Hlavní obsah

Je to kampaň. Babiš si v obytňáku jede pro Zemanovy voliče, říkají experti

Foto: Twitterový profil Andreje Babiše, Seznam Zprávy

Expremiér Andrej Babiš oznámil koupi luxusního obytného auta, které využije pro setkávání s lidmi.

Reklama

Expremiér Andrej Babiš si pořídil obytný vůz, se kterým začne cestovat po republice a setkávat se s voliči. Kampaň využije pro několik voleb, které Českou republiku v příštím roce a půl čekají, hodnotí jeho kroky politologové.

Článek

Den po vánočních svátcích expremiér Andrej Babiš (ANO) oznámil, že kupuje obytný vůz, se kterým v únoru vyrazí po Česku.

Babiš po volbách skončil v opozici a svou aktivitu výrazným způsobem nasměruje i za zdi Poslanecké sněmovny. Experti jsou přesvědčení, že akcí s „obytňákem“ Babiš zahájí dlouhotrvající kampaň k několika příštím volbám. Nejen těm prezidentským v prvním čtvrtletí 2023, ale i komunálním a senátním, které se uskuteční už příští podzim.

Budování voličstva

„Andrej Babiš vážně podniká kroky pro prezidentskou kampaň. Zároveň si ještě není jistý, nakolik velké jsou jeho šance ve druhém kole. Asi není pochyb o tom, že by postoupil z prvního kola, zejména při vědomí podpory voličů hnutí ANO. Ve druhém kole bude záležet na soupeři či soupeřce. Babiš má velký negativní zápis. Oznámení o obytňáku považuji za způsob kontaktní kampaně, po vzoru Miloše Zemana a jeho autobusu Zemák,“ řekl Seznam Zprávám politolog Josef Mlejnek.

Pedagog z Institutu politologických studií na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy míní, že Babišovým cílem bude udržet a rozšířit své voličské jádro. „Pokud hodlá objíždět republiku volebním karavanem a navštívit odlehlá a zapadlá místa země, bude to mít vliv na tyto voliče, kteří ocení, když za nimi takto někdo z Prahy přijede,“ uvedl Mlejnek.

Babišovi se intenzivní kampaň bude hodit na několika frontách. „Evidentně chce rozšiřovat svůj voličský elektorát a jádro, což může využít právě v prezidentských volbách. Pokud by se nakonec rozhodl raději se těchto voleb neúčastnit, hnutí ANO to zúročí minimálně příští rok v komunálních volbách. Budou to důležité volby pro všechny strany a hnutí, protože základem pro další politické aktivity je být ukotvený na té nejnižší komunální úrovni. Babiš si chce určitě budovat co nejsilnější pozici i pro další sněmovní volby a boj o příští obsazení Úřadu vlády,“ dodal politolog.

Sociolog Jan Herzmann Babišovy nynější aktivity označil za strategickou, dělostřeleckou přípravu pro případ, že expremiér skutečně bude na Hrad kandidovat. A pokud ne on, tak někdo jiný za ANO.

„Nejsem si v tuto chvíli jistý, zda-li jde o start prezidentské kampaně, jisté ale je, že je to start kampaně. Trošku se zapomíná na to, že v roce 2022 nás čekají senátní a komunální volby. Pro ANO jsou tyto volby důležité, protože potřebuje ukázat, že neustupuje ze slávy. Jsem hluboce přesvědčený, že Andrej Babiš myslí na tyto dvoje volby, možná i na ty prezidentské. Povede kampaň, která zviditelní jeho i ANO,“ řekl Herzmann Seznam Zprávám.

Kontaktní kampaň je navíc disciplína, která podle Herzmanna Babišovi sedí. „Andrej Babiš vedl permanentní kampaň i v době svého premiérství, nemám nejmenší pochybnost, že kampaň povede tak dlouho, dokud neskončí v politice, nebo nebude na Hradě. Fyzické setkávání s voliči je mu vlastní, je v tom daleko lepší než v televizních či rozhlasových debatách. Kontaktní kampaň bude využívat do maxima,“ uvedl analytik.

Zemanova krajská jízda

Česká scéna už zažila politiky, kteří s obřími vozy cestovali napříč republikou a agitovali za své cíle.

V roce 1996 objel zemi Miloš Zeman v autobuse Zemák v rámci kampaně ČSSD, kterou tehdy vedl. O deset let později lídr sociální demokracie Jiří Paroubek v kampani nasadil londýnský dvoupatrový autobus double-decker, v roce 2008 před krajskými a senátními volbami vyrazil Paroubek do terénu s oranžovým kamionem. V roce 2017 představili takzvaný vězeňský autobus Piráti.

Vždy však šlo o přímou součást předvolební kampaně. Expremiér Babiš hodlá s obytným vozem vyrazit za voliči už v únoru, zhruba osm měsíců před komunálními a senátními volbami v roce 2022. Podle politologa Mlejnka našel šéf ANO inspiraci právě u Miloše Zemana.

„Podobným případem byl Miloš Zeman, který ve svém prvním prezidentském období pravidelně objížděl a navštěvoval jednotlivé kraje. Zeman si tímto budoval a upevňoval elektorát pro své znovuzvolení, byla to systematická a soustavná kampaň. Andreje Babiše navíc asi nebude bavit být neustále v parlamentu a bude chtít do terénu, na práci ve Sněmovně bude mít ANO nejspíš hlavně paní Schillerovou,“ míní Mlejnek.

„Určitě tam inspirace je. Zemanův tehdejší přístup z hlediska vedení kampaně byl skvělý, takže se nedivím, že se tím politici inspirují dál,“ přitakává Herzmann.

Studené vztahy

V posledních měsících není vztah mezi prezidentem Zemanem a expremiérem Babišem tak vřelý jako v minulosti. V době prezidentovy hospitalizace se šéf ANO navezl do Zemanových spolupracovníků kancléře Vratislava Mynáře a poradce Martina Nejedlého, nedávno zase Zeman Babišovi veřejně vytkl, že se více nesnažil v povolebním vyjednávání.

S prezidentem však Babiš potřebuje udržet konstruktivní vztah. „Jejich pouto ochladlo. Andrej Babiš cílí na podobné voliče jako Miloš Zeman, takže pokud si chce udržovat a rozvíjet svůj elektorát, napjatý vztah s prezidentem by se mu nehodil. Babiš nebude chtít, aby o něm Zeman vyprávěl, že jej zklamal,“ míní politolog Mlejnek.

Podobně to vidí i sociolog Herzmann. „Andrej Babiš má rozdílné vztahy s prezidentovým okolím a samotným Milošem Zemanem. Myslím si, že jejich vztah není pouze účelový, ale že se navzájem docela respektují. Pokud bude Babiš kandidovat na prezidenta, verbální i nonverbální podpora ze strany Zemana by se mu hodila,“ uvedl.

Vládce levice

Experti jsou přesvědčení, že Babiš svou kampaní v „obytňáku“ vytvoří i tlak na ostatní levicové strany, které se nedostaly do Poslanecké sněmovny.

„Nastupující vláda bude muset škrtat, rostou ceny energií, za což nemůže, ale povládne v nelehkých časech. Můj tip je, že Babiš se bude snažit Fialův kabinet vykreslit jako asociální vládu a sám se položí do role advokáta chudých. Tím se usadí v levém spektru jako opozice vůči středopravicové vládě. Opanuje prostor, kterému dříve vládly ČSSD a KSČM,“ uvedl politolog Mlejnek.

Zejména komunální volby za deset měsíců budou pro sociální demokraty a komunisty důležité. „ČSSD i KSČM by v komunálních volbách potřebovaly potvrdit, že stále patří do skupinky významných subjektů. Jestliže Andrej Babiš a ANO zaměří svou pozornost na tento elektorát, není vyloučeno, že se jim podaří oslabit vliv ČSSD a KSČM v komunále, což by obě strany oslabilo i na celostátní úrovni,“ dodal analytik Herzmann.

Reklama

Doporučované