými opatřeními, třeba ze strany Krkonošského národního parku?

Podle mého názoru nemá smysl - při přiměřeném riziku - zavírat cesty kvůli lidem, kteří nejsou zodpovědní. Při takovém riziku stačí turistům k bezpečí dostatečné vybavení. Každý den navštíví Sněžku tisíce lidí. Samozřejmě situace je jiná, pokud by turisté byli dobře vybavení, a přesto by riziko bylo vysoké. Pak se dá o uzávěrách uvažovat.

S jakými opatřeními může přijít horská služba?

My jako horská služba neuzavíráme cesty, ale snažíme se lidi co nejvíce na hrozící nebezpečí upozorňovat. Stejné je to třeba s lavinami. Nezakazujeme nikomu chodit do lavinových center, ale popisujeme situaci, jaká je, a vydáváme doporučení, která říkají, kam by člověk měl a neměl chodit.

Reklama

Doporučované