Hlavní obsah

Poslanec vyběhl mezi demonstranty. „Debila ze mě dělat nebudou.“

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Poslanec Ondřej Benešík se demonstrantů ptal, zda „si fakt myslí, že lidé jsou idioti.“

Reklama

Lidoveckého poslance naštvalo lhaní představitelů iniciativy Chcípl PES o tom, že soukromé adresy poslanců dali na Facebook omylem. Vyběhl proto mezi demonstranty.

Článek

Na facebookovém profilu iniciativy Chcípl PES se dnes dopoledne objevily adresy trvalých bydlišť politiků, kteří hlasovali pro novelu pandemického zákona. Výslovně u nich bylo napsáno, že pokud se aktivisté nemohou dostavit dnes před Sněmovnu, mají si udělat malá shromáždění u trvalých bydlišť sedmdesátky poslanců, kteří pro zákon hlasovali.

Foto: facebook.com

Původní příspěvek, ve kterém se podle Chcípl PES měly adresy trvalých bydlišť poslanců objevit omylem.

Po řadě kritických reakcí i od podporovatelů iniciativy napsali její zástupci, že vyzvali občany, aby přišli nesouhlas vyjádřit do poslaneckých kanceláři. „Bohužel se mohly mezi adresy, které jsou veřejné, dostat i adresy trvalého bydliště,“ napsali.

To doslova vytočilo lidoveckého poslance Ondřeje Benešíka, který když se to doslechl, tak mezi protestující na Malostranské náměstí podle svých slov „vyběhl“. „Byl jsem naštvaný, protože to bylo plánované. Vběhl jsem mezi ně a ptal se jich, jestli mi fakt budou tvrdit, že to bylo nedopatření? Že si fakt myslí, že lidé jsou idioti?“ Popsal Benešík.

S protestujícími si prý jen vyměňoval argumenty, k žádnému fyzickému konfliktu nedošlo. Ale přiznal, že byl opravdu naštvaný. „Byli trochu agresivní. Já si ale nenechal nic líbit, protože jsem byl v ráži.“ S protestujícími se prý bavil i o pandemickém zákonu a o tom, co je na něm štve. „Když jsem se jich ptal, jaký paragraf se jim konkrétně nelíbí, řekli, že všechny. Na otázku, kolik jich ten zákon má, neznali odpověď. Je to zmanipulovaný dav, který živí část osazenstva Sněmovny.“

Nejvíc ho naštval fakt, že k výzvě došlo ve chvíli, kdy jsou poslanci ve Sněmovně v Praze a ne ve svých trvalých bydlištích. Označil to za šikanu jejich rodinných příslušníků.

Neobává se ani tak toho, že by mu před dům vběhl rozlícený dav, ale spíš že tato aktivita podnítí nějakého „osamoceného mstitele“. „Stojí jim za to mít dalšího Baldu?“ Naráží na příběh seniora, který pod vlivem strašení migrací pokácel na železniční trať stromy, do kterých najel vlak. Chtěl to svést na muslimy.

Hnutí Chcípl PES si za zveřejnění adres a následný obrat vysloužilo kritiku i od svých příznivců, kteří argumentu o omylu neuvěřili.

Reklama

Doporučované