Hlavní obsah

Bude to nejtěžší rok od vzniku Česka, řekl Fiala. Babiš: Pan premiér straší

Novoroční projev premiéra Petra Fialy.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Podle premiéra čelí Česko trojímu nebezpečí - růstu cen energií, inflaci a pokračující epidemii covidu.

Článek

Předseda nové koaliční vlády Petra Fiala (ODS) poprvé předstoupil před občany s novoročním projevem. Navázal tak na tradici svých předchůdců a zároveň uzavřel sérii proslovů během vánočních svátků.

Hned v úvodu se Fiala soustředil na nejpalčivější problémy, které musí jeho vláda od svého nedávného nástupu řešit. Česko podle něj musí čelit trojímu nebezpečí - růstu cen energií, inflaci a pokračující epidemii nemoci covid-19.

„Tento rok bude pravděpodobně jedním z nejsložitějších a nejtěžších od vzniku samostatné České republiky,“ prohlásil Fiala v předtočeném projevu. Jeho plné znění přinášíme zde.

Současně zkritizoval předchozí vládu vedenou Andrejem Babišem, která se podle Fialy chovala nezodpovědně a zadlužovala zemi. „Předchozí vláda jen málo dbala na naši budoucnost a doslova žila ze dne na den,“ uvedl premiér.

Fiala zdůraznil, že jeho vláda se začala problémy zabývat hned po svém nástupu ve druhé polovině prosince. První pozitivní výsledky se ale podle něj mohou dostavit nejdříve na konci letošního roku. Úspory chce hledat hlavně ve státní správě. „Máme totiž zbytnělý a těžkopádný stát a tomu rozumná redukce jenom prospěje,“ poznamenal Fiala.

Při hledání cesty z energetické krize musí Česko podle Fialy bojovat za své ekonomické a bezpečnostní zájmy v situaci, kdy na jedné straně stojí vydírající Rusko, a na druhé významné evropské státy, které se snaží za každou cenu o nezávislost na fosilních palivech.

Zároveň však premiér varoval před populismem.

„Složité problémy přeci nikdy nemají jednoduchá řešení,“ uvedl Fiala s tím, že vláda musí v EU trpělivě hledat spojence a přesvědčovat partnery, pohnout se stavbou nových jaderných bloků a podpory investice do „rozumných“ obnovitelných zdrojů. Připomněl, že Česko bude ve druhé polovině roku předsedat EU. „Několik měsíců budeme více slyšet, více vidět a náš názor bude mít větší váhu,“ řekl premiér.

V závěru zhruba desetiminutového projevu se Fiala soustředil na boj s epidemií nového koronaviru. Označil se za realistu, podle něhož je třeba se naučit s covidem žít.

„To ale vyžaduje nasazení na obou stranách, jak na straně vlády, tak na straně občanů. Za vládu vám mohu slíbit, že se budeme snažit, aby všechna nezbytná opatření byla maximálně rozumná, přiměřená a předvídatelná,“ uvedl premiér.

Očkování zmínil stručně jako „hlavní společnou ochranu“ proti epidemii. Více apeloval na zodpovědnost v chování. „Chovejme se prosím i po celý letošní rok všichni k sobě navzájem, jako se chováme k rodině a k přátelům,“ řekl Fiala.

Babiš: Pan premiér dopředu straší

Zatímco koaliční partneři Petra Fialy premiérův projev chválili, opozice - dle očekávání - byla kritická. Bývalá ministryně financí a dnešní předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová mluvila přímo o „obrovském zklamání“.

„Já jsem prostě čekala, že premiér Fiala naváže na to, o čem hovořil na počátku, když se stal premiérem, že bude spojovat společnost, že bude premiérem i pro ty, kteří nevolili pětikoalici. Ale dnes jsem měla pocit, jako by pokračovala volební kampaň,“ řekla Schillerová v České televizi. Když Fiala hovořil o schodkovém hospodaření, působilo to podle exministryně jako kdyby nevěděl, že země má za sebou dva roky boje proti covidu. Vytkla mu, že zatím neřekl přesně, kde se bude šetřit.

Následně se dost podobně vyjádřil i expremiér a šéf ANO Andrej Babiš.

„Mě to zklamalo. Je mi líto, že pan premiér opakuje různé nepravdy, které koalice tvrdila před volbami. Není pravda, že naše vláda nedbala na naši budoucnost, to je lež,“ řekl Babiš. Připomněl vytvoření národního investičního plánu nebo plán pro vědu a výzkum, vyzdvihl dosažení toho, že Evropská komise uzná jádro a zemní plyn jako nízkoenergetický zdroj. Odmítl také, že by se jeho kabinet špatně staral o chystané české předsednictví v EU a kritizoval jazykovou vybavenost současných ministrů.

„Připadá mi to jako alibi, protože pan premiér zjistil, že jeho vláda skutečně není schopna řešit ty problémy,“ řekl Babiš k projevu. Jeho vláda podle něj předložila řešení inflace i růstu cen energií. „Jsem z toho zklamaný. Ten projev je o tom, že dopředu pan premiér straší.“

Výhrady k projevu měl i předseda SPD Tomio Okamura. V ČTK uvedl: „Petr Fiala správně pojmenoval v souladu s tím, jak to říká dlouhodobě SPD, tři problémy, které v současné době asi nejvíce pálí občany České republiky. Zaprvé je to inflace, zadruhé zdražování energií a zatřetí je to situace kolem covidu. Bohužel ale nenabídl za vládu žádná konkrétní řešení těchto problémů. A dokonce předvedl fatální iluzi, kdy řekl, že vidí řešení zdražování energií v předsednictví České republiky v Evropské unii.“

Pro Českou televizi Okamura Fialův projev dokonce označil za „dost povrchní“.

Před Fialou mluvil i šéf Senátu

Před Fialou vystoupil s projevem už 26. prosince prezident Miloš Zeman, v sobotu po obědě promluvil k občanům také předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Fialův stranický kolega z ODS vyzdvihl solidaritu pro oběti tornáda, které loni v létě postihlo jižní Moravu a vyzval občany k „sebevědomé slušnosti“. Ocenil také poklidné předání vládních pravomocí končícím předsedou vlády Andrejem Babišem.

„Andreje Babiše jsem kritizoval, ale chtěl bych ocenit, jak odešel z pozice premiéra - považuji to za odpovědné a profesionální,“ uvedl. Popřál nadále zlepšující se zdraví prezidentu Miloši Zemanovi.

„Jsem přesvědčený, že slušnost, korektnost i neústupnost Petra Fialy přispěly k tomu, že nakonec prezident akceptoval v plné podobě jeho návrh na složení vlády. Prezident Zeman tím naplnil Ústavu a přispěl ke jmenování nové vlády. I to bych chtěl ocenit,“ uvedl také Vystrčil.

Šéf Senátu také řekl, že již má třetí dávku očkování a že to považuje za velmi důležité. A děkoval zdravotníkům. Důrazně pak odsoudil útoky na ně v souvislosti s pandemií nemoci covid-19.

Prezident Zeman ve svém „Vánočním poselství“ zaujal hlavně podporou povinného očkování a tvrdou kritikou klimatické politiky Evropské unie.

V nezvykle formálním projevu v sobotu promluvil ke svým fanouškům i předseda ANO Andrej Babiš. Bývalý premiér, který se pravděpodobně chystá kandidovat v příštích prezidentských volbách, prohlásil, že jeho hnutí nebude v opozici provádět „destruktivní politiku“.

Projevy na Nový rok v minulosti přednášeli prezidenti republiky. Současný prezident Zeman však tuto zvyklost změnil a své vystoupení přesunul na druhý vánoční svátek. Uvolněné místo využili další ústavní činitelé. Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová se nicméně novoročního projevu vzdala a nenavázala tak na svého předchůdce Radka Vondráčka z hnutí ANO.

Poznámka: Text jsme aktualizovali doplněním názorů opozičních politiků.

Reklama

Související témata:

Doporučované