Hlavní obsah

Zeman se nesmí schovat za funkci, rozhodl soud

Foto: twitter.com/PREZIDENTmluvci

Prezident Miloš Zeman.

Reklama

Nejvyšší soud vysvětlil, kdy se za pomlouvačný výrok prezidenta Miloše Zemana musí omlouvat stát a kdy je za něj zodpovědný sám.

Článek

Tuzemské soudy v uplynulých letech zaměstnávají dva již známé spory, v nichž byla podána žaloba kvůli pomlouvačným výrokům prezidenta Miloše Zemana.

V prvním z nich Nejvyšší soud ve čtvrtek potvrdil, že se stát - Ministerstvo financí - musí omluvit Terezii Kaslové, vnučce novináře Ferdinanda Peroutky.

A to proto, že Zeman o Peroutkovi v lednu 2015 na konferenci k výročí konce holokaustu řekl, že tento novinář napsal článek „Hitler je gentleman“. Jenže to nikdy Zeman nedoložil a soud rozhodl, že tento článek novinář nenapsal.

Druhý spor, v němž člen Rady České televize Zdeněk Šarapatka podal žalobu kvůli pomlouvačnému výroku Zemana, bude řešit soud v pátek.

Nejvyšší soud ve svém nejnovějším verdiktu vysvětlil, v čem se oba případy liší. A proč v kauze Peroutka se má za Zemana omluvit stát - tedy Ministerstvo financí.

Rozdíl podle soudce Františka Ištvánka je v tom, že zatímco Šarapatku Zeman pomluvil během rozhovoru v televizi, o Peroutkovi mluvil během oficiálního projevu, v němž vystupoval jako prezident.

„Prezident republiky neodpovídal spontánně na dotaz, jakou knihu četl, nýbrž odkazy na tvrzený článek Ferdinanda Peroutky a tvrzený výrok byly součástí obsahu jeho projevu, který jakožto prezident republiky měl při příležitosti, na níž byl také právě z titulu své funkce ústavního činitele pozván, pronést,“ napsal Ištvánek do rozhodnutí.

Nejvyšší soud tím připomněl, že tento projev pronesl na konferenci, na níž byl Zeman pozván jako prezident.

„Nešlo tak ani o rozhovor na různá témata k událostem nedávných dnů, jako tomu bylo například v televizním pořadu ‚Týden s prezidentem‘,“ vysvětlil Ištvánek.

Soudce tím narážel na druhý případ týkající se Zdeňka Šarapatky. Právě v pořadu Týden s prezidentem v TV Barrandov Zeman uvedl, že Šarapatku v době, kdy byl premiérem, vyhodil ze sboru poradců pro neschopnost.

Také v tomto případě byla podána původně žaloba na Ministerstvo financí. Jenže Ústavní soud nakonec řekl, že za tento výrok je odpovědný sám Zeman. Spor se tak vrátil zpět k Obvodnímu soudu pro Prahu 1.

Advokát František Vyskočil, který Kaslovou zastupuje, uvedl, že nejnovější verdikt Nejvyššího soudu je důležitý ještě z dalšího důvodu. Ministerstvo financí a Zeman, který je v tomto sporu v pozici vedlejšího účastníka, tvrdili, že prezident není vůbec za své výroky zodpovědný.

„Rozhodnutí má tedy širší význam, že se ani ten nejvyšší nemůže schovat za svoji funkci a z tohoto titulu říkat nepravdy. Což je bezesporu dobrá zpráva pro občany naší země,“ uvedl Vyskočil.

Mluvčí Ministerstva financí Michal Žurovec uvedl, že „bude samozřejmě rozsudek soudu respektovat a neprodleně po jeho doručení se omluví“.

Nejvyšší soud ve svém rozhodnutí také konstatoval, že když Zeman způsobil újmu a odmítl se omluvit sám, musí za to nést odpovědnost jako každý jiný občan.

„Pokud by se hned v roce 2015 Miloš Zeman omluvil za pronesenou nepravdu, mohl si stát ušetřit značné náklady spojené se zastupováním prezidenta, a ostatně i právníci Ministerstva financí se mohli zabývat něčím smysluplnějším,“ dodal Vyskočil.

Reklama

Doporučované