Hlavní obsah

Na Hradě skončí muž, jemuž za Zemana vyplatili přes 20 milionů

Foto: Jan Handrejch / Právo / Profimedia, Profimedia.cz

Po boku Vratislava Mynáře vystupoval advokát Marek Nespala na Hradě několikrát.

Reklama

aktualizováno •

Hradní éra Zemanova advokáta je u konce. Marek Nespala poskytoval právní služby Hradu přes deset let. A také obhajoval Miloše Zemana v jeho soukromých soudních sporech. Nová hradní administrativa s ním už spolupracovat nechce.

Článek

Nové vedení Kanceláře prezidenta republiky chce ukončit smlouvu s dalším blízkým spolupracovníkem prezidenta Miloše Zemana.

Kancléřka Jana Vohralíková, která nahradila Vratislava Mynáře, se za Hrad rozejde s advokátem Markem Nespalou. Seznam Zprávy zjistily, že se kvůli tomu Vohralíková setkala s Nespalou již minulý týden.

„S panem advokátem proběhla první schůzka, na které předložil seznam případů, které řešila jeho kancelář,“ potvrdila Vohralíková.

Marek Nespala během posledních deseti letech zastupoval Hrad v nejznámějších soudních sporech.

Zemanovi a Mynářovi však advokát Nespala poskytoval právní služby také v jejich soukromých případech. Hrad mu přitom jen během Zemanovy éry vyplatil ze svého rozpočtu přes dvacet milionů korun.

Jako advokát pracoval Marek Nespala pro Hrad už za prezidenta Václava Klause. V Zemanově éře (přesněji od začátku roku 2013 do konce roku 2022) mu pak bylo podle serveru iRozhlas.cz vyplaceno přes dvacet milionů korun.

Rozchod Hradu s advokátem Nespalou se bude řešit v dalších dnech. Nová kancléřka uvedla, že na příštím jednání už s ním bude mluvit o konkrétních detailech ukončení spolupráce. Budou například řešit, které kauzy už Marek Nespala dělat nebude a převezmou je od něho pracovníci Hradu.

Obecně je plán takový, že Marek Nespala už dokončí jen ty kauzy, které podle kancléřky „nedává smysl převzít“. „Advokáti se nedají vypovědět ze dne na den,“ doplnila Jana Vohralíková.

Advokát Marek Nespala se k detailům vyjadřovat nechtěl, ale potvrdil, že se s Vohralíkovou setkal. „Obsah pracovního jednání samozřejmě zveřejňovat nebudeme, navíc nejsem v tuto chvíli v žádné věci zproštěn mlčenlivosti,“ uvedl advokát pro Seznam Zprávy.

Jaké případy má Marek Nespala ještě rozpracované, není jasné. Právě s odvoláním na mlčenlivost o tom právník nechce mluvit. Mluvčí Hradu Markéta Řeháková ani ředitel Odboru legislativy Václav Pelikán zatím na dotazy Seznam Zpráv nereagovali.

Trestní podání na rozloučenou

Krátce před odchodem Zemana a jeho lidí Marek Nespala v uplynulých týdnech zpracoval pro Kancelář prezidenta republiky trestní oznámení, které bylo podáno mimo jiné kvůli hospodaření za bývalého šéfa Správy Pražského hradu Iva Velíška.

Bývalého prezidenta Zemana pak hájil ve sporu s bývalým členem Rady České televize Zdeňkem Šarapatkou. V tomto případě Zeman neuspěl, podle pravomocného rozsudku se má Šarapatkovi omluvil. Zatím to ale navzdory tomuto verdiktu neudělal a Nespala za něj podal dovolání k Nejvyššímu soudu.

U soudu probíhá ještě další spor, kdy tento advokát podal za Zemana civilní žalobu na lékařku Džamilu Stehlíkovou. U soudu si po ní chtějí vymoci omluvu a jeden milion korun za to, že se Stehlíková na svém blogu i v médiích vyjadřovala o Zemanově zdraví.

V minulosti pak Nespala zastupoval zájmy Miloše Zemana také ve sporu kvůli jeho výroku na adresu novináře Ferdinanda Peroutky. Jak je známo, Zeman o Peroutkovi v roce 2015 řekl, že je autorem článku Hitler je gentleman publikovaného před válkou v deníku Přítomnost. To se ale nepotvrdilo. Stát se nakonec po rozhodnutí soudu musel za Zemana omluvit.

Hrad na konci roku 2021 spočítal, že Marek Nespala na této kauze pracoval celkem 364,5 hodiny. A dostal za to zaplaceno 729 tisíc korun.

Nespala však poskytoval právní služby i Mynářovi. Doprovázel ho třeba k výslechu, když policisté prověřovali podezření, že bývalý kancléř neposkytl Zemanovi pomoc na podzim 2021 před tím, než byl prezident hospitalizován v pražské Ústřední vojenské nemocnici.

Reklama

Doporučované