Hlavní obsah

Musí přežít noční mrazy na ulici. Dárců nocleženek ale ubývá

Foto: Unsplash

Ilustrační foto.

Reklama

Příchod nočních mrazů každoročně ohrožuje lidi bez domova. Po celé republice jich jsou desítky tisíc. Využít mohou služeb charitativních ubytoven, kde za noc zaplatí pouze symbolický poplatek. Někteří lidé ale nemají ani na to.

Článek

První zimu na ulici přežíval pan Karel podle svých slov s vínem a v rozbitém stanu. Alespoň částečné východisko našel po setkání s terénními pracovníky.

„Když je nejhůř, už teď vím, že můžu navštívit některou z nocleháren. Vždycky se snažím dávat si kačky bokem, když to jde, ale ne vždycky se mi to podaří. Už se mi stalo, že v té nejhorší zimě, když jsem byl bez peněz, jsem přespal v noclehárně zdarma díky poukazu,“ popisuje pan Karel s vděkem svoje zkušenosti.

Pomoci lidem bez domova se věnuje v České republice hned několik organizací. Třeba církevní Charita a její lokální odnože.

Česká Armáda spásy příchod zimy už sedmým rokem řeší skrze takzvané nocleženky – poukazy, kterými dárci člověku bez domova předplatí střechu nad hlavou, ale také základní ošetření, jídlo nebo možnost sprchy.

„Každá zakoupená nocleženka má přiděleno své číslo, které je evidováno, aby mohl být dárce informován, když je jeho nocleženka využita. Nocleženky jsou rozdělovány mezi jednotlivé noclehárny a rozdávány terénními či sociálními pracovníky. Případně jsou nocleženky v době největších mrazů uplatňovány plošně pro celou noclehárnu,“ říká Lenka Kořínková, koordinátorka projektu Nocleženka.

Česko se potýká se skrytou chudobou

Žádná jiná země Evropské unie není zatížena obrovským množstvím exekucí a mírou nesplatitelných dluhů jako Česko

Náklady na ubytování jsou mnohem vyšší

V rámci adventní sbírky má svoji obdobu nocleženek letos i Arcidiecézní charita Praha. Dárce vyjde na 500 korun. Kromě toho může zájemce přispět i na teplé oblečení nebo potravinový balíček.

„Zvýšené náklady zvládáme zatím pokrýt i díky darům od dárců, kteří naše sociální služby podporují. Je to i důvod, proč jsme naši tradiční adventní výzvu dárcům letos zaměřili na ubytování. V adventní výzvě mohou dárci pořídit praktický dárek lidem v nouzi. Letos mohou přispět na potravinovou pomoc, teplé oblečení a právě i na noc v teple,“ říká mluvčí pražské charity Jarmila Lomozová.

V jejich noclehárně jedna noc vyjde na 40 korun. Celkové náklady jsou ale vyšší.

„V naší noclehárně v pražském Karlíně jsme poplatek za přenocování nezvyšovali. Noclehárna a další pomoc lidem bez domova běží v plném rozsahu,“ doplňuje mluvčí.

„To, co pokrývá nocleženka, jsou náklady, které jsou řekněme příspěvkem klienta, který si standardně za noclehárnu platí. V Armádě spásy se částka pohybuje od 20 do 45 korun, ale jsou i noclehárny, které vybírají 80 až 85 korun za nocleh,“ říká pro Seznam Zprávy národní ředitel sociálních služeb organizace Jan Krupa.

Zařízení Armády spásy z ceny nocleženky připravují i večeři, což ne všechny ubytovny dělají. Poukazy na přespání přitom už ale dlouhou dobu stojí stejných 100 korun. Organizace ale v tuto chvíli o zvýšení ceny neuvažuje. Větší část nákladů podle Krupy pokrývá Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Víc lidí bez domova, méně dárců

Poslední sčítání lidí bez domova odhaduje jejich počet na téměř 24 tisíc, podle Krupy jsou tato čísla ale mnohem vyšší.

„Náš odhad počtu lidí bez domova v České republice osciluje mezi 30 až 70 tisíci. Při sčítání v roce 2019 se totiž nesčítaly osoby ubytované v krátkodobých komerčních ubytovnách, děti opouštějící institucionální výchovná zařízení či pěstounskou péči, osoby v zařízeních pro uprchlíky, klienti Přístavu, případně další neidentifikovatelné skupiny,“ říká k tomu.

Během loňské zimy dárci přispěli asi na 27 000 nocleženek. Podle Krupy se zatím ekonomická situace výrazněji neprojevila na počtu lidí na ulici, už se ale zvýšila například poptávka po potravinové pomoci.

Národní ředitel Armády spásy také předpokládá, že nocleženek ubude. Na letošní pomoci by se podle Krupy mohlo podepsat zdražování a ekonomické problémy, kterým může řada dárců čelit. „Předpokládám, že se těch peněz asi vybere méně,“ dodává.

Podle mluvčí Armády spásy Terezy Melišové i přes existenci nocleženek jsou lidé, kteří ubytovny využívat nechtějí nebo nemohou, a to z různých důvodů.

„Někteří jsou například fixovaní na své psy, které si ale do zařízení vzít nemohou. Jiní pak mají vybudovaný svůj přístřešek, který nechtějí opustit. A pro nás je samozřejmě nejdůležitější, aby nebyli agresivní,“ říká mluvčí charitativní organizace.

Ubytovny jsou také zpravidla rozdělené pro muže a ženy. Někteří lidé se ale nechtějí od partnera oddělit.

I takovým lidem se ale organizace snaží pomoct. „V tomto období je častěji navštěvujeme, zapůjčujeme nouzové přístřešky Iglou a pořádáme sbírky teplého oblečení. To pak distribuujeme a zároveň nabízíme třeba spacáky a stany. Poskytujeme ale také distribuci a nabídky pobytových služeb, pokud by si to rozmysleli,“ uzavírá.

Reklama

Související témata:

Doporučované