Hlavní obsah

Saharský prach nad Českem překvapil ČHMÚ. O jevu věděl, ale predikce nevyšla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: ČHMÚ/x.com, Seznam Zprávy

Mapa ČHMÚ ukazuje šíření saharského prachu v Česku.

Reklama

Ovzduší v Česku od soboty do pondělí zahalilo množství saharského prachu. Šlo o výjimečný jev – prach se dostal do nižších vrstev atmosféry. ČHMÚ ale neměl vhodný mechanismus pro včasné informování veřejnosti.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Množství saharského prachu, které výrazně negativně ovlivnilo kvalitu ovzduší v celém Česku od soboty do pondělí, bylo ojedinělým jevem. Podle dosavadních zkušeností se prach obvykle pohyboval ve vyšších vrstvách atmosféry, případně byly přízemní koncentrace prachových částic v ovzduší výrazně nižší než tentokrát, řekl ČTK Ondřej Vlček, vedoucí oddělení modelování a expertiz Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) .

Přesnou příčinu toho, proč se prach dostal do nižších vrstev atmosféry a jeho koncentrace byly vysoké, budou meteorologové teprve analyzovat. „Nicméně lze předpokládat, že velmi dobré rozptylové podmínky, stabilní proudění a související vertikální promíchávání vedly k přenosu prachu z vyšších hladin do nižších,“ uvedl Vlček.

Šlo o jev, který dosud pracoviště ČHMÚ průběžně nesledovala a ČHMÚ ani nemá v tomto případě vhodný mechanismus pro včasné informování veřejnosti. Obvykle šlo při přenosu saharského prachu z pohledu přízemních koncentrací o časově omezený jev, který zasahoval pouze část území Česka. Vlček také zmínil, že předpověď jednoho z modelů, který ČHMÚ využívá, predikoval několikanásobně nižší koncentrace.

I když meteorologové věděli o příchodu saharského prachu tři dny předem a ve veřejných zdrojích byly informace dostupné, směrem k veřejnosti se dostala z ČHMÚ až v sobotu informace o vyhlášení smogové situace. Ta se vydává v okamžiku, kdy dvanáctihodinové koncentrace prachových částic překročí hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový alespoň na polovině stanic pro danou oblast a je zřejmé, že v následujících 24 hodinách koncentrace neklesnou pod tuto hodnotu.

Satelitní záběry saharského prachu nad Evropou

Švýcarská meteorologická služba zveřejnila satelitní záběry, na kterých je dobře vidět proud saharského prachu do Středomoří a do Alp. Tam, kde není v cestě vysoká oblačnost, se vzduch plný prachu objevuje v odstínech růžové.

Z pohledu celkového počtu hodin, kdy průměrné hodinové koncentrace překročily hodnotu 150 mikrogramů na metr krychlový, byla situace nejhorší na severní Moravě. Na Ostravsku dosahovaly hodinové průměry koncentrací v pondělí i přes 200 mikrogramů na metr krychlový.

Fotogalerie Seznam Zpráv se snímky, na kterých lidé zachytili saharský prach:

+2

Reklama

Doporučované