Hlavní obsah

Miloš Zeman čelí návrhu na exekuci

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Soud nařídil Miloši Zemanovi, aby se omluvil za pomlouvačné výroky. Zeman se však neomluvil.

Reklama

aktualizováno •

Prezident se zatím neomluvil za pomlouvačné výroky, jak mu nařídil soud. Podle soudu Zeman poškodil bývalého poradce Zdeňka Šarapatku – ten proto v úterý podal exekuční návrh, aby se omluvy domohl.

Článek

Bývalý člen Rady České televize Zdeněk Šarapatka podal návrh, aby soudní exekutor zahájil exekuční řízení s Milošem Zemanem.

Končící prezident se mu to totiž do vypršení lhůty stanovené zákonem neomluvil za pomlouvačné výroky. Šarapatka před tím uspěl u soudu se žalobou, kterou proti nim podal.

Podání návrhu oznámil Šarapatka na Twitteru.

Podle pravomocného rozsudku soudu Zeman Šarapatku pomluvil, když o něm ve vysílání televize Barrandov řekl, že byl v minulosti jako člen sboru jeho poradců na Úřadu vlády vyhozen pro neschopnost. Lhůta pro omluvu nařízenou soudem Zemanovi uplynula právě v pondělí.

Šarapatkův advokát Artur Ostrý Seznam Zprávám sdělil, že věc byla podána k Exekučnímu úřadu pro Prahu-západ, a to exekutorovi Dušanu Šnaiderovi.

„O ostatní se už postará on,“ uvedl advokát s tím, že exekutor pošle obratem soudu návrh na pověření touto exekucí. „Soud do 15 dnů provede pověření, pak již probíhají standardní úkony exekučního řízení.“

Jak právník Ostrý dále uvedl, naplnění soudního rozhodnutí se vymáhá prostřednictvím postupně ukládaných pokut. První nesmí přesáhnout výši 100 tisíc korun, periodicitu dalších pokut zákon nijak neomezuje. „Konkrétní postup necháme na exekutorovi,“ řekl Artur Ostrý.

Vedle zmíněné omluvy soud přikázal přímo Zemanovi, aby zaplatil také náklady řízení. Celkově šlo o 29 027 korun. Jak Seznam Zprávy v pondělí napsaly, Zeman nezaplatil tuto částku z vlastních peněz, uhradila ji Kancelář prezidenta republiky.

Miloš Zeman ve věci podal před týdnem dovolání k Nejvyššímu soudu a zároveň žádá také o odklad vykonatelnosti. Tedy aby se nemusel omluvit do doby, než bude o dovolání rozhodnuto.

Dovolání však nemá pro omluvu odkladný účinek a navíc není zatím jasné, jestli Nejvyšší soud žádosti Zemana o odklad vyhoví.

„Prezident republiky se rozhodl ve věci podat dovolání a samozřejmě i návrh na odklad vykonatelnosti rozsudků soudů obou stupňů, bez něhož by dovolání postrádalo smysl, neboť jakékoli poskytnuté uspokojení je plnění nevratné a vyřčenou omluvu nelze vzít zpět,“ uvedl Zemanův advokát Marek Nespala.

V tomto případě už soudy dříve za Zemanův výrok Šarapatkovi jednu satisfakci přiznaly. Za prezidenta se ale omluvilo Ministerstvo financí, které se poté obrátilo na Ústavní soud a ten určil, že v tomto případě má být o omluvu žalován přímo prezident. Šarapatka tak začal usilovat o omluvu přímo od Zemana. A nyní definitivně uspěl.

Reklama

Doporučované