Hlavní obsah

Nespokojení zemědělci v úterý protestovali na dvou místech v Česku

Foto: Profimedia.cz

V Horních Tošanovicích se zemědělci sjeli už 23. ledna letošního roku.

Reklama

V České Lípě a v Horních Tošanovicích na Frýdeckomístecku se v úterý sjelo několik desítek zemědělců. Chtěli upozornit na podle nich špatnou situaci v zemědělství a podpořit kolegy, kteří protestují napříč Evropou.

Článek

Do České Lípy se dnes sjeli zemědělci z regionu, aby upozornili na své obavy z budoucnosti. Zemědělství tak, jak je nastavené, je podle nich dlouhodobě neudržitelné. Akci doprovázela hesla Zastavte vládní agrohazard, Vládo přestaň s námi vorat nebo Za udržitelnost zemědělství v celé Evropě.

Pět desítek zemědělců s traktory přijelo k regionálnímu pracovišti Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF), kde chtěli odevzdat petici. Nebylo ale komu, řekl ČTK za organizátory agronom ZOD Brniště Pavel Cihlář. „Přijeli jsme sem a je nám řečeno, že tady nikdo nebude, že jsou na dovolené,“ řekl.

„Řada věcí, proti kterým protestují, je v nějakém procesu řešení, některé už dokonce stanovené jsou. Velmi často slýchávám debatu například o správném nastavení pachtovného na státní půdě, tak to je věc, která už byla schválena i na poradě vedení ministra zemědělství,“ uvedl v Třebíči ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Také do Horních Tošanovic se sjelo několik desítek zemědělců z Frýdeckmístecka i jiných míst Moravskoslezského kraje. Přivezli techniku, slámu či obilí, několik krav, prasat a ovcí a na své stroje vyvěsili vlajky či transparenty s nápisy „Zatěžující byrokracie“, „Zelené úhory = hlad“ nebo „Už i podhůří Beskyd přichází o chovy ovcí“.

„Pořád v sobě cítíme, že se nějakým způsobem musíme připojit k Evropě za všechny ty podmínky, které se na nás valí, a ukázat lidem i zvířaty, komoditami, které jsme přivezli, že opravdu situace je vážná a brzo o ty krávy, prasata, ovce přijdeme. Chovatelů už tady je dneska tak málo, že si myslím, že je to za chvíli neudržitelné skrz dovoz z třetích zemí a tak dál,“ řekl Karel Kuběnský, který hospodaří v Těrlicku.

S ministrem zemědělství Markem Výborným se moravskoslezští zemědělci setkali minulý týden. „Vysvětlili jsme mu naše požadavky, on nám vysvětlil, na čem pracuje. Jsme za to každopádně rádi, ale i přesto si myslíme, že naši solidaritu s Evropou bychom měli dát najevo,“ řekl Kuběnský.

Reklama

Doporučované