Hlavní obsah

Jurečka představil reformu dávek: Kdo bude pracovat, dostane více

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministr Marian Jurečka.

Reklama

aktualizováno •

Sloučit by se měly příspěvek a doplatek na bydlení, příspěvek na živobytí a přídavek na dítě. Podávat by se měla jedna žádost. Klíčový bude důraz na snahu situaci řešit.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Sociální dávky už nebudou zadarmo. Díky práci více peněz,“ uváděl slogan prezentace, pomocí které ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) v pondělí ráno představil nový systém, jak se budou posuzovat sociální dávky.

„Soustředíme se na čtyři nejčastěji využívané dávky, ke kterým jsou čtyři žádosti a čtyři správní řízení. Ten systém prostě jednoduchý není. Máme různé okruhy posuzovaných osob a různé postupy posuzování příjmu,“ vysvětloval ministr Jurečka v úvodu, proč je podle něj nutná změna.

Ta se má týkat necelého milionu lidí, kteří pobírají čtyři nejčastěji využívané dávky: příspěvek a doplatek na bydlení, příspěvek na živobytí a přídavek na dítě.

Nově by namísto čtyř žádostí měla stačit jen jedna. „Jedna rodina, jedna domácnost, jedna žádost, jedno správní řízení a jedna vyplacená podpora,“ shrnul vizi Marian Jurečka.

Během celého představení revize dávek ovšem zdůrazňoval právě návaznost na motivaci lidí pracovat. „Vidíme v tom hluboký smysl,“ uvedl.

Nově by se jednotná dávka měla skládat z několika komponent, jak jednotlivé atributy na ministerstvu nazývají. Těmi jsou: pracovní bonus, dítě, bydlení, živobytí.

Procenta z výdělku

Ministr Jurečka prezentoval podstatu změny na konkrétním příkladu samoživitelky s jedním dítětem:

Žena z Ostravy má náklady na bydlení 13 tisíc korun a příjem 20 tisíc korun.

Dnes od státu pobírá 7940 korun a po změně – díky tomu, že pracuje – by měla dostat 8412 korun. Pracovní bonus u ní má představovat 472 korun.

„Pracovní bonus je koncipován jako procento z výdělku z pracovní aktivity,“ uvedla Lucie Malá z Ministerstva práce a sociálních věcí a dodala, že procento se s rostoucím příjmem snižuje.

+1

Stejně tak se do pracovního bonusu zohledňuje i to, že je člověk vedený jako uchazeč o zaměstnání, a pracovní bonus se vztahuje i na veškeré druhy dohod.

Ministr Jurečka doplnil, že lidé budou motivovaní i skrze takzvaný aktivizační plán. „To, že bude nastaven a bude naplňován, budeme oceňovat,“ řekl.

O myšlence aktivizačního plánu Seznam Zprávy psaly už začátkem ledna. Představa je taková, že u lidí, kteří jsou šest měsíců a více nezaměstnaní, by se měl nově spustit právě tento plán. V rámci něj bude povinné dovzdělávání nebo rekvalifikace.

Ministerstvo práce a sociálních věcí počítá s tím, že během března posune revizi dávek do meziresortního připomínkového řízení. Změna by měla začít platit od příštího roku. Ovšem ministerstvo počítá s delší přechodnou dobou, aby se skokově nezměnily podmínky u lidí, kteří čerpají dávky už dnes.

Reklama

Doporučované