Hlavní obsah

Zeman zkritizoval Vystrčila i Pekarovou. Zahraničí chce řešit jen s Fialou

Foto: twitter.com/PREZIDENTmluvci

Prezident Miloš Zeman opakovně kritizoval představitele stran vládní koalice za jejich výroky směrem k Maďarsku.

Reklama

aktualizováno •

Prezident Miloš Zeman komentoval první vládní kroky. Kabinet kritizoval za hledání národního ptáka i nejasný plán ke snižování rozpočtu. O zahraniční politice chce diskutovat jen s premiérem Fialou.

Článek

Aby vláda splnila své sliby snižování deficitu státního rozpočtu, muselo by Česko růst desetiprocentním tempem, a toho není schopná ani Čína, kritizoval prezident Miloš Zeman programové prohlášení vlády. Podle něj nejde dohromady zvyšování rozpočtových výdajů, jejich snižování například redukcí sociálního pojištění o dva procentní body a zároveň snižování schodku státního rozpočtu.

Nelíbí se mu ani plánované hledání národního ptáka, pokládá je za poněkud hloupé. „My už máme národního ptáka téměř 200 let. Tím je sokol. Podle něj se jmenuje jedna z významných organizací,“ uvedl v pořadu Prezidentský Pressklub na Frekvenci 1.

Fialovu vládu zároveň pochválil za plánovanou důchodovou reformu. Zároveň si však rýpnul, že změnu v systému penzí už slibovalo několik předchůdců a nikdy k ní nedošlo.

Prezident mimo jiné uvítal plánované zvyšování důchodů. Zdůraznil, že je dané zákonem. Penze je totiž nutné zvednout při očekávané pětiprocentní inflaci.

Jestli se vláda zavázala, že daně navyšovat nebude, měla explicitně říct, že se to nebude týkat daní spotřebních.
Miloš Zeman, prezident České republiky

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v neděli na Primě také připustil možné zvyšování spotřebních daní na alkohol, hazard či cigarety. „Pokud jde o úpravu spotřebních daní, je to zvýšení daně. Jestli se vláda zavázala, že daně navyšovat nebude, měla explicitně říct, že se to nebude týkat daní spotřebních,“ reagoval Zeman.

Vyjádřil se taky proti zavádění pracovní karantény s covidem-19. „Pokud byla minulá vláda kritizovaná za chaotičnost, tak tato úctyhodná tradice pokračuje. Co to znamená pracovní karanténa? Minimálně určitým profesím se povoluje nebo spíše nařizuje, aby do zaměstnání chodily, pokud mají pozitivní test na covid, s tím, že jsou bezpříznakoví. Jestli chcete akcelerovat počet nakažených, pracovní karanténa to zařídí,“ dodal

Prezident rovněž avizoval, že podepíše zmrazení platů ústavních činitelů i soudců, pokud to předtím schválí parlament. „Soudci nejsou nadlidé. Jestliže by se domáhali extrabuřtů, nějakého zvláštního zacházení ve srovnání s politiky, tak by to znamenalo, že když dnes má řadový soudce plat 100 tisíc, tak jim zmrazení platů přinese újmu ve výši 10-15 tisíc,“ řekl.

Podle něj to však nemůže znamenat ohrožení jejich nezávislosti, jak soudci namítali.

Tvrdá kritika kvůli zahraniční politice

Zeman se v Masarykově pracovně tvrdě opřel do členů vládní koalice kvůli výrokům na adresu Maďarska a Kazachstánu. Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) nedávno vzkázala Maďarům, že Češi už vyhnali svého Babiše a oni by to samé měli ve volbách udělat s Viktorem Orbánem.

„Je to hrubé vměšování do vnitřních věcí spřáteleného státu. Maďarská opozice, které paní Pekarová fandí, je složená z některých rasistických, antisemitských skupin. Paní Pekarová by udělala daleko lépe, kdyby mlčela,“ nechal se slyšet prezident.

Jeho vystupování v době mé nemoci považuji za hyenismus.
Miloš Zeman, prezident České republiky

A nit nenechal suchou ani na předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi. „Má u mě vroubek. I když to by bylo slabé slovo. Jeho vystupování v době mé nemoci považuji za hyenismus,“ dodal Zeman.

Zahraniční politiku chce proto řešit pouze s premiérem Petrem Fialou (ODS).

Hlava státu přirovnala demonstrace v Kazachstánu ke hnutí žlutých vest ve Francii. „Překvapí vás to srovnání. V obou případech impulzem pro demonstrace byly cenové úprav pohonných hmot nebo energií. Protože žijeme v Evropě, nebyly protesty ve Francii tak násilnické jako v Kazachstánu,“ zdůraznil prezident.

Lepší zdravotní stav

Při hovoru z Lán překvapil posluchače také novou informací o zlepšujícím se zdravotním stavu.

„Začal jsem znovu chodit. V jedné ruce mám hůl a bodyguard mě drží za pravou ruku. Jsem potěšený, že pár kroků udělám,“ uvedl.

Podle něj za zlepšením stojí žaludeční sonda, díky níž získává na síle.

Reklama

Doporučované