Hlavní obsah

„Nechci věřit, že jsou lidé tak zlí.“ Zdravotníkům v Kladně poškodili auta

Foto: Facebookový účet jednoho z poškozených., Seznam Zprávy

Propíchané pneumatiky před kladenskou nemocnicí. Zdroj: facebookový účet jednoho z poškozených

Reklama

aktualizováno •

V noci na první adventní neděli někdo poškodil zhruba desítku aut u areálu Oblastní nemocnice Kladno. Někteří zdravotníci nechtějí věřit, že by to měl být cílený útok na ně v napjaté covidové době.

Článek

V neděli 28. listopadu v šest hodin ráno skončila zdravotní sestře R. H. služba. Když se vracela ke svému autu, zjistila, že má propíchnuté pneumatiky. Vůz měla přitom zaparkovaný na hlídaném parkovišti v objektu Oblastní nemocnice Kladno.

Zdravotní sestra se zdráhá uvěřit, že by se jednalo o cílený útok proti zdravotnickému personálu, ovšem zaskočilo ji, že její vůz nebyl jediný, který měl propíchnuté pneumatiky.

Celkově podle Barbory Pittnerové z tiskového oddělení Oblastní nemocnice Kladno bylo takto poškozeno zhruba 11 vozů. „Došlo k propíchání gum jednak v Oblastní nemocnici Kladno, ale i mimo areál před urgentním příjmem,“ popisuje Barbora Pittnerová.

Nemocnice oficiálně nechce útok spojovat s agresí vůči zdravotníkům kvůli očkování či covidu.

Lucie Lidická, hlavní sestra kladenské nemocnice, ale jiné vysvětlení nevidí. „K něčemu podobnému tu nikdy nedošlo. Občas nabourání z nepozornosti. Toto je jednoznačně cílený útok. Zdravotníci mají označené auto kartičkou, takže si to můžeme vysvětlovat jako cílený útok na zdravotníky. Nebyla to náhoda, cílený útok to určitě byl,“ je přesvědčená.

Zdravotní sestra R. H. této verzi raději nechce věřit. „Dokud jsem se nedozvěděla o dalších poškozených autech, nenapadlo mě to a ani teď tomu nechci uvěřit. Nechci věřit, že lidé už jsou opravdu tak zlí. Všechny ty komentáře pod zdravotnickými příspěvky jsou strašné. Už to sama ani nečtu, je mi z toho smutno a tohle už by byl vážně vrchol. Ať ho/je hlavně brzo chytnou, ať máme o starost méně. Věřte mi, že starostí okolo toho auta bylo až až,“ popsala Seznam Zprávám.

Policie incident již vyšetřuje. Podle Michaely Richterové, mluvčí středočeského krajského ředitelství Policie ČR, zatím ví o šesti poškozených vozech. Z policejních snímků je patrné, že kromě propíchnutých pneumatik byla některá auta poškrábaná a minimálně u jednoho i uražené zrcátko.

+1

„Je možné, že další to ještě dodatečně oznámí,“ vysvětluje rozpor v počtu poškozených vozů policejní mluvčí.

„Co se týče poškození cizí věci, tak tam hrozí až trest odnětí svobody jeden rok. Ale samozřejmě záleží i na škodě. Pokud bude škoda vysoká, tak i trestní sazba bude vyšší,“ dodává Michaela Richterová.

O případu už dříve informoval server Forum 24, který přinesl informace o jednom poškozeném voze. Během čtvrtečního večera se ukázalo, že útok na auta před nemocnicí byl rozsáhlejší.

Útoky přibývají

Podobně o víkendu někdo na dlažbu před budovou krajské hygienické stanice v Libereckém kraji nakreslil obrázek smrtky a injekční stříkačky. Informaci jako první přinesla Prima CNN News.

O celou akci už se také zajímá policie. „Zatím nemáme vyčíslení škody, takže nemůžeme spekulovat, jestli se bude jednat o podezření z přestupku či případně trestného činu. Jsme v kontaktu s krajskou hygienickou stanicí,“ vysvětluje Vojtěch Robovský, mluvčí libereckého krajského ředitelství Policie ČR.

Obecně ovšem policisté nevedou statistiku útoků na zdravotníky, záchranáře nebo hygieniky a nelze tak říct, nakolik počet útoků poslední dobou vzrostl.

„U oznámení se nedotazujeme na zaměstnání osoby. I když se dotážeme a z výslechu to jasně vyplyne, tak to není sledované statisticky. Někdy nám lidé nechtějí říct, kde pracují,“ vysvětluje Ondřej Moravčík, mluvčí policejního prezidia.

Přesto i v reakci na útoky policie na twitteru uvedla, že mimo jiné monitoruje internetové prostředí a stíhá už desítky slovních útočníků, kterým za vyhrožování hrozí až 3 roky za mřížemi.

Řadu útoků, a to zejména těch verbálních, které probíhají zejména v online prostředí, zdravotníci přitom ani policii nehlásí.

„Nepodal jsem to nikdy. Beru to tak, že tomu člověku věnuji čas, když se tím budu zabývat, a to nechci,“ vysvětluje Martin Straka, primář interního oddělení sokolovské nemocnice. Tomu už vyhrožovali i zabitím jeho dětí, jak ale lékař dodává, tento konkrétní pisatel se následně omluvil, že to přehnal.

„Zatím to bylo ve fázi ‚hejtů‘. Lidé štěkají na sítích, ale v nemocnici se chovají slušně,“ dodává Martin Straka.

„Bojím se, že se stane neštěstí“

Na eskalující situaci už upozornil i oficiální účet Středočeské záchranné služby na twitteru.

Mluvčí středočeské záchranné služby Petra Homolová pro Seznam Zprávy vysvětluje, že lidé začínají být na zdravotníky nepříjemní například po položené otázce na očkování proti covidu. „S tím se potýká operační středisko, že jsou lidé schopni odpovědět, co vás to zajímá. Samozřejmě nás to zajímá, aby posádka, která je vysílaná, byla adekvátně chráněná,“ vysvětluje Petra Homolová.

Sama přidává zkušenost ze zásahu, kde se objevilo podezření na to, že by pacient mohl být covid pozitivní. „Poprosila jsem ho, aby si nasadil respirátor, a dost nevybíravě mi řekl, že už toho má plné zuby. Vysvětlovala jsem mu, že s respirátorem neotravuji já, ale že musíme být chránění. Řekla bych, že jsou z toho lidé unavení. Ale my jsme z toho také unavení,“ líčí mluvčí a záchranářka.

Jindřich Vobořil, ředitel organizace Podané ruce, která vysílá po republice mobilní očkovací týmy a provozuje očkovací místo v Brně, se temné nálady ve společnosti obává. „Bojím se, že se stane nějaké neštěstí. I dobří lidé, které znám, tak vyzývají k násilí. V nadsázce mi třeba letitý kamarád, učitel, řekl, že by nám měli dát zprava i zleva,“ tvrdí Jindřich Vobořil a dodává, že jde sice o nadsázku, ale bojí se, že to nějaký psychicky nestabilní jedinec vezme vážně a půjde ublížit zdravotníkům.

Právě Podané ruce přitom už musely řešit útok i s policií. V listopadu jim někdo odcizil počítače v očkovacím místě v Brně. „Asi nám přišli cíleně vykrást počítače, pak to pouštěli na nějakých dezinformačních serverech, že se nám tam nabourali. Naštěstí se nic zásadního nestalo, ale asi věřili, že se dostali k nějakým datům,“ dodává Vobořil.

Reklama

Doporučované