Hlavní obsah

Na gymnáziích jsou stále volná místa, hlásí z Prahy i Středočeského kraje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Průzkum Ministerstva školství ukázal, že v Praze a Středočeském kraji je stále 2239 volných míst na veřejných středních školách, z toho 193 na gymnáziích a lyceích. Navzdory obrovské panice na děti místa zbyla.

Článek

I v polovině června ještě zůstávají neobsazená místa na středních školách v nejvytíženějších regionech – Praze a Středočeském kraji. A to včetně žádaných gymnázií a lyceí. Přetlak byl sice rozhodně vyšší než v minulých letech, nenastala ale žádná apokalypsa, na kterou to ještě před měsícem vypadalo.

„Ještě máme volná místa, ale už si budeme vybírat, v tuto dobu nemohu otvírat další třídu. Nemám učitele,“ říká ředitel vlašimské Střední průmyslové školy Bohumil Bareš. Volných mají kromě šesti míst v oboru informačních technologií také pět na technickém lyceu.

Samozřejmě že ani s volnými místy to není jednoduché. Nemůže se o ně přihlásit kdokoliv, školy stále oslovují původně přihlášené žáky, kteří skončili pod čarou v prvním nebo dalším kole přijímacího řízení.

Ministerstvo školství k tomu uspořádalo na přelomu minulého a tohoto týdne mimořádné šetření mezi pražskými a středočeskými školami. Vyplynulo z něj, že k pondělí 19. června zůstávalo v Praze neobsazených 1526 míst a ve Středočeském kraji 1723 míst, školy tak byly naplněné na 92 procent, respektive 88 procent. Čtyřletá gymnázia a lycea mohou přijmout ještě 413 žáků.

Volná místa na SŠPrahaStředočeský kraj
Celkem15261723
Gymnázia a lycea33281
Ostatní maturitní obory 502509
Nematuritní obory6921133
Zdroj: Mimořádné šetření MŠMT k 19. červnu

V těchto číslech jsou data ode všech zřizovatelů. Pokud zůstaneme jen u veřejných škol, na gymnáziích a lyceích bylo i po polovině června volných 116 míst v Praze a 77 ve Středočeském kraji.

„Situace, kdy jsme schopni se až na základě dotazování dostat k údajům o průběžných výsledcích přijímacího řízení, jasně ukazuje, že stávající systém postavený na omezeném počtu papírových přihlášek je nutné změnit. Věřím, že se nám jeho digitalizace podaří v co nejkratším možném termínu,“ říká k tomu ministr školství Mikuláš Bek (STAN).

Bez střední zůstali uprchlíci

Pražský magistrát k tomu uspořádal i vlastní průzkum mezi základními školami. Zajímal se o to, kolik žáků nebylo zatím přijato na žádnou střední školu. Ukázalo se, že jde o minimum žáků, ani ne 4 procenta deváťáků.

„Zmapovali jsme situaci letošních deváťáků a zjistili jsme, že v Praze není umístěno ještě zhruba 450 dětí. V naprosté většině jsou to děti z Ukrajiny. Když jsme se jich namátkově ptali, tak jsme zjistili, že ani nechtějí na českou střední školu a budou studovat online ukrajinskou,“ popisuje pražský radní pro školství Antonín Klecanda (STAN).

Reálně ale přijímací řízení stále běží. Některé veřejné střední školy stále vyhodnocují první nebo druhá kola přijímacího řízení. Soukromé školy vyhlašují i další kola nebo budou uchazeče přijímat do některých oborů až do konce prázdnin. Přehled otevřených přijímacích řízení ve všech krajích najdete v odkazech níže.

Seznam druhých kol přijímaček

Soupisy škol, které nabízí místa i ve druhém kole přijímacího řízení, spravují kraje. Centrální evidence neexistuje. Níže ale najdete odkazy na webové stránky jednotlivých krajů:

Pražská Střední zdravotnická škola takto ve své gymnaziální třídě definitivně uzavřela přijímací řízení teprve v úterý 20. června. Přijala ještě dva žáky. Pro ilustraci ve státních testech z češtiny a matematiky získali celkem 68 a 67 bodů.

„Zaplaťpánbůh, že těch 1300 přihlášek, které jsme na gymnázium měli, jsme zvládli. O přijímacím řízení už dlouho nechci nic slyšet,“ ulevilo se ředitelce školy Zuzaně Pohlové.

Mimochodem škola dala desetitisíce korun jen za doporučené dopisy, a to proto, že ani v roce 2023 nedokázalo Ministerstvo školství přijímací řízení zdigitalizovat.

Nikdo se neozval

Do posledního místa se ale kapacity středních škol nezaplní. Například čáslavská střední průmyslová škola a obchodní akademie nahlásila ministerstvu sedm volných míst v maturitních oborech včetně jednoho na ekonomické lyceu. Další kolo přijímacího řízení ale vyhlašovat nebude.

„Volnou kapacitu si ponecháme na případné přestupy v průběhu školního roku. Pokud bychom přijali chybějících 7 míst, byla by kapacita školy zaplněna a žádosti o přestup bychom nemohli realizovat,“ vysvětluje ředitelka školy Věra Szabová.

Nepotvrdilo se ani, že by se žáci s extrémně dobrým výsledkem nedostali na gymnázium. Středočeský kraj takto nabízel, aby se ozvali žáci s alespoň 80 body z jednotné přijímací zkoušky, kteří zůstali bez gymnaziálního vzdělání.

„Vůbec nikdo se neozval,“ říká radní pro školství Středočeského kraje Milan Vácha (STAN).

Oba regiony se už ale pomalu začínají chystat na příští rok. Zatímco ve zbytku republiky přišel vrchol populační vlny letos, v Praze čekají největší nával na střední školy v tom příštím.

Reklama

Doporučované