Hlavní obsah

Levné ubytování a bazén poslance netáhne. Šéfka Sněmovny nevylučuje prodej

Foto: ČTK

Areál na Vysočině zůstává často osiřelý. Na poslední zveřejněné fotografii jej v roce 2017 navštívil Petr Gazdík.

Reklama

Má sloužit k pracovním výjezdům nebo relaxaci, ale obsazenost je poslední roky nízká. Řeč je o poslaneckém areálu na Vysočině. Podle šéfky Sněmovny není dlouhodobě únosné vlastnit objekt s tak nízkou návštěvností.

Článek

Poslanci mohou kromě budov v Praze využívat také areál v Lipnici nad Sázavou na Vysočině. Oficiálně se jedná o provozně-účelové zařízení Poslanecké sněmovny. Přeloženo z úředního jazyka, areál využívají sněmovní výbory nebo poslanecké kluby pro svá výjezdní zasedání. Zároveň se jedná o rekreační zařízení, které slouží zejména zaměstnancům Sněmovny s rodinami a využívají jej k tomuto účelu i poslanci.

V areálu je například krytý bazén, tenisový kurt nebo terasa pro grilování.

Seznam Zprávy mají k dispozici data o tom, jak je tento areál využívaný v posledních letech. Je nutné dodat, že se stejně jako u jiných ubytovací zařízení projevila na návštěvnosti v posledních letech pandemie covidu. Už před pandemií v roce 2018 ale byla návštěvnost nízká a obsazenost areálu se pohybovala kolem 16 procent.

Dle mého názoru není udržitelné vlastnit tak málo využívaný areál.
Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně Poslanecké sněmovny a TOP 09

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) chce situaci řešit a nevyhýbá se ani úvaze o případném prodeji. „Vzhledem k tomu, že se epidemická situace a omezení podepsala i na provozu tohoto zařízení, je mojí snahou zvýšit využívání objektu, což jsem záhy po svém nástupu do funkce předsedkyně řešila s kancléřem Sněmovny. Protože dle mého názoru není udržitelné vlastnit tak málo využívaný areál,“ uvedla šéfka Sněmovny.

Mezi lety 2018 až 2021 nepřesáhla v průměru obsazenost areálu 20procentní hranici. Vyplývá to z dat, která mají Seznam Zprávy k dispozici.

Průměrná návštěvnost areálu byla podle dat Sněmovny za poslední čtyři roky 777 osob za rok. To vychází v průměru na 65 lidí měsíčně. Podíl poslanců na celkové obsazenosti je za poslední 4 roky v průměru 32,74 procent.

Šéfka Sněmovny chce po pandemii návštěvnost areálu zvýšit. Dodává také, že možnost jezdit na Vysočinu není benefit jen pro poslance, ale také zaměstnance Sněmovny.

„V posledních dvou letech do toho negativně promluvila epidemie. Nicméně i před ní byl areál využíván nárazově a jsou období roku, kdy je obsazenost poměrně nízká. Zároveň ale podotýkám, že zdaleka nejde jen o využívání samotnými poslanci, výbory či kluby, ale i zaměstnanci Sněmovny, kterých je více než 350. Platová úroveň je v Poslanecké sněmovně nižší než na jiných státních úřadech, i proto nesmíme zapomínat na efekt určitého zaměstnaneckého benefitu, kterým možnost rekreace pro zaměstnance je,“ říká Pekarová Adamová.

Pokud by se tedy areál kvůli nedostatečnému využití prodával, téměř jistě by to vyvolalo vlnu nevole u zaměstnanců dolní komory, kteří by tak přišli o možnost levného ubytování.

A kolik se za ubytování v Lipnici nad Sázavou platí? Cena za ubytování pro poslance na den za osobu je 617 korun, pro zaměstnance Sněmovny to je 404 korun. Bude se ale zdražovat.

600 Kč za noc pro poslance

„V současné době, kdy Poslanecká sněmovna hledá všechny možné cesty, jak uspořit prostředky ze státního rozpočtu, byla přijata některá opatření, která by měla přispět ke zmírnění ztráty z provozu provozně účelového zařízení v Lipnici. Jedním z nich jsou i nové ceny, které začnou platit od 1. dubna. Jedná se zhruba o 30% navýšení oproti cenám dosavadním,“ napsal ve vyjádření pro Seznam Zprávy ředitel tiskového odboru Poslanecké sněmovny Roman Žamboch.

Zdražení je namístě, protože penziony a hotely na Vysočině většinou nabízejí podle aktuálních nabídek přespání na jednu noc za cenu v rozmezí od 1 000 až 1500 korun.

Provoz areálu v Lipnici nad Sázavou stojí Sněmovnu šest milionů korun ročně.

Původně zcela zdevastovaný objekt v Lipnici nad Sázavou převzala Poslanecká sněmovna v roce 1996 bezplatně od OÚ Havlíčkův Brod. Středisko bylo po rekonstrukci zprovozněno od 1. srpna 1999. Jeho kapacita je 39 lůžek a slouží především pro výjezdní zasedání a schůze výborů, komisí a poslaneckých klubů, semináře, setkání pracovních skupin poslanců a senátorů apod.

Teprve v době volné kapacity mohou jak zaměstnanci Kanceláře Sněmovny, tak i poslanci využívat toto zařízení pro individuální rekreaci.

Reklama

Doporučované