Hlavní obsah

Na Zemana byla podána nová žaloba kvůli pomlouvačnému výroku

Foto: hrad.cz

Na prezidenta Miloše Zemana byla podána nová žaloba.

Reklama

aktualizováno •

Žalobu na Miloše Zemana bude řešit Okresní soud v Rakovníku. Podal ji bývalý člen Rady České televize Zdeněk Šarapatka.

Článek

Začalo druhé kolo soudního sporu, který vede s Milošem Zemanem jeho někdejší poradce Zdeněk Šarapatka.

Bývalý člen Rady České televize se obrátil na Okresní soud v Rakovníku. Znovu zde usiluje o satisfakci za někdejší Zemanovo vyjádření v televizi Barrandov, které už dříve soudy pravomocně uznaly za pomlouvačné.

„Žaloba byla dnes podána k Okresnímu soudu v Rakovníku,“ potvrdil pro Seznam Zprávy advokát Artur Ostrý, který Šarapatku zastupuje.

Mluvčí tohoto soudu Marcel Lehečka uvedl, že jim žaloba na ochranu osobnosti přišla. Bude se jí podle něho zabývat soudce Vladimír Loutocký.

Žaloba požaduje, aby se Zeman omluvil za výrok, že byl Šarapatka vyhozen ze sboru jeho vládních poradců pro neschopnost. Zemanův výrok je podle Šarapatky natolik závažný, protože ho očernil a profesně i společensky dehonestoval.

„Je-li jednou čest pošpiněna neopodstatněným obviněním vyjádřeným veřejně, a tím spíše v médiích, může být pověst a čest osoby poškozena navždy,“ píše se v Šarapatkově žalobě.

Advokát Hradu Marek Nespala uvedl, že o žalobě zatím nic neví. „Uvidíme, jak bude žaloba vypadat a podle toho zvolíme procesní obranu,“ uvedl Nespala.

Šarapatka žalobou u rakovnického soudu otevřel svůj soudní spor s Milošem Zemanem v novém kole.

Už dříve mu sice soudy daly pravomocně za pravdu a omluvu za Zemana nařídily Ministerstvu financí, poté však spor skončil až u Ústavního soudu, který rozhodl, že odpovědnost za výrok má nést přímo Miloš Zeman sám.

A když pak ministerstvo nedalo potřebný souhlas k tomu, aby byl místo něho žalován prezident, Zdeněk Šarapatka původní žalobu stáhnul a podal ji nyní znovu.

I nyní je zřejmé, že se spíše než oprávněnost omluvy budou řešit procesní otázky. Například to, který soud má žalobu řešit.

Advokát Hradu Marek Nespala už před několika měsíci přišel s tím, že by spor měl řešit Okresní soud v Kladně. Odůvodnil to tím, že Miloš Zeman nyní tráví nejvíce času na zámku v Lánech.

Nyní Nespala uvedl, že takzvaná místní příslušnost – tedy jaký soud má žalobu řešit – je v tomto případě problematická. Advokát Ostrý je však přesvědčený, že má spor řešit právě soud v Rakovníku.

V textu jsme upřesnili, že Zdeněk Šarapatka je nyní už bývalým členem Rady České televize.

Reklama

Doporučované