Hlavní obsah

Neměň úspěšnou sestavu. Pravice chce jít Spolu do dalších voleb

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Každý je spokojen. TOP 09 a lidovci se dostali do Sněmovny a ODS má premiéra.

Reklama

ODS, TOP 09 a lidovci chtějí společně kandidovat pod značkou Spolu příští rok v komunálních a senátních volbách.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Lídři koalice Spolu, která vyhrála říjnové sněmovní volby, chtějí úspěšnou sestavu udržet co nejdéle pohromadě.

Petr Fiala z ODS, Marian Jurečka z KDU-ČSL a Markéta Pekarová Adamová z TOP 09 se už dohodli, že pod společnou značkou půjdou i příští rok na podzim do senátních a komunálních voleb. Jde o doporučení stranických vedení, aby se vytvořila společná kandidátka všude tam, kde to jen bude možné.

„Spojenectví se osvědčuje a voliči to jednoznačně ocenili. Budu ráda, když se při zachování samostatnosti stran podaří tuto formu úzké spolupráce držet i nadále. A hlavně se na tom budu snažit pracovat, protože to není samozřejmé,“ říká šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Byla by škoda zahodit ten bonus, který jsme získali od voličů. Člověk by neměl opouštět úspěšný projekt,“ říká první místopředseda ODS Zbyněk Stanjura, hlavní propagátor spojování sil na pravici.

Předsedové stran si přejí kandidátku hlavně ve velkých krajských městech. Velmi pravděpodobná je například v Praze, kde koalice Spolu vyhrála sněmovní volby suverénním výsledkem – ziskem přes 40 procent hlasů. Ne všude ale bude domluva tak jednoduchá, v řadě měst se tamní politici zmíněných stran historicky vyloženě nesnášejí.

„Nikoho nebudeme nutit, protože leckde jsme utrpěli vzájemné šrámy a domluva místních není možná. Já ale všem připomínám, že skoro všude jsme stejně nakonec odsouzeni k povolební spolupráci,“ apeluje Zbyněk Stanjura na své kolegy, aby byli velkorysí a staré křivdy hodili za hlavu.

Ačkoliv značka Spolu vznikla formálně teprve v prosinci 2020, tak občanští demokraté, lidovci a TOP 09 se o spojenectví pokoušejí od senátních voleb v roce 2016. Se strategií netříštit síly a domluvit se v každém volebním obvodu na jediném společném kandidátovi přišel Miloš Vystrčil, dnes předseda Senátu.

„Takhle jsme postupně ve volbách v letech 2018 a 2020 získali většinu v horní parlamentní komoře. Tím jsme získali zkušenost, která se vyplatila. Nakonec jsme uspěli i ve volbách do Poslanecké sněmovny,“ argumentuje Miloš Vystrčil.

Shodnout se na pokračování koalice Spolu v senátních a komunálních volbách v příštím roce je snadné – politici namlsaní posledními volbami chtějí úspěch zopakovat. Trojice lídrů zároveň opatrně mluví o hlavním cíli, který už tak samozřejmý není: přejí si zachování sestavy pro obhajobu ve sněmovních volbách za čtyři roky.

Samozřejmě takhle idylicky o tom mluví dnes, kdy sotva převzali moc a vědí velmi dobře, že záležet bude hlavně na tom, jak bude Fialova vláda úspěšná a jestli vydrží pohromadě. „Přál bych si to a věřím tomu, že naše vláda, a tedy i koalice Spolu, vydrží čtyři roky. Ale pokud jde o příští sněmovní volby, tak je to zatím příliš daleko,“ míní předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Politický analytik Ladislav Mrklas z Cevro Institut se domnívá, že o další existenci koalice Spolu bude jasno velmi brzy. „Vláda musí okamžitě začít fungovat a vydržet dva roky v plném tempu a nasazení. Vůbec nemohou předstoupit před voliče, pokud by to zpackali hned na úvod. Mezitím je čekají komunální volby, kde se ukáže síla značky Spolu,“ říká Mrklas.

Za udržení sestavy i pro příští sněmovní volby nejvíc horuje Zbyněk Stanjura s tím, že si to zkrátka přejí voliči. „Mezi našimi příznivci jsou menší názorové rozdíly než mezi členy našich stran. Protože nemáme masové strany, musíme přemýšlet, jak to chtějí voliči,“ říká nový ministr financí.

A rychle dodává další argument: „Když se podíváte na volební mapu, tak KDU-ČSL a TOP 09 mají nerovnoměrnou podporu v zemi. S topkou nám to pomáhá zvedat výsledky v silných pravicových regionech, zatímco v moravských regionech zase hodně přidali lidovci. Skvěle to funguje jako celek.“

Reklama

Doporučované