Hlavní obsah

Ne zas tak úplně Spolu. Předvolební koalice zatím regiony nepřesvědčila

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Do Poslanecké sněmovny koalice Spolu zafungovala. V krajských městech hoří na historických křivdách.

Reklama

Historické křivdy, osobní nevraživost, ale i vazby s jinými partnery. Kandidátky koalice Spolu v mnoha krajských městech i přes přání centrál nevzniknou.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vedení ODS, TOP 09 a KDU-ČSL vyslalo směrem ke svým regionálním buňkám jasný vzkaz: kde to bude možné, kandidujte Spolu. „Člověk by neměl opouštět úspěšný projekt,“ řekl k tomu nedávno ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Jenže při pohledu do krajských měst to zatím vypadá jen jako zbožné přání z Malostranských paláců.

Projekt Spolu ztroskotal ještě dřív, než začal, třeba na východě Čech. Zcela jistě v rámci koalice Spolu strany nepůjdou v Hradci Králové, na dohodu to nevypadá ani v Českých Budějovicích nebo ve Zlíně. Váhají i v řadě dalších krajských měst, kde si některé ze stran myslí raději na samostatnou kandidátku nebo chtějí zůstat věrní partnerům z minulých voleb.

V Hradci Králové s účastí v koalici rozhodně nepočítá TOP 09, jejíž zástupci se po čtyřleté pauze chtějí opět vrátit do zastupitelstva. Vadí jim působení ODS v současném vedení města. „Vzhledem k současnému stavu města, potažmo jeho vedení, za které odpovídá primátor z ODS, je pro TOP 09 kandidatura s touto stranou nepředstavitelná,“ říká krajský šéf TOP 09 Jakub Sofka.

Hradecký primátor Alexandr Hrabálek stojí už dlouhé měsíce v čele rozpadlé koalice, ze které se po odchodu jednoho partnera stala koalice menšinová. Aby něco prohlasovala, musí si chodit pro hlasy ke komunistům.

TOP 09 se proto rozhodla ve volbách přidat k silnému místnímu sdružení Hradecký demokratický klub. K ODS se nejspíš nepřidají ani lidovci a budou dál pokračovat ve svém projektu Koalice pro Hradec, pod nímž už v minulosti kandidovali s nestraníky. Podle informací Seznam Zpráv mají i oni problém s některými lidmi z ODS.

„My bychom se kandidátce Spolu nebránili. Jména našich kandidátů ještě ani nevíme, neměli jsme primárky. Hotovo chceme mít zkraje března,“ odpověděl šéf hradecké ODS, poslanec Pavel Staněk, na dotaz, zda jsou kvůli možné koalici ochotni upravit personální složení své části kandidátky.

Hádka kvůli ANO

Nic jisté zatím není ani v sousedních Pardubicích, kde pro změnu panují pošramocené vztahy mezi lidovci a TOP 09. Obě strany v minulých volbách kandidovaly v rámci Koalice pro Pardubice, hned po volbách se ale spojenectví rozpadlo. Lidovci chtěli jít do radniční koalice s hnutím ANO, TOP 09 to odmítla.

„Pokud přijde nabídka, budeme racionální a vyslechneme si ji,“ říká k tomu předseda TOP 09 v Pardubicích Michal Sláma. Do koalice by jeho strana šla pouze v případě, že by v ní měla minimálně stejné zastoupení jako lidovci.

Společná kandidátka tří vládních stran pravděpodobně nevznikne ani v Českých Budějovicích. „Zatím předpokládáme, že ODS bude v Českých Budějovicích kandidovat samostatně,“ napsal Seznam Zprávám jihočeský hejtman Martin Kuba.

Na společné kandidátce by se ale mohli objevit zástupci KDU-ČSL a TOP 09, zatím spolu vyjednávají. Kandidátku celkem úspěšně sdíleli už v minulých komunálních i krajských volbách. „Spolupráce nám funguje dobře,“ potvrdila krajská manažerka TOP 09 Milena Kothbauerová.

Raději se Starosty

Lidovci s TOP 09 se nejspíš objeví na jedné kandidátce v Liberci. Zda na ní ale bude i ODS, jasné není. Třetím partnerem by totiž stejně jako v minulých volbách měli být spíš Starostové pro Liberecký kraj. „Naše koalice pracuje velmi dobře a sedli jsme si i lidsky,“ potvrzuje předseda krajské organizace TOP 09 Martin Chroust. Zájem o pokračování koalice potvrdil i nedávný regionální sněm strany.

Na koalici se Starosty už se dohodli také lidovci v Brně. „Jsou některé oblasti, kde se s ODS neshodneme,“ potvrdil náměstek primátorky a celostátní místopředseda lidovců Petr Hladík. Liší se prý v pohledech na dopravní problémy, bydlení nebo na tvorbu památkových zón, které vedení města řeší.

Brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS) potvrdila, že občanští demokraté budou nejspíš na jedné kandidátce alespoň s TOP 09.

Separé všechny strany koalice Spolu s vysokou pravděpodobností půjdou do voleb ve Zlíně. Mimořádně silní jsou tam tradičně lidovci, kteří nebudou mít problém s vytvořením vlastní kandidátky.

„Kolegové z ODS ve Zlíně už také budují vlastní kandidátku,“ říká krajský manažer ODS Jan Zapletal, podle nějž občanští demokraté s lidovci úzce spolupracují v městské radě. „Takto jim to vyhovuje a nechtějí to měnit,“ vysvětluje.

Se spoustou otazníků je předvolební situace zatím v Jihlavě. Všechny tři strany jsou momentálně na radnici v koalici, kde jim to spolu funguje. Zda ale utvoří koalici i na kandidátní listině, jasné není. Momentálně o tom mezi sebou jednají.

Občanští demokraté a lidovci tam v roce 2018 měli samostatnou kandidátku. TOP 09 pak kandidovala spolu s Piráty a Zelenými jako subjekt Žijeme Jihlavou, což si její zástupci rovněž pochvalují.

„Času už není nazbyt, musíme mít jasno v řádu týdnů. Mluvíme zatím se všemi. Nějaké společné kandidátky však budeme muset postavit, protože podle mých informací chce jít v Jihlavě do voleb asi osm demokratických subjektů, což je strašně moc. Kdybychom kandidovali každý za sebe, můžeme všichni dostat po dvou křeslech v zastupitelstvu a odejít do opozice. Zvažujeme proto, jak kandidátky postavit, aby to mělo smysl,“ potvrzuje Barbora Dočekalová z jihlavské TOP 09.

Kandidátka Spolu by mohla klapnout v Olomouci, kde by trojice stran chtěla mít základní obrysy dojednané do začátku února. „Jednáme o možnosti kandidovat stejně jako do Poslanecké sněmovny pod názvem Spolu. Nic ale zatím není schváleno,“ potvrzuje olomoucký poslanec ODS Martin Major.

Předběžně domluvená je už spolupráce v Ostravě, kde už TOP 09 s ODS mají zkušenost se společnou kandidátkou. Lidé z TOP 09 se tam zase objevili na kandidátce ODS. „Pro nás je to preferovaná varianta, která je předběžně domluvena. Zatím ale nemáme detaily a personálie,“ říká předseda regionálního výboru TOP 09 v Ostravě Michal Brabec. Dodává, že strany mezi sebou mají vztahy dobré.

Zájem jednat Spolu projevili zástupci všech tří stran v Karlových Varech. Podle krajského předsedy ODS Jiřího Vaněčka jednají už zhruba dva týdny. Občanští demokraté a lidovci si společnou kandidátku vyzkoušeli už i v krajských volbách.

Bez klatby

„Nejsou mezi námi žádné personální klatby. Rozhodnutí se ale odehraje na úrovni členských základen,“ připomíná Vaněček. Podle krajského předsedy TOP 09 Lukáše Otyse bude jasno v řádu týdnů.

Členská základna rozhodne i v Plzni. „Někteří členové chtějí jít samostatně, jiní v koalici Spolu. Nyní o tom diskutujeme. Rozhodnutí budeme konzultovat s oblastním sněmem,“ přiznává předseda plzeňské ODS Jiří Šneberger. Občanští demokraté v Plzni kandidovali už do kraje s TOP 09.

Zájem připojit se by v Plzni měli i lidovci, kteří podle jejich předsedy městského výboru Stanislava Šece jednají i s jinými subjekty, které za nimi přišly s nabídkou. A čekají na nabídku ze strany ODS jako nejsilnějšího partnera.

Posílilo by to myšlenku, že nešlo jen o koalici k jedněm volbám, ale že je to dlouhodobější projekt.
Jiří Pospíšil, předseda pražské TOP 09

„Pokud by byla nabídka důstojná a umožnila by nám v programu prosazovat naše priority, především rodinnou a sociální politiku, tak bychom ji přijali. Mně osobně se značka Spolu velmi líbí. Je úspěšná, ukázalo se to ve volbách do Sněmovny. Vyhodnocovat to ale bude městský výbor,“ popisuje Šec.

Zájem o kandidátku Spolu potvrzují i v Ústí nad Labem. „Nějaká předběžná jednání jsme vedli, ale ještě nic není rozhodnuto,“ říká tamní poslanec a šéf krajské buňky Libor Turek.

Boj o Prahu

Koalice Spolu hraje samozřejmě i o Prahu, kde se už živě jedná na mnoha frontách. Tamní šéf TOP 09 Jiří Pospíšil jedná jak na platformě koalice Spolu, tak s hnutím STAN, s nimiž šli do voleb před čtyřmi lety. Záležet podle něj bude především na programové shodě.

I v tomto směru proto přiznává, že on sám by se proto klonil spíš na stranu kandidátky Spolu. „Nikdy třeba nebudu podporovat zavedení mýta nebo zákaz vjezdu do centra. Tam ta shoda se STAN moc není,“ přiznává.

Zároveň upozorňuje, že koalici Spolu v nedávných volbách do Poslanecké sněmovny podpořilo 40 procent Pražanů. „To je velký závazek. Myslím, že to, jestli se v Praze podaří udělat koalici Spolu, bude mít vliv na vnímání koalice i celorepublikově. Posílilo by to myšlenku, že nešlo jen o koalici k jedněm volbám, ale že je to dlouhodobější projekt,“ upozorňuje Pospíšil. V Praze by podle něj mělo být jasněji do tří týdnů.

Reklama

Doporučované