Hlavní obsah

Německo prodlužuje hraniční kontroly s Českem

Foto: Juergen Nowak, Shutterstock.com

Spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová.

Reklama

Německo prodlouží hraniční kontroly s Českem, Polskem a Švýcarskem o dalších 20 dní, tedy do 4. prosince.

Článek

Spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová, která kontroly dočasně obnovila 16. října ve snaze omezit nelegální migraci, dnes o prodloužení informovala Evropskou komisi. Německo rovněž provádí hraniční kontroly na hranicích s Rakouskem, kde ovšem toto opatření zavedlo již v roce 2015.

„Nadále klademe mimořádný důraz na to, aby kontroly měly co nejmenší dopad na každodenní dojíždění za prací, na obchodování a na cestování,“ řekla Faeserová o novém prodloužení.

Původně Německo zavedlo kontroly na deset dní, na konci října je ale Faeserová prodloužila o dvacet dní a řekla, že není vyloučeno jejich další pokračování. Rozhodnutí o případném konci kontrol je podmíněno zlepšením migrační situace, která je ale v Německu nadále složitá.

Německý kancléř Olaf Scholz se na počátku listopadu s premiéry spolkových zemí dohodl, že kontroly na hranicích s Českem, Polskem, Rakouskem a Švýcarskem zůstanou, protože ostraha vnějších hranic Evropské unie je neúčinná. Možný termín ukončení kancléř nezmínil, na tiskové konferenci tehdy ale hovořil o potřebě pokračovat v ostraze německých hranic po delší dobu.

Kontroly nejsou plošné po celé délce německých hranic, ale pouze na vybraných místech. V případě pomezí s Českem hlídkuje německá policie mimo jiné na dálnici mezi Prahou a Drážďany.

V Německu letos do konce září požádalo o azyl přes 250 000 lidí, což je více než za celý loňský rok. Očekává se, že do konce roku počet azylových žádostí dosáhne 300 000.

Reklama

Doporučované