Hlavní obsah

Na policii mluvil proti Babišovi. Pak dostal bankéř výpověď, teď se soudí

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Bývalý bankéř HSBC Filip Koutný vypovídal u soudu v kauze Čapí hnízdo.

Reklama

Po více než 23 letech skončil Filip Koutný v bance HSBC. Výpověď pro nadbytečnost dostal tři měsíce poté, co vypovídal v kauze Čapí hnízdo proti obžalovanému bývalému premiérovi Andreji Babišovi.

Článek

Bývalý manažer banky HSBC Filip Koutný se soudí kvůli výpovědi, kterou z banky dostal nedlouho poté, co vypovídal v kauze Čapí hnízdo.

Filip Koutný podal žalobu k soudu právě proto, že byl podle svého přesvědčení vyhozen v souvislosti s tím, co jako svědek řekl o Čapím hnízdě v srpnu 2020 policii: že se v bance mluvilo o tom, že Čapí hnízdo je privátní investice Andreje Babiše.

Tento prezidentský kandidát je v kauze obžalován z napomáhání dotačnímu podvodu a patří také k významným klientům banky HSBC – ta úvěrovala mimo jiné i projekt Čapího hnízda.

Filip Koutný v pražské pobočce HSBC pracoval jako vedoucí manažer oddělení finančních trhů. Výpověď v listopadu 2020 dostal podle svých slov nečekaně po více než třiadvaceti letech.

Žalobu podal k Obvodnímu soudu pro Prahu 1. „Je to podle nás postih za to, že splnil svoji občanskou povinnost,“ řekla advokátka Nataša Randlová, která Koutného zastupuje. U soudu se snaží prokázat, že vyhazov, zdůvodněný jako výpověď pro nadbytečnost, dostal její klient neoprávněně. „Banka neměla žádný důvod vypovědět pracovní smlouvu,“ tvrdí Koutný.

Svědkové u soudu s Babišem:

Banka však uvádí, že odchod Koutného byl jen součástí reorganizace. A trvá na tom, že nebylo nutné, aby Koutný dál oddělení finančních trhů vedl. „Nebylo potřeba to oddělení dál řídit. Skupina (HSBC) funguje dál i bez žalobce (pan Koutného),“ uvedl advokát Václav Žaloudek, který u soudu banku zastupuje.

U Obvodního soudu pro Prahu 1 byly předloženy v pondělí dokumenty nebo e-mailová komunikace mezi zaměstnanci HSBC. Vypovídala také jako svědkyně bývalá personální ředitelka této banky.

Popsala, že podnět k reorganizaci, která se dotkla i Koutného, přišel od zahraničního vedení banky. Vedle Koutného skončili i další lidé. Koutný však podle bývalé personální ředitelky dostal výpověď jako první už na podzim 2020.

Před soudem rovněž řekla, že vedení pražské pobočky HSBC kauzu Čapí hnízdo v létě 2020 řešilo. „Nebylo to ale v souvislosti s panem Koutným,“ odmítla bývalá personální ředitelka, že by za jeho koncem byl výslech na policii v kauze Čapí hnízdo.

Rozhodnutí – zda výpověď byla oprávněná – však zatím nepadlo. Soudkyně Petra Blažková jednání odročila na únor 2023, kdy nejspíše padne také rozsudek.

Soud o Čapím hnízdě:

Filip Koutný v kauze Čapí hnízdo vypovídal nejen na policii, ale také u soudu. V soudní síni mimo jiné popsal, že finanční ředitelka Agrofertu Petra Procházková při rozhovoru s ním mluvila o tom, že „je to (Čapí hnízdo) srdeční záležitost pana generálního (pana Babiše)“.

Podle informací Seznam Zpráv jsou součástí soudního spisu i Koutného dobové poznámky z banky, ve kterých je Farma Čapí hnízdo označena za stoprocentní dceru Agrofertu.

Během výpovědi navíc Koutný řekl, kdyby Agrofert neručil za úvěr ve výši 375 milionů korun, tak by banka HSBC tyto peníze na stavbu Čapího hnízda nedala.

Význam jeho svědectví může omezovat fakt, že se ze své tehdejší pozice nepodílel na schvalování úvěrů pro Čapí hnízdo. Právě na to upozorňoval před soudem i obžalovaný Babiš, který ve svém prohlášení označil Koutného svědectví za nevěrohodné.

Reklama

Doporučované