Hlavní obsah

Šéf Senátu Vystrčil popřál Česku jako skaut, chválil Fialu i Babiše

Novoroční projev předsedy Senátu Miloše Vystrčila.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

České politické špičky vítají nový rok. Večer vystoupí i nový premiér Petr Fiala. Šéf ANO Andrej Babiš oslovuje své příznivce na sociálních sítích. Tvrdí, že v opozici nebude dělat „destruktivní politiku“.

Článek

Prvním ústavním činitelem, který v novém roce oslovuje českou veřejnost, je předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). I letos navazuje na tradici novoročního projevu, kterou založil jeho předchůdce v čele horní komory Parlamentu Jaroslav Kubera (ODS).

Pro začátek svého televizního vystoupení zvolil Vystrčil připomínku tornáda, které v létě loňského roku postihlo jižní Moravu.

„Chtěl bych projevit úctu a obdiv jejím obyvatelům, jak se s katastrofou vypořádali, a chtěl bych poděkovat všem, kdo pomáhali: záchranářům, hasičům, zdravotníkům, dobrovolníkům, dárcům, samosprávám. Byla to úžasná vlna solidarity a pomoci, je to naše bohatství, že v době, kdy nám teče do bot, dokážeme si pomoci a prokázat velkorysost,“ uvedl Vystrčil s tím, že region bude potřebovat pomoc i v novém roce. Vyzval Čechy k „sebevědomé slušnosti“. „Nezapomínejme na každodenní solidaritu,“ dodal Vystrčil.

Dále se věnoval podzimním volbám do Poslanecké sněmovny. Ocenil poklidné předání moci mezi novým premiérem Petrem Fialou a končícím předsedou vlády Andrejem Babišem. „Andreje Babiše jsem kritizoval, ale chtěl bych ocenit, jak odešel z pozice premiéra - považuji to za odpovědné a profesionální,“ uvedl. Popřál nadále zlepšující se zdraví prezidentu Miloši Zemanovi.

„Jsem přesvědčený, že slušnost, korektnost i neústupnost Petra Fialy přispěly k tomu, že nakonec prezident akceptoval v plné podobě jeho návrh na složení vlády. Prezident Zeman tím naplnil Ústavu a přispěl ke jmenování nové vlády. I to bych chtěl ocenit,“ uvedl také Vystrčil.

Skautské přání

Šéf Senátu také řekl, že již má třetí dávku očkování a že to považuje za velmi důležité. A děkoval zdravotníkům. Důrazně pak odsoudil útoky na ně v souvislosti s pandemií nemoci covid-19. K apelu prezidenta Zemana za povinné očkování se však nepřidal. „Jsem velmi rád, že jsem mohl dostat třetí dávku vakcíny, zároveň ale vyzývám k toleranci a respektu. Proti pandemii můžeme bojovat úspěšně, když nebudeme bojovat proti sobě, ale budeme bojovat společně,“ řekl. Zdůraznil, že zkrocení pandemie je podmínkou zastavení růstu cen a zadlužení země.

Vystrčil Čechům popřál po skautsku veselou mysl, hospodárnost a čistotu ve slovech i skutcích. „Je to zatraceně těžká práce hledat to, co nás spojuje, ale stojí to za to. Držme se,“ ukončil svůj projev Vystrčil.

O šéfovi horní komory se mluví jako o možném kandidátovi na prezidenta v přímé volbě hlavy státu v roce 2023. Jak už dříve informovaly Seznam Zprávy, na plánovaném lednovém stranickém kongresu nebude obhajovat post místopředsedy. Šéf Senátu připustil, že úkrok z vedení ODS může souviset i s plánem jeho možné kandidatury na prezidenta. Bývalý gymnaziální učitel matematiky z Telče se v posledních letech stal jednou z nejvýraznějších tváří ODS. V roce 2020 se po smrti Jaroslava Kubery (ODS) ocitl v čele Senátu.

Vystrčilův projev pochválila i kolegyně z vládní koalice, ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová z TOP 09. „Od Miloše Vystrčila jsme slyšeli projev státníka, který v lidech vzbuzuje naději. Byl to projev mimořádné dobrý, který po tom prezidentském chcete slyšet,“ uvedla politička.

Prezident Miloš Zeman se už mezi svátky přihlásil se svým silně politickým Vánočním poselstvím. V něm uplynulých dvanáct měsíců s pandemií covidu-19 zhodnotil tak, že to „nebyl dobrý rok“. Podpořil povinné očkování a tvrdě kritizoval unijní klimatickou politiku.

Je to ale první den v roce, kdy čeští politici tradičně oslovují veřejnost. Večer svůj první projev v roli premiéra pronese Petr Fiala. Naopak šéfka Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) se na rozdíl od svého předchůdce Radka Vondráčka z hnutí ANO možnosti mluvit k zemi vzdala.

Na sociálních sítích ke svým fanouškům v nezvykle formálním projevu promluvil i předseda ANO Andrej Babiš, nový šéf opozice.

„Chci říct, že i když hnutí ANO odešlo do opozice, nebudeme předvádět destruktivní politiku,“ tvrdí Babiš, který po říjnových volbách nevylučuje prezidentskou kandidaturu v přímé volbě hlavy státu v roce 2023. Po většinu roku 2022 by jej tak zaměstnávala právě prezidentská kampaň.

Expremiér Andrej Babiš si už pořídil obytný vůz, se kterým začne cestovat po republice a setkávat se s voliči. Kampaň využije pro několik voleb, které Českou republiku v příštím roce a půl čekají, hodnotí jeho kroky politologové.

Reklama

Související témata:

Doporučované