Hlavní obsah

Kolik bude stát revize dávek? O miliardu méně, anebo o osm miliard víc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Úřad práce, Seznam Zprávy, AI vizualizace

Na příští rok se plánuje účinnost revize dávek. Místo čtyř žádostí bude stačit jedna. (Ilustrační snímek vytvořený nástroji AI.)

Reklama

Finanční dopad připravované revize dávek se podle ministerského dokumentu špatně odhaduje. Ve výsledku může státnímu rozpočtu o miliardu ulehčit, ale naopak i náklady zvýšit až o osm miliard korun. Zaležet bude na žadatelích.

Článek

Od příštího roku má český dávkový systém projít kompletní rekonstrukcí. Lidé mají místo čtyř dávek a čtyř žádostí podávat jen jedinou a automaticky dostanou vše, na co mají nárok.

Zároveň ale bude sjednocená dávka jinak posuzovat různé situace, přibude například majetkový test a systém bude více tlačit na to, aby lidé pracovali.

Z dokumentu, které Ministerstvo práce a sociálních věcí poslalo do meziresortního připomínkového řízení a který musí mimo jiné popsat dopady úpravy na státní rozpočet, proto vyplývá, že není jednoduché náklady na částku, které ponese stát, vyčíslit.

Dokument proto pracuje s odhadem minimálních a maximálních nákladů. Celkové rozpočtové odhady se tak pohybují okolo úspory 0,9 miliardy korun, ale naopak i s možným růstem nákladů až o 8,2 miliardy korun.

„Vzhledem k rozdílným dopadům reformy dávek na různé typy domácností je odhad celkových nákladů extrémně závislý na skladbě vzorku domácností, na kterém se náklady počítají,“ stojí ve zprávě o hodnocení změny regulace.

Jedna dávka namísto čtyř

Nová sjednocená dávka, která se má oficiálně jmenovat dávka státní sociální pomoci, nahrazuje přídavek na dítě, příspěvek na bydlení, příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení.

Podle odhadů Ministerstva práce a sociálních věcí se tak dávka bude týkat zhruba 400 tisíc domácností a celkově kolem 850 tisíc lidí.

Ministerstvo předpokládá účinnost od roku 2025 s postupným náběhem.

K výpočtu nákladů pro meziresortní připomínkové řízení navíc využili data o příjemcích dávek z posledního čtvrtletí roku 2022. Odhad se přitom může lišit v závislosti na datech o lidech pobírajících dávky.

„Výsledky analýz jsou nutně závislé na podkladovém datovém souboru, a dopady reformy se tak mohou v závislosti na proměně souboru domácností s nárokem / žádajících o dávky lišit,“ stojí dál v dokumentu.

Bude záležet na chování žadatelů

Rozdíl v tom, jestli na revizi dávek rozpočet ušetří, nebo na něj naopak doplatí, podle ministerského dokumentu závisí na budoucím chování žadatelů o dávky.

Minimální varianta, která počítá s úsporou, pracuje s trendem, že ne všechny domácnosti, které mají nárok, dávky čerpají. Vyčíslení vychází z toho, že už dnes někteří lidé sice mají nulové pracovní příjmy, ale přesto nežádají o dávky v hmotné nouzi. Například proto, že se nechtějí podrobit majetkovému testu. A nebudou proto nejspíš chtít žádat ani o novou dávku.

Varianta počítající s téměř miliardovou úlevou státnímu rozpočtu navíc kalkuluje i s tím, že ne všichni lidé žádají o příspěvek na bydlení, nechtějí totiž dokládat náklady na bydlení. I v nové dávce přitom bude možné nepobírat část finanční podpory kompenzující právě náklady na bydlení.

Revize dávek přináší výrazné změny

„Mechanismus je takový, že domácnost dostane vše, na co má nárok. Pokud však nedoloží nájemní smlouvu s náklady na bydlení, bude možné i tak žádost dokončit, ale komponenta bydlení bude v nulové výši,“ vysvětluje tiskové oddělení Ministerstva práce a sociálních věcí.

Naopak maximální varianta pracuje s tím, že společně s jednou žádostí odpadnou bariéry zájemců a všichni příjemci, kteří čerpali alespoň jednu dávku, v současnosti budou v novém systému pobírat vše, na co mají nárok.

Z ministerského dokumentu mimo jiné vyplývá, že nově se posunula předpokládaná účinnost zákonné úpravy, a to na červenec 2025. Původně se přitom hovořilo o lednovém termínu.

„Je nutné zajistit dostatečný prostor pro legislativní proces a pro zajištění a nastavení IT databází,“ uvedlo tiskové oddělení.

Jak se počítá nová sjednocená dávka?

Žadatelé o novou dávkou budou muset projít takzvaným majetkovým testem, tedy prověřením, jestli nemají dostatek vlastních zdrojů. Samotná dávka se následně bude skládat ze čtyř částí, které ministerstvo označuje jako „komponenty“. Čtvrtá komponenta motivující k práci přitom není nárokovatelná, pokud nevzniká i nárok na jinou část dávky.

Majetkový test

Dvě nemovitosti na domácnost žadatele, souběh dvou nemovitostí maximálně tři roky, jedno auto na dospělou osobu, maximálně dvě na domácnost.

Úspory 200 tisíc korun na jednočlennou domácnost, 250 na dvojčlennou, 300 na trojčlennou, 350 na čtyřčlennou a 400 tisíc korun na pětičlennou a vícečlennou domácnost. Nevztahuje se na penzijní a životní pojištění.

Reklama

Doporučované