Hlavní obsah

Ministerstvo ubytuje uprchlíky v bytě po Schillerové

Foto: Instagram A. Schillerové

Bývalá ministryně financí Alena Schillerová.

Reklama

aktualizováno •

Uprchlíky do svých objektů umisťuje i stát. Ukrajinci nově bydlí v rekreačních areálech Poslanecké sněmovny i v bytě po Aleně Schillerové.

Článek

Ubytování pro uprchlíky z Ukrajiny v Česku hledají dobrovolníci už leckde. Mnohdy už musí běženci nocovat i v tělocvičnách nebo jiných halách. Nově se snaží pomoct i stát a nabízí pro krizové ubytování vlastní prostory.

Matky s dětmi tak bydlí v poslaneckých rekreačních areálech, ale třeba i v bytě po bývalé ministryni financí Aleně Schillerové (ANO).

„Byt po paní Schillerové konečně pomůže dobré věci,“ uvedl ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). Jeho rezort uprchlíkům nabídl, jak říká, mediálně známé byty po bývalých ministryních Aleně Schillerové a Kláře Dostálové (obě ANO) v Salvátorské ulici v samém centru Prahy.

Hledají se ale i volná místa v ubytovacích kapacitách Horské služby, která pod ministerstvo spadá. Horská služba by po republice mohla nabídnout až 80 lůžek. Ministerstvo pro místní rozvoj má ještě prostory na ubytovně na adrese Velehradská se 14 místy.

Celkem 82 Ukrajinců o víkendu ubytovala i Poslanecká sněmovna. Otevřela pro ně dvě rekreační střediska, která běžně mívají poslanci či zaměstnanci Sněmovny k dispozici pro trávení dovolené.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová umožnila využít k ubytování běženců objekty v krkonošském Harrachově a také v Lipnici nad Sázavou. Rodiny s dětmi se tam nastěhovaly o uplynulém víkendu.

Nad osudem rekreačního areálu v Lipnici se přitom od nástupu nové sněmovní většiny vznášejí otazníky. Jak informovaly Seznam Zprávy, předsedkyně Pekarová Adamová zvažuje jeho prodej.

Areál s tenisovými kurty či bazénem totiž zájemce o rekreaci v posledních letech moc netáhne. Už před pandemií byla jeho obsazenost kolem 16 procent. Pekarová Adamová uvedla, že není udržitelné vlastnit takto málo využívaný areál.

Nyní dvě rekreační střediska poslouží lidem, kteří z Ukrajiny utekli před válkou. „Obě zařízení bylo zapotřebí narychlo uzpůsobit novému účelu. Věřím, že všichni příchozí zde najdou důstojné zázemí a bezpečné útočiště,“ uvedla předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Harrachovský objekt má 47 lůžek, ten v Lipnici pak 35 lůžek. Je tedy plně obsazeno. Převážnou část běženců tvoří podle vedení Sněmovny ženy a děti.

Foto: Profimedia.cz

Rekreační objekt Poslanecké sněmovny v Lipnici nad Sázavou.

Původně zcela zdevastovaný objekt v Lipnici nad Sázavou převzala Poslanecká sněmovna v roce 1996 bezplatně od OÚ Havlíčkův Brod. Středisko bylo po rekonstrukci zprovozněno od 1. srpna 1999. Jeho kapacita je 39 lůžek a slouží především pro výjezdní zasedání a schůze výborů, komisí a poslaneckých klubů, semináře, setkání pracovních skupin poslanců a senátorů apod.

Teprve v době volné kapacity mohou jak zaměstnanci Kanceláře Sněmovny, tak i poslanci využívat toto zařízení pro individuální rekreaci.

Ministerstvo pro místní rozvoj zároveň podle Bartoše také nadále pracuje na možnosti zapojení lázní, kde je volná kapacita a lze tam ubytovat příchozí z Ukrajiny za přispění státu.

Reklama

Doporučované