Hlavní obsah

Po půl roce na úřadu práce přijdou povinnosti, řekl Jurečka o reformě dávek

Foto: Shutterstock.com

Nezaměstnaní budou pozitivně motivováni například za to, že začnou vykonávat veřejně prospěšné práce (ilustrační snímek).

Reklama

Ministr práce Marian Jurečka zdůraznil, že připravované změny dávkového systému mají pozitivně motivovat lidi, kteří se budou snažit své problémy aktivně řešit.

Článek

Dosud se v souvislosti s připravovanou reformou dávkového systému hovořilo především o tom, že hlavní změna bude spočívat ve spojení více dávek do jedné.

Jak ale v pondělí uvedl na setkání s novináři ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), novela přinese i novinky pro lidi, kteří jsou bez práce.

Například: U těch, kteří jsou šest měsíců a více nezaměstnaní, by se měl nově spustit takzvaný aktivizační plán. V rámci něj bude povinné dovzdělávání nebo rekvalifikace.

Zároveň budou dlouhodobě nezaměstnaní pozitivně motivováni například i za to, že začnou vykonávat veřejně prospěšné práce nebo že budou jejich děti plnit povinnou školní docházku.

„Chceme to provázat, protože je to dlouhá doba a člověk ztrácí pracovní návyky,“ vysvětloval ministr práce Marian Jurečka myšlenku motivování k prospěšným pracím.

Na dotaz Seznam Zpráv pak potvrdil, že za takovéto aktivity by měli lidé dostat peníze navíc nad rámec základních dávek. Konkrétnější ohledně částek ovšem nebyl s poukazem, že to představí později i s konkrétními příklady.

„Člověka, který bude mít snahu se svojí situací něco dělat, zapojit se, jsme schopni bonifikovat. Je to velký posun, nikdy to tady nebylo, že když se člověk bude snažit, tak ho více podpoříme,“ představil obecněji myšlenku budoucích dávek Marian Jurečka.

Na jaře podrobnosti, účinnost za rok

Právě reformu dávek označil vedle reformy důchodů za další velký projekt Ministerstva práce a sociálních věcí.

Cílem je vedle motivace lidí zjednodušení dávek a nastavení důslednějšího systému. „Můžeme říct i v některých momentech přísnějšího. Budeme schopni daleko lépe vyhodnocovat data o klientech a hodnotit i jejich majetkové a příjmové poměry právě díky digitalizaci,“ uvedl ministr práce.

Začátek legislativního procesu dávkové reformy ministr práce odhaduje na přelom března a dubna. Plánovaná účinnost je od roku 2025 s tím, že se myslí na průběžný náběh a pravidla se pro lidi pobírající dávky nezmění ze dne na den.

Stejně tak Marian Jurečka uvedl, že je předpoklad, že v průběhu první poloviny příštího roku by mohli být do už reformovaného systému dávek zapojeni i váleční uprchlíci z Ukrajiny.

„Dneska už je to ve finální fázi, kdy chci v řádu příštích týdnů s celým návrhem seznámit koaliční vrcholné představitele,“ řekl Jurečka.

Už dříve ministr práce prezentoval, že v rámci reformy dávek by mělo dojít ke sloučení čtyř dávek do jedné. Jde o příspěvek a doplatek na bydlení, přídavek na dítě a příspěvek na živobytí.

Reklama

Doporučované