Hlavní obsah

Někdo namaloval v MHD šibenici pro šéfku Sněmovny. Řeší to policie

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Reklama

Pražští kriminalisté se zabývají případem, kdy někdo namaloval v MHD šibenici pro šéfku Sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou. Ministr vnitra Vít Rakušan chce do budoucna víc řešit symboly šibenic i s novým policejním prezidentem.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ministr vnitra Vít Rakušan nedávno odsoudil to, že někdo nakreslil v MHD šibenici a k tomu vulgárně urážel předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou. Řeší to podle něj policie. „Trestní oznámení jsem nepodával, ale předpokládám, že to policie řeší. Podobně, jak je to i v jiných případech,“ řekl Rakušan k tomuto konkrétnímu případu.

Věcí se již pražští kriminalisté zabývají a zjišťují veškeré okolnosti případu.
Jan Daněk, mluvčí pražské policie

Jak zjistily Seznam Zprávy, vzkazem v MHD se už skutečně zabývá pražská kriminálka.

„Fotografii jsme ve veřejném prostoru zaznamenali, věcí se již pražští kriminalisté zabývají a zjišťují veškeré okolnosti případu. Konkrétní právní kvalifikace zatím stanovena nebyla a bude tak učiněno až podle závěru šetření, které nyní probíhá,“ sdělil Seznam Zprávám mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Podobných incidentů bylo v poslední době více. Demonstranti přinesli šibenice ke Sněmovně, jindy se objevily pohrůžky u bydlišť poslanců. Naposledy třeba lidovci Antonínu Tesaříkovi někdo napsal před dům nápis, že je zrádce. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka to mají na svědomí příznivci hnutí Chcípl PES. „Už toho bylo vážně dost. Pokud má potřebu někdo obtěžovat poslance u jejich domovů, je to naprosto za čárou,“ uvedl rozhořčeně.

Ministr vnitra Vít Rakušan Seznam Zprávám řekl, že bude po novém policejním prezidentovi chtít, aby se na toto téma zaměřil. Neodmítá ani změnu zákona. Jak konkrétně by se zákon mohl změnit, ale ministr neřekl.

„Budu chtít i po novém policejním prezidentovi Martinu Vondráškovi, aby se policie zaměřila na takové symboly na demonstracích nebo přímo před domy politiků a případné další excesy. Teď je důležité, aby se sjednotilo posuzování takového chování, a pokud to nebude stačit, pak se pojďme bavit o změně zákona,“ nastínil ministr, jak chce k takovým případům přistupovat v budoucnu. Změna zákona by mohla znamenat v krajním případě i přísnější tresty.

Podejte trestní oznámení

Státní zástupce Aleš Cimbala už dříve pro Seznam Zprávy řekl, že pokud se někdo cítí ohrožen, může podat trestní oznámení a tím odstartovat vyhodnocování, zda došlo k porušení zákona nebo ne.

Advokáta Michal Nohel pak dodal, že šibenice jsou bezesporu problémem v rovině etické či morální, avšak v rovině trestněprávní je postih komplikovanější.

„Demonstrující zřejmě v mnoha případech užívají šibenice zcela vědomě v symbolické rovině, a proto je velmi pravděpodobné, že by orgány činné v trestním řízení trestněprávní povahu takovéhoto jednání nedovodily. Není ovšem vyloučeno, že se státní moc pokusí toto jednání vyhodnotit jako trestné a vůči konkrétním osobám úkony trestního řízení zahájí. V konečném důsledku však bude záležet na posouzení soudu, zda dá přednost svobodě projevu, byť nevkusnému, nebo ochraně zájmů společnosti jako celku,“ vysvětlil Michal Nohel z GHS Legal.

Ve středu hnutí Chcípl PES vyzvalo své příznivce, aby protestovali před trvalými bydlišti poslanců. Na Facebooku zveřejnilo adresy těch, kteří hlasovali pro přijetí pandemického zákona. Údaje jsou k dohledání v živnostenském rejstříku a jiných veřejných zdrojích, u adres nebyla přiřazena žádná jména.

Po dvou hodinách představitelé hnutí adresy smazali a místo toho radí, aby si lidé dohledali adresy poslaneckých kanceláří. Zveřejněním adres podle Rakušana ale přetekl pohár trpělivosti.

Z ulic musí zmizet symbolika smrti, kterou jsou šibenice.
Vít Rakušan, ministr vnitra a předseda STAN

„Jako zvolení zástupci musíme být zvyklí na ledacos. Jenže na těch adresách s námi bydlí i naši rodiče, manželky, manželé a děti. Tady byla překročená pomyslná červená linie. I proto jsem vyzval všechny kolegy a kolegyně napříč politickým spektrem, aby toto hloupé chování společně se mnou odsoudili,“ kritizuje hnutí Chcípl PES ministr vnitra.

Rakušan také dodal, že takové chování odsuzuje i prezident Miloš Zeman. „Podporu jsem dostal ve středu na Hradě také od prezidenta Zemana. Stejně tak jsem přesvědčený, že z ulic musí zmizet symbolika smrti, kterou jsou šibenice. Ať si lidé protestují, na to mají právo, vyhrožování ani pomocí symbolů ale do vyspělé demokracie nepatří a na tom trvám,“ říká Rakušan.

Při prvním sněmovním schvalování předlohy pandemického zákona v lednu se na Malostranském náměstí sešlo podle policie asi 800 demonstrantů, na začátku února se jejich počet vyšplhal podle odhadů na 1500. Někteří vztyčili makety šibenic symbolizujících podle nich pandemický zákon.

Reklama

Doporučované