Hlavní obsah

Ministr Válek se z chyb poučil a rapidně se zlepšil, říká šéfka TOP 09

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Prezidentský kandidát nemusí být z našich řad, myslí si předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Reklama

Čas do prezidentských voleb se krátí. Řešení pro vládní strany by podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové bylo podpořit nestranickou osobnost.

Článek

Koalice Spolu zatím nenašla vhodného prezidentského kandidáta. A shoda zatím nepanuje ani na tom, zda vůbec vlastního reprezentanta hledat. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová je přesvědčená, že pokud se rychle nepodaří nalézt skutečně vhodného kandidáta, měla by se vládní koalice upozadit.

„Nemáme-li někoho, kdo do toho opravdu chce jít s velkou vervou, s velkou chutí vyhrát, tak se čím dál víc přikláním k tomu, abychom se nesnažili o postavení vlastního kandidáta za každou cenu,“ říká předsedkyně Sněmovny. A dodává, že by to mohlo být kontraproduktivní.

V TOP 09 se podle ní vede debata o tom, jak úzce nadále spolupracovat například s ODS. Nemyslí si ale, že v příštích letech by mohlo dojít ke spojení stran, říká Markéta Pekarová Adamová v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Jak jste v koalici daleko s hledáním prezidentského kandidáta?

Diskutujeme o tom, jak přistoupit vůbec k samotné prezidentské volbě. Variant může být víc – nejenom hledání společného kandidáta, ale možná spíše podpory nějakého už stávajícího kandidáta. Nebo někoho, kdo teprve oznámí svoji kandidaturu, ale nebude to třeba vládní kandidát nebo kandidát koalice Spolu.

A vy se přikláníte ke které variantě?

Nemáme-li někoho, kdo do toho opravdu chce jít s velkou vervou, s velkou chutí vyhrát, tak se čím dál víc přikláním k tomu, abychom se nesnažili o postavení vlastního kandidáta za každou cenu. Cílem je mít prezidenta, který ctí pravomoci, který má a respektuje ústavu, který je demokratický, který nezpochybňuje členství v EU a NATO a nesnaží se nás jako ten stávající vychylovat směrem k nedemokratickým, či dokonce totalitárním státům. Abychom tohoto cíle dosáhli, tak bychom se možná měli být schopni trochu upozadit a dát prostor takovému člověku, který může vyhrát. Zároveň ale nemusí být z našich řad.

Někoho takového vidíte?

To je právě na tom ta největší potíž. Problémem v české debatě o prezidentovi je, že se více soustředíme na hledání nějakého dokonalého kandidáta, který už to rok předtím bude mít vyhrané, než opravdu schopného člověka. A také je debata hrozně zaplevelená tím, že se všichni dívají jen na souboj Babiš versus někdo, kdo ho může porazit. To nás dostává do slepé uličky.

Shodnete se na té variantě „nestavět kandidáta za každou cenu“ s premiérem Fialou? Protože on je zastánce stranické politiky a mám z něj dojem, že by vlastního kandidáta postavit chtěl.

My o tom diskutujeme a v té diskusi každý zastává svůj názor. Uvidíme, jak dalece toho budeme schopni docílit. V úplně ideální variantě by to tak bylo, že bychom byli schopni postavit svého vlastního kandidáta, který by byl tím favoritem nebo by bylo možné ho dobrou systematickou prací a kampaní do této pozice dostat.

Ale na druhou stranu ten čas se nám velmi krátí. Není možné si myslet, že někdo, kdo by teď teprve začal objíždět Českou republiku a nebyl by předtím dostatečně známý, tak má velkou šanci, že porazí další kandidáty, kteří už s tou kampaní začali nebo jsou notoricky známí. Z tohohle mi vychází spíše to, že se to podařit nemusí, a musíme na to být připraveni.

Jaký vztah máte se současným prezidentem? Váš předchůdce ho měl velice dobrý.

Chtělo by se mi říct, že takový velmi neutrální.

Máte vůbec vztah?

No právě. To mě napadlo jako první, jestli já vůbec mám s panem prezidentem něco do činění.

Teď jste zaváhala úplně stejně jako Petr Fiala, když jsme mu položili tuhle otázku.

Pan prezident Zeman se rozhodl vykonávat v posledním roce svůj mandát tak, že nerozvíjí vztahy s dalšími politickými institucemi, které reprezentují jemu úplně nenaklonění politici, jako třeba i já. Je to jeho rozhodnutí, já to respektuji. Na druhou stranu si myslím, že bychom spolu hovořit měli. Časy jsou dost turbulentní, třeba na mezinárodních tématech bychom se měli snažit najít shodu. Ale asi bych byla naivní, kdybych si myslela, že by se nám to nakonec podařilo.

Jak jste spokojená s tím, jak TOP 09 funguje ve vládě?

Jsem spokojená s tím, jak jsme uspěli ve vyjednáváních…

Vážně? Není vám líto, že máte jen jedno ministerstvo?

Máme dva ministry, ano, jeden je bez portfeje. Ale máme jeden z těch nejdůležitějších resortů. Na druhou stranu těžko někdo předpokládal, že bychom mohli zastávat ten nejvyšší post ve Sněmovně, takže já to počítám do toho počtu.

Jste spokojená s tím, jak pracuje a komunikuje ministr Válek?

Je to nejsložitější post v celé vládě. V pandemii je potřeba dělat velmi nepopulární opatření. Navíc na ministerstvu má plno lidí, kteří změně vlády nepřáli a teď to projevují. Ty údajné přešlapy pana ministra jsou dost často přešlapy lidí na ministerstvu. Osm let tam byla jedna strana a to je dost dlouho na to, aby byli úředníci spjati s předchozí garniturou. Nová vláda kvůli služebnímu zákonu přišla s minimem vlastních lidí, a než se podaří tuhle atmosféru změnit, trvá to delší dobu.

Nicméně ani pan ministr sám tomu někdy nepomáhá. Byl u vás na koberečku, ať tu komunikaci zlepší?

My spolu komunikujeme pravidelně. Samozřejmě dostává i zpětnou vazbu, pokud je nutná. Já si myslím, že se pan ministr svými komunikačními chybami poučil a rapidně se zlepšil.

Jak hodnotíte situaci v Praze? TOP 09 tam půjde do komunálních voleb v koalici s ODS a lidovci. Nebylo by pro TOP 09 výhodnější v hlavním městě pokračovat se STAN jako v minulých volbách?

Já jsem s tím spokojená, nám se podařilo dosáhnout mnohem většího zastoupení na kandidátce Spolu. Myslím, že by bylo až hříchem ve chvíli, kdy jsme ve volbách dostali 40 procent, nepokusit se oslovit voliče se stejnou koalicí Spolu.

Mluvíte se straníky v dalších krajských městech? Ne všude je to tak ideální jako v Praze.

Ano, intenzivně se vyjednávají formy spolupráce. Když to řeknu z pohledu čtyř největších měst, tak jen v Brně je evidentní, že se to nepodaří, ale jinde bychom měli jít Spolu. Což je nakonec dobrý výsledek na to, že mnozí prorokovali Spolu rozpad hned po volbách. Ukazujeme, že ten projekt nebyl jen na jedno použití.

Nespojí se TOP 09 do budoucna rovnou s ODS?

Nemyslím si, že k tomu může dojít v následujících letech. Ale debata o tom, jak spolupracovat, jak moc úzce, je. Ale nejdříve bychom ji měli vést ve svých stranách, poté se rozhodneme. Co se týká spolupráce v rámci Spolu, tak ji považuji za velmi korektní a úspěšnou. Zároveň si myslím, že toto je také docela křehké a je potřeba na tom pracovat.

Reklama

Doporučované