Hlavní obsah

Sedm odpovědí k nové dávce pro skoro milion Čechů. Kdo na ni bude mít nárok?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Méně návštěv úřadu práce: Nová dávka má být v tomto ohledu vstřícnější a více automatizovaná (ilustrační foto).

Reklama

Ministerstvo práce a sociálních věcí odhalilo detaily k připravované nové dávce: Výpočet je složitý, přechodná doba šestiměsíční a novinka se dotkne i dlužníků.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Už od příštího roku má dojít k zásadní revizi sociálních dávek. Namísto současných čtyř dávek má vzniknout jedna zcela nová.

Zástupci Ministerstva práce v čele s Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) trvají na tom, že nedošlo jen k prostému sloučení čtyř dávek do jedné, ale ke kompletnímu přepracování s důrazem na aktivitu žadatelů a motivaci k práci.

Revize dávek mění přístup:

  • podávat se bude jedna žádost za celou domácnost
  • úřady by si měly umět často shánět informace samy, včetně příjmů a výdajů na bydlení
  • žadatelé budou procházet majetkovým testem, včetně úspor, které mají v bance
  • roli bude hrát i to, jestli zákonní zástupci dětí nedostali přestupek za neplnění povinné školní docházky
  • velký důraz se bude dávat na motivaci k pracovní aktivitě

Jedna dávka namísto čtyř

Nová sjednocená dávka, která se má oficiálně jmenovat dávka státní sociální pomoci, nahrazuje přídavek na dítě, příspěvek na bydlení, příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení.

Podle odhadů Ministerstva práce a sociálních věcí se tak dávka bude týkat zhruba 400 tisíc domácností a celkově kolem 850 tisíc lidí.

Ministerstvo předpokládá účinnost od roku 2025 s postupným náběhem.

Seznam Zprávy přináší odpovědi na některé zásadní otázky, které vyplynuly z detailního přestavení nové dávky na půdě Ministerstva práce a sociálních věcí. Jaké podmínky budou žadatelé muset splňovat?

1. Úspory do 200 tisíc nepředstavují problém

Majetkový test se soustředí na nemovitosti, vlastnictví motorových vozidel a finanční úspory.

Seznam Zprávy už dříve psaly, že u úspor se pracovalo s částkou 100 tisíc korun na první osobu v domácnosti. Finálně ovšem byl finanční strop posunut směrem nahoru.

Jednotlivec žádající sám o dávku bude moci mít až 200 tisíc korun na účtu, aniž by přišel o nárok na státní podporu. Dvojčlenná domácnost bude moci mít v souhrnu až 250 tisíc korun, tříčlenná 300 tisíc korun, čtyřčlenná 350 tisíc korun a pěti- a vícečlenná maximálně 400 tisíc korun.

„I po debatě s poslanci, kde jsme slyšeli jejich úvahy a obavy, abychom netrestali zodpovědné, jsme částku takto posunuli,“ vysvětloval ministr Jurečka.

Zároveň doplnil, že částky jsou podle něj nastavené poměrně velkoryse. „Uvidíme, jak se to bude chovat, vždycky je možné v budoucnu částky změnit,“ dodal Jurečka.

Do úspor se nebudou počítat penzijní připojištění ani stavební spoření.

U motorových vozidel stále platí pravidlo jedno vozidlo na dospělého člověka v domácnosti.

2. Kontroly úspor nemají být plošné

Podle Ivy Merhautové, vrchní ředitelky, pod kterou na ministerstvu spadá problematika sjednocené dávky, nebudou kontroly úspor a účtů plošné.

„Ale kontrolní vzorky průběžně budeme provádět,“ uvedla vrchní ředitelka.

Primárně tak budou žadatelé dávat čestné prohlášení a úředníci si budou umět ověřit informace za pomoci napojení na bankovní instituce.

„Na běžných, spořicích účtech, na účtech peněžních prostředků. V podstatě datová věta, kterou máme připravenou, je podobná, jakou mají exekutoři. Banky jsou zvyklé s tím pracovat,“ uvedla Kateřina Jirková, ředitelka odboru nepojistných sociálních a rodinných dávek.

3. Druhá nemovitost jen dočasně

V rámci majetkového testu nebudou ztrácet nárok na dávky ani domácnosti, které vlastní dvě nemovitosti. Díky tomu nebudou lidé tlačeni například do prodeje chalup nebo jiných rekreačních objektů.

Ovšem nově zástupci ministerstva představili, že vlastnictví druhé nemovitosti bude tolerováno jen dočasně.

„Druhá nemovitost je omezená časovým obdobím tří let od podání žádostí. Že by se to tolerovalo jen tuto dobu,“ představila před novináři návrh Kateřina Jirková. Rovnou ovšem dodala, že jde o verzi, která je připravena pro meziresortní připomínkové řízení a může být proto ještě pozměněna.

„Čekáme, že majetkový test je něco, na co se strhne velká pozornost,“ zmínila ředitelka odboru nepojistných sociálních a rodinných dávek.

Jurečka uvedl, že první tři roky dávají dostatek prostoru vyhodnotit, kolika lidí se úprava bude týkat, a je možné, že se následně pravidlo změní.

„Není to dogma, jsme si vědomí, že něco nastavujeme úplně nově,“ řekl.

4. Individuální = složitý výpočet dávky

Ministerstvo trvá na tom, že nová sjednocená dávka nepředstavuje pouze sečtení čtyř stávajících dávek do jedné. Musí zohlednit řadu různých situací žádajících domácností.

Jestli jde například o domácnost, kde jsou zranitelné skupiny, jako jsou senioři, nebo lidé se zdravotním postižením. Jestli zletilí pracují, jestli děti dochází do školy. Jak nízké jsou celkové příjmy anebo jaké mají náklady na bydlení.

Výsledkem je velmi složitý propočet, což připouští i představitelé ministerstva.

„Jsme si vědomi toho, že je to velmi složitý konstrukt. Jít na takovou míru individuální podpory nám umožňuje digitalizace a automatizace,“ říká Lucie Malá, expertka z odboru nepojistných sociálních a rodinných dávek MPSV.

Jak se počítá nová sjednocená dávka?

Žadatelé o novou dávkou budou muset projít takzvaným majetkovým testem, tedy prověřením, jestli nemají dostatek vlastních zdrojů. Samotná dávka se následně bude skládat ze čtyř částí, které ministerstvo označuje jako „komponenty“. Čtvrtá komponenta motivující k práci přitom není nárokovatelná, pokud nevzniká i nárok na jinou část dávky.

Majetkový test

Dvě nemovitosti na domácnost žadatele, souběh dvou nemovitostí maximálně tři roky, jedno auto na dospělou osobu, maximálně dvě na domácnost.

Úspory 200 tisíc korun na jednočlennou domácnost, 250 na dvojčlennou, 300 na trojčlennou, 350 na čtyřčlennou a 400 tisíc korun na pětičlennou a vícečlennou domácnost. Nevztahuje se na penzijní a životní pojištění.

Ubezpečuje, že žadatelé budou mít podporu jak v klientské zóně v rámci online žádosti, tak od úředníků při osobní návštěvě.

Vzniknout má i orientační kalkulačka. Samotní zástupci ministerstva si ovšem nejsou jistí, jestli ji zájemce dokáže správně vyplnit. „Něco reaguje na celkové příjmy domácnosti a něco jen na příjmy z pracovní aktivity,“ podotýká Malá.

Podle Jurečky samotná kalkulačka ztrácí smysl, protože stejně rychle si budou moci domácnosti o dávku zažádat online.

„Proč bych si dával orientační kalkulačku, která mi to neřekne přesně, když zhruba za stejný čas mohu podat žádost?“ konstatoval Jurečka.

5.  Vodítkem budou náklady na bydlení

S tím, jak je výpočet sjednocené dávky komplikovaný, nelze ani obecně popsat, v jaké chvíli, a za jakých okolností budou moci domácnosti o dávku žádat.

„Gró dávky je, že pomáháme nízkopříjmovým domácnostem, kterým nezbývá dostatek peněz na běžný život,“ uvedla Lucie Malá. Jasný indikátor, kdo má například zkusit žádat o dávku, jsou vysoké náklady na bydlení v poměru k příjmům.

„Orientačně: nárok na bydlení více jak 30 procent příjmů,“ doplnila Kateřina Jirková.

Složitý výpočet a fakt, že si obyčejní lidé nebudou moci dávku spočítat, kritizovala už dříve pro Seznam Zprávy Lucie Trlifajová, expertka z Agentury pro sociální začleňování.

„Je důležité, aby si běžný člověk mohl vyhodnotit: Pokud se příjmově pohybuji na této škále nebo pokud platím takové náklady na bydlení, mám pravděpodobně nárok na tento typ podpory,“ konstatovala.

6. Šestiměsíční přechodná doba

U náběhu nové dávky se počítá s přechodnou dobou pro lidi, kteří čerpají současné dávky. Trvat by měla šest měsíců.

Klíčové ale bude, aby podali žádost o novou dávku, a to do tří měsíců od účinnosti nové úpravy.

„Stačí si podat žádost a v tu chvíli se uloží prolongace na staré dávky,“ vysvětlila Jirková.

Pravděpodobně od července 2025 se pak překlopí klienti ze starého systému na novou sjednocenou dávku.

7. Nutná úprava nezabavitelné částky

Nová sjednocená dávka se fakticky dotkne i dlužníků, lidí v exekuci a insolvenci. Jen v exekuci je přitom podle posledních dat exekutorské komory zhruba 640 tisíc osob.

V současnosti se totiž k výpočtu nezabavitelné částky vychází z normativních nákladů na bydlení a životního minima.

Jenomže normativní náklady na bydlení mají s novou dávkou zaniknout. „Nutně se povede debata o nové konstrukci nezabavitelné částky a bude potřeba to něčím nahradit,“ uvedla Lucie Malá.

Ministr Jurečka dodal, že se zpracovává velké šetření lidí, kteří prošli exekucí a insolvencí. Právě o tato data se má opřít debata, jak nastavit nezabavitelné částky.

„Cílem je vidět, co se u lidí z hlediska legálního příjmu dělo před, v průběhu exekuce, když šli do insolvence a poté. Zatím to stát nikdy neprovedl,“ poznamenal Jurečka.

Reklama

Doporučované