Hlavní obsah

Nejvyšší soud se postavil proti žalobkyni, která je stíhána za daňový únik

Foto: ČTK, ČTK

Žalobkyně Sylva Krützner znovu stane před soudem.

Reklama

Šéf žalobců Igor Stříž podal dovolání v případě státní zástupkyně z Prahy 6, která podle obžaloby nezaplatila daň po prodeji bytu. Nejvyšší soud se nyní přiklonil na jeho stranu a zprošťující rozsudek zrušil.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Náměstkyně obvodního státního zástupce pro Prahu 6 Sylva Krützner za čtyři týdny znovu stane před soudem jako obviněná v daňové kauze.

Čelí stíhání, že neodvedla daň z prodeje bytu. Žalobkyni nejprve obvodní soud odsoudil k zaplacení peněžitého trestu ve výši 346 tisíc korun, loni v prosinci ji však odvolací pražský Městský soud zprostil obžaloby.

Pak do případu zasáhl nejvyšší státní zástupce Igor Stříž a podal dovolání k Nejvyššímu soudu. Ten pak, jak upozornila Česká televize, odvolací rozsudek zrušil a přikázal pražskému Městskému soudu, aby kauzu Sylvy Krützner řešil znovu.

Seznam Zprávy mají nyní k dispozici usnesení Nejvyššího soudu, kde soudce Ivo Kouřil zdůvodňuje, proč se přiklonil na stranu nejvyššího státního zástupce Igora Stříže a případ opět Městskému soudu vrací.

„Nejvyšší soud dospěl ke zjištění, že právní posouzení věci odvolacím soudem (Městským soudem v Praze) je vadné. Zjištěná nesprávnost se týká posouzení zákonných podmínek osvobození obviněné od daně z příjmů fyzických osob,“ napsal Kouřil do usnesení.

Případ, v němž je Sylva Krützner obviněna, se týká bytu, který si od srpna 2008 pronajímala od Prahy 10 a v červnu 2012 si ho od této městské části koupila za 891 885 korun. V únoru 2014 ho prodala za 3,44 milionu korun. Podle obžaloby za něj však nezaplatila daň z příjmu fyzických osob ve výši 346 575 korun.

Šéf žalobců Igor Stříž do svého dovolání napsal, že by Krützner měla nárok na osvobození od daně, pokud by v bytě dva roky před jeho prodejem bydlela. Ale to se podle něho nestalo.

„Obviněná měla v předmětném bytě sice hlášen trvalý pobyt, ale v bytě nejméně po dobu od 3. 3. 2012 do 29. 11. 2012 nebydlela,“ napsal Stříž do dovolání.

Rada od daňových poradců

Obviněná žalobkyně uvedla, že s daňovými poradci tento problém řešila. A tvrdí, že podle nich k osvobození od daně stačí, aby v prodávaném bytě měla po zmíněnou dobu trvalé bydliště.

„Nevěděla o tom, že by měla povinnost daň z příjmu odvést, byla po celou dobu přesvědčena, že je od daně osvobozena,“ uvedl advokát žalobkyně Tomáš Gřivna ve vyjádření pro Nejvyšší soud.

Sylva Krützner také argumentuje tím, že měla se dvěma ženami, které v bytě od června 2010 žily, dohodu, podle níž mohla kdykoliv do bytu přijít a bydlet v něm. Soud však upozornil, že o tom neexistuje smlouva.

„Nic z toho, co se požaduje, neučinila, neboť naopak svým jednáním faktický podnájem a následně nájem zatajovala a příslušnou smlouvu neuzavřela,“ napsal do usnesení soudce Ivo Kouřil.

K jeho novému rozhodnutí advokát pro Seznam Zprávy uvedl, že se zatím vyjadřovat nemůže.

Podle Nejvyššího soudu pak obviněná žalobkyně nenaplnila ani kritérium dalšího možného osvobození od daně.

Sylva Krützner si totiž po prodeji bytu následně v lednu 2015 koupila polovinu domu s pozemkem v pražských Hlubočepích za 1,7 milionu korun. Tím, že si do jednoho roku od prodeje jedné nemovitosti koupila další, by jí daň mohla být odpuštěna. Avšak podle nejvyššího státního zástupce a posléze i Nejvyššího soudu kritérium pro daňové osvobození nenaplnila proto, že novou nemovitost nevyužila pro bydlení své nebo své rodiny. Část domu byla - jak dále šéf žalobců napsal - pořízena jen jako investice.

„Pokud pořízení nemovitosti neumožňuje jeho nabyvateli jeho užívání, případně by bylo spojeno s jejím pronajmutím jiným osobám za finanční protiplnění, pak nepochybně takové nabytí vlastnického práva má podobu finanční investice, u níž není důvodu k tomu, aby byla od daně osvobozena,“ napsal k tomu soudce Nejvyššího soudu Kouřil.

Městský soud už nové jednání v kauze nařídil na začátek listopadu. Sylvě Krützner přitom hrozí, že bude muset jako žalobkyně skončit. „Pokud je státní zástupce pravomocně odsouzen, automaticky o svou pozici přichází,“ uvedl mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

Reklama

Doporučované