Hlavní obsah

Hrad platí Zemanovi právníka. Možná je to věc pro kontrolory, míní žalobce

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Policie se zabývala tím, jak se platí právní služby v soukromém sporu prezidenta Miloše Zemana.

Reklama

Státní zástupce potvrdil, že platit z veřejných peněz soukromý spor Miloše Zemana není trestným činem. Možná je to věc pro NKÚ, napsal.

Článek

Žalobce ukončil prověřování případu, v němž vyšetřovatelé zjišťovali, z jakých peněz jsou hrazeny právní služby za soukromý spor prezidenta Miloše Zemana s bývalým členem Rady České televize Zdeňkem Šarapatkou.

Seznam Zprávy získaly písemný závěr, v němž žalobce Zdeněk Michora z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 naznačuje, že platit za privátní Zemanův spor z peněz Hradu je možná proti předpisům, ale nejde o trestný čin. A že by to mohl být spíše případ pro státní kontrolory.

„Zákonnost a hospodárnost úhrady právních služeb v uvedeném civilním sporu z rozpočtu Kanceláře prezidenta republiky sice může být předmětem přezkumu ze strany oprávněných orgánů – v posuzované věci Nejvyššího kontrolního úřadu –, nikoliv však ze strany orgánů činných v trestních řízení,“ napsal Michora, který tak potvrdil závěry, které mu před měsícem předložili vyšetřovatelé.

Nejvyšší kontrolní úřad se přitom už hospodařením na Hradě zabývá – a to jak Kanceláře prezidenta republiky, tak Správy Pražského hradu i Lesní správy Lány.

„Kontrola má za cíl prověřit, zda Kancelář prezidenta republiky a příspěvkové organizace Správa Pražského hradu a Lesní správa Lány hospodařily s majetkem státu a s peněžními prostředky státního rozpočtu v souladu s právními předpisy, účelně a hospodárně,“ uvedla mluvčí Nejvyššího kontrolního úřadu Hana Kadečková s tím, že „výsledky budou k dispozici někdy začátkem příštího roku“.

Podezřením, že se za Zemanův spor vydávají veřejné peníze z rozpočtu Hradu, se vyšetřovatelé začali zabývat v souvislosti s trestním oznámením podaným Zdeňkem Šarapatkou. Ten vedl se Zemanem dlouhý spor o omluvu za pomlouvačný výrok, za který se mu nakonec Zeman musí podle pravomocného verdiktu omluvit. Zeman byl nakonec po několika verdiktech ve sporu žalován jako soukromá osoba.

Detektivové však zjistili, že za právní služby za zastupování Zemana inkasoval advokát Hradu Marek Nespala 148 909 korun. Tyto peníze šly z rozpočtu Kanceláře prezidenta republiky. A platby za právní služby schvaloval ředitel Odboru legislativy a práva Pražského hradu Václav Pelikán.

Jenže žalobce Michora uvedl, že se Pelikánovi nepodařilo prokázat úmysl – tedy, že by v této kauze chtěl úmyslně způsobit státu škodu.

Přestože Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 případ uzavřelo, Šarapatkův advokát Artur Ostrý zvažuje, že podá ještě podnět. Tím by se následně zabývalo Městské státní zastupitelství v Praze.

Advokát Marek Nespala odmítl způsob, jak je za služby pro Zemana placen, komentovat. „To jsou intimní otázky, nejsem v tom zproštěn mlčenlivosti a nebudu se k tomu vyjadřovat,“ prohlásil.

Server iRozhlas.cz přitom uvedl, že od roku 2013 do srpna 2022 inkasovala jeho advokátní kancelář od Hradu téměř 20 milionů korun. Částka zhruba 150 tisíc, kterou inkasovala za služby ve sporu se Šarapatkou, je jen součástí této celkové sumy.

Reklama

Doporučované