Hlavní obsah

Obava se naplnila. Část škol propouští už také učitele, nemají na ně peníze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: AI vizualizace, Seznam Zprávy

Školy musí vyjít s méně penězi. Takže i propouští.

Reklama

Během jara se školy dozvěděly definitivní podobu svého rozpočtu. Někde už nyní peníze nestačí na udržení zaměstnanců. Školy se tak musí výrazně uskromnit a propustit uklízečky nebo školníky. Dopadne to ale i na učitele.

Článek

Žáků jim výrazně neubylo. Neobsazené pozice také neměli. Přesto jim Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy škrtlo peníze na 4,5 úvazku. Vsetínská střední průmyslová škola strojnická se tak už musela rozloučit s jedním zaměstnancem.

„Měli jsme hodně starostí. Jednu pracovní sílu jsem bohužel musel propustit a dalším třem bylo nutné ještě snížit úvazek,“ popisuje ředitel školy Miroslav Václavík, že si nově škola musí poradit bez jedné uklízečky.

Problém mají s přepočtem peněz. Výrazný zásek do financování školy totiž může udělat, pokud se z roku na rok propadne počet žáků i jen o pár jednotlivců. Spolu s ministerským škrtem je to pak těžko řešitelná situace.

„Zachránila nás školní jídelna, kde máme nárůst výkonů. Proto to nebylo tak strašné. Jinak bych musel ještě tak dva a půl člověka propustit,“ dodává Václavík.

Přitom se škola samozřejmě z roku na rok nezmenší. Uklízet se musí stejně. Komplikací, které řeší školník, také rozhodně neubyde.

Učitelé jako sponzoři školy

Původně ministr školství Mikuláš Bek (STAN) tvrdil, že se budou v rámci hledání úspor škrtat na školách jen neobsazená místa. Posléze došlo ale i na ta obsazená s dovětkem, že o další finance si školy budou smět říct krajům.

Jenže ty peníze – až na výjimky – neposkytují s odůvodněním, že školy mají dost peněz pro učitele, ze kterých se dají financovat uklízečky nebo školníci.

„Dohadovací řízení samozřejmě dopadlo tak, že nemáme nárok a máme si poradit sami,“ říká ředitel ZŠ Husitská v Nové Pace Zdeněk Burkert.

Tam zrovna nepropouštěli, ale jen díky tomu, že si učitelé budou v podstatě ze svých platů sponzorovat údržbu budovy nebo účetnictví. Zvlášť menší školy si nemohou dovolit o své nepedagogy přijít, protože už jich mají nyní tak málo, že sotva stačí všechnu práci zastat.

„Propustila jsem jednu pracovní sílu na úklid. A musím uvažovat ještě o dalším zefektivnění. Patrně budeme muset zredukovat i školnický úsek,“ zvažuje ředitelka Gymnázia Jana Palacha v Mělníce Ilona Němcová.

Ani mělnická škola nedostala možnost dofinancovat škrtnuté pozice z krajské rezervy. Ačkoliv žádná neobsazená místa neměla, a přišla tak rovnou o dva „živé“ úvazky.

Slíbené zvýšení kantoři nedostanou

Seznam Zprávy řešily situaci rozpočtů škol s dvěma desítkami ředitelů. Každý škrty do nějaké míry pocítil. Pokud nesáhli k výpovědím, vždy škrty poznají na nižších výplatách učitelé.

Přitom loni se současná vláda legislativně zavázala, že bude držet platy pedagogů na 130 procentech průměrné hrubé mzdy v ekonomice. Průměrně si tak měli učitelé letos polepšit o 2500 korun. Ani jeden z cílů, z nichž ten první je také ve vládním programovém prohlášení, se ale splnit zcela jistě nepodaří. To už je dnes jasné.

„Těch avizovaných 2500 korun na pedagoga je trošku virtuální částka. Z ní se budou doplácet nepedagogové nebo také neschopenky. Když jsme si to tak počítali, reálně budou kantoři tak na 112 až 115 procentech,“ odhaduje ředitelka havlíčkobrodské základní školy V Sadech Milena Honsová.

První výpovědi pedagogům

Školy přitom čeká i další náraz, a to snížení počtu vyučovacích hodin, které bude ministerstvo z rozpočtu platit. To znamená méně prostoru pro dělení hodin, individualizaci výuky nebo tandemovou výuku.

„Ke konci června se bohužel musíme rozloučit se třemi učiteli,“ vysvětluje Štefan Klíma, ředitel Střední pedagogické školy a Střední odborné školy služeb v Mladé Boleslavi.

Změna financování výuky bude platit od začátku dalšího školního roku. Ředitelé škol se tak obávají, jak budou rozpočty vypadat v příštím roce. Předpokládají totiž, že budou ještě napjatější.

Reklama

Doporučované