Hlavní obsah

Advokát Nespala vrátil Hradu peníze za obhajobu Miloše Zemana

Foto: Jan Handrejch / Právo / Profimedia, Profimedia.cz

Advokát Marek Nespala (na snímku vpravo) vrátil peníze Kanceláři prezidenta republiky, kterou vede Vratislav Mynář.

Reklama

Kancelář prezidenta republiky platila zhruba jeden rok ze svého rozpočtu advokátní služby za obhajobu Miloše Zemana v jeho soukromém sporu se Zdeňkem Šarapatkou. Nyní otočila a vyzvala Marka Nespalu, aby jí peníze vrátil.

Článek

Právník Marek Nespala vrátil Kanceláři prezidenta republiky peníze, které inkasovala jeho advokátní kancelář za zastupování Miloše Zemana ve sporu s bývalým vládním poradcem a členem Rady České televize Zdeňkem Šarapatkou.

Hrad totiž po zhruba roce změnil původně jednoznačný názor, že Zemanovi má v této kauze platit advokáta veřejný rozpočet, protože Zeman v ní vystupuje jako prezident.

Nečekaný obrat v postoji vysvětluje prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček tím, že soudy, které se sporem Šarapatka-Zeman zabývaly, nedaly podle Hradu jednoznačnou odpověď, zda šlo z pohledu Zemana o soukromý spor, nebo ne.

Zeman podle soudů pomluvil Šarapatku, když v televizi Barrandov nepravdivě řekl, že někdejšího poradce vyhodili z  Úřadu vlády pro neschopnost.

„Soudy sice přiznaly, že v televizním pořadu po celou dobu prezident republiky vystupoval jako hlava státu, z čehož Kancelář prezidenta republiky dosud vycházela, ale zároveň uvedly, že výroku se dopustil jako soukromá osoba,“ uvedl Ovčáček, jak si Hrad vykládá verdikty Okresního soudu v Rakovníku a pak i odvolacího Krajského soudu v Praze, podle nichž se má Zeman Šarapatkovi omluvit.

A kvůli vylíčeným pochybnostem se podle Ovčáčka Hrad s advokátní kanceláří Marka Nespaly domluvil, že se peníze za zastupování vrátí.

Ovčáček uvedl, že se tak na konci ledna stalo. To, že byly peníze vráceny, potvrdil i advokát Marek Nespala. „Zastoupení prezidenta republiky v poslední verzi sporu se Zdeňkem Šarapatkou nestálo státní rozpočet ani korunu,“ napsal redakci.

To, že v účetnictví Kanceláře prezidenta republiky není za tento spor platba za zastupování Miloše Zemana, potvrdil také Hrad podle žádosti o svobodném přístupu k informacím.

Jakou částku konkrétně advokátní kancelář Marka Nespaly vrátila, zatím advokát neuvedl, protože podle svých slov nebyl v této souvislosti zproštěn mlčenlivosti. Kdo obhajobu Zemana uhradí, bude pak podle Nespaly jasné, až se na Nejvyšším soudu rozhodne o dovolání, které za Zemana podali.

„Vyúčtování právní služby se uskuteční až po skončení věci,“ doplnil advokát. To už ale bude v době, kdy už na Hradě Miloš Zeman nebude a nastoupí nově zvolený prezident Petr Pavel.

Podle dřívějších informací zaplatila Kancelář prezidenta republiky za právní služby ve sporu Zeman-Šarapatka nejméně 148 909 korun. Zjistili to loni na podzim detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu, kteří prověřovali trestní oznámení podané Šarapatkou. Ten upozorňoval úřady právě na to, že se na soukromý Zemanův spor vydávají veřejné peníze z rozpočtu Hradu.

Vyšetřovatelé nakonec konstatovali, že v této věci nebyl spáchán trestný čin. Podle státního zastupitelství je to však námět pro Nejvyšší kontrolní úřad. Ten hospodaření Hradu minulý rok prověřoval, konečnou zprávu ale dosud nezveřejnil.

Šarapatkův advokát Artur Ostrý míní, že Nespala peníze Hradu vrátil právě kvůli trestnímu oznámení, tlaku médií a kontrole Nejvyššího kontrolního úřadu. „Je až neuvěřitelné, kolik úsilí bylo třeba v případě Kanceláře prezidenta republiky vynaložit, aby se hnuly ledy,“ doplnil Ostrý.

Částka ve výši téměř 150 tisíc korun však ale nebyla jedinou, kterou stát za Zemana v tomto případě zaplatil.

Ze svého účtu Hrad uhradil také náklady soudního řízení poté, co Zeman spor se Šarapatkou pravomocně prohrál a soud mu nařídil, aby se bývalému poradci omluvil. Částku 29 027 korun zaplatila Kancelář prezidenta republika přímo na účet advokáta Ostrého.

Jak již bylo zmíněno, Nespala za Zemana ještě podal v této kauze dovolání k Nejvyššímu soudu. Ten zatím nerozhodl. Zatím u něho ale advokát uspěl se žádostí, aby se Zeman nemusel Šarapatkovi omluvit do doby, než o něm bude o dovolání rozhodnuto.

Nejvyšší soud zároveň zastavil exekuční řízení, které bylo proti Zemanovi na návrh Šarapatky zahájeno, protože po pravomocném rozsudku nedodržel lhůtu pro zaslání omluvy.

Reklama

Doporučované