Hlavní obsah

Sněžku zasáhl vítr o síle orkánu, rychlost dosahovala 124 km/h

Foto: Lanová dráha Sněžka, Seznam Zprávy

Lanovka na Sněžku, snímek je ilustrační.

Reklama

aktualizováno •

Na Sněžce panují extrémní klimatické podmínky, terén je zledovatělý, lanovka v horním úseku nejezdí.

Článek

Sněžku v sobotu zasáhl vítr o síle orkánu. Podle dat z měřicí stanice Poštovny Anežka na vrcholu Sněžky rychlost větru dopoledne v nárazech dosahovala 124 kilometrů za hodinu. Hranice orkánu činí 117,7 km/h.

Kvůli silnému větru není v provozu horní úsek lanovky na Sněžku, uvedla na webu lanová dráha.

Výstrahu před silným větrem vydala Horská služba (HS) Krkonoše pro celou oblast horských hřebenů, pro kterou platí zároveň upozornění na ledovku a náledí. „Na Sněžce panují extrémní klimatické podmínky, kdy vítr v nárazech přesahuje rychlosti 100 km/h a terén je zledovatělý,“ informovala v sobotu na webu HS Krkonoše.

Horští záchranáři doporučují turistům, aby použili zimní výbavu, zejména kvalitní protiskluzové návleky na boty, takzvané nesmeky. „Pokud se na Sněžku vůbec vydáte, doporučujeme použití nesmeků, popřípadě maček. Povrch je zledovatělý,“ uvedla ráno HS Krkonoše.

Mohlo by vás zajímat

„Cesta na Sněžku po řetězech vede traverzem, který je poměrně úzký,“ říká pro Seznam Zprávy náčelník horské služby a vysvětluje, proč na horách přibývá pádů.

Podle dat z měřicí stanice Poštovny Anežka na vrcholu Sněžky okolo 8:30 vítr dosahoval v nárazu rychlosti přes 104 km/h, teplota klesla k minus 4,5 stupně Celsia, přičemž pocitová teplota kvůli silnému větru byla výrazně nižší, a to minus 16 stupňů Celsia.

Lanovka má dva úseky, dolní z Pece pod Sněžkou na Růžovou hory je v provozu, horní z Růžové hory na Sněžku ráno zastavil silný vítr. Lanovka může jezdit do rychlosti větru 60 km/h, uvedli na webu zástupci kabinové lanové dráhy, lanovka patří městu.

Reklama

Související témata:

Doporučované