Hlavní obsah

Odvolání šéfa Bulovky ministerstvo nechystá. Zkoumá, jak velký je problém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Josef Mačí, Seznam Zprávy

Případ na Bulovce se řeší i kvůli akreditacím.

Reklama

V pražské Fakultní nemocnici Bulovka došlo k tragické záměně pacientek. Jedna kvůli tomu potratila. Ministerstvo zdravotnictví teď pátrá, co přesně se stalo.

Článek

Stojí za záměnou pacientek na Bulovce lidská chyba, nebo systémové opomenutí? Tuhle otázku chce vyřešit Ministerstvo zdravotnictví. V tomto případě není jen vrcholným orgánem, ale také přímým zřizovatelem nemocnice.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) ve středu uvedl, že se na kontrolu nemocnice zaměřil ministerský odbor, pod který právě přímo řízené nemocnice spadají.

Seznam Zprávy se proto ptaly ředitele odboru Jana Michálka, co konkrétně ministerstvo řeší.

„V tomhle případě se snažíme zjistit, jestli šlo o nějaké systémové pochybení v té konkrétní nemocnici. Tedy jestli jsou správně nastaveny procesy, ať už při identifikaci pacientů, nebo vůbec v rámci průchodu pacienta nemocnicí. Případně zda se jednalo o nedodržení nastavených postupů nebo selhání lidského faktoru,“ vysvětluje Michálek.

„Pokud by šlo o systémové pochybení, tak můžeme hledat odpovědnost v řídicích funkcích. Chceme vědět, jaký typ chyby to byl,“ dodává Michálek.

A má Ministerstvo zdravotnictví už nějaký předběžný výsledek?

„Podle informací, které já v tuto chvíli mám, jsme neidentifikovali, že by šlo o systémový problém. Spíš jde o nedodržení nastaveného postupu. Ale asi je brzo na nějaký závěr,“ vysvětluje ředitel ministerského odboru přímo řízených organizací.

Interně situaci vyšetřuje sama nemocnice. Právě dnes by měla zveřejnit první informace k případu. Zároveň se ale rozběhlo i vyšetřování kriminalistů pro podezření na ublížení na zdraví z nedbalosti.

Čtyři lidé mimo službu

Podle dosavadních informací přišli do nemocnice v jednu chvíli dvě cizinky původem z Asie, které trvale žijí v Česku. Jedna na běžnou kontrolu, druhá na takzvanou kyretáž, která se provádí například při léčbě nemocné dělohy, ale lze tak i ukončit těhotenství. Zákrok ale byl proveden nesprávné pacientce.

Čtyři pracovníci nemocnice – lékařka, sestra a administrativní pracovnice z gynekologicko-porodnické kliniky a anestezioložka z oddělení ARO – jsou podle nemocnice po tragické události mimo službu.

Ministerstvo zdravotnictví má hned několik možností, jak celou situaci z pohledu zřizovatele řešit.

„Hlavní nástroj ministerstva je jmenování a odvolávání ředitelů příspěvkových organizací, to znamená nemocnic. Tím, že jsme zřizovatelem a s nemocnicemi pravidelně jednáme, ale nemusíme využít jen tyto nástroje. Na úrovni řízení nemocnice se tak můžeme domluvit, co musí udělat, aby fungovala lépe,“ vysvětluje Michálek.

Ministerstvo zdravotnictví tak zatím ten nejsilnější krok – odvolání ředitele nemocnice – nezvažuje. Mimo jiné se ale řeší i otázka akreditace, protože Fakultní nemocnice Bulovka drží certifikát Spojené akreditační komise, zaručující splnění všech standardů péče.

„Mám informace, že také certifikační autorita případ sleduje i pro účely budoucích akreditací nebo obecně celého akreditačního procesu. Chce zmapovat, k čemu došlo a proč, aby mohla některé postupy upravit, pokud to bude nutné,“ dodává Michálek.

Reklama

Doporučované