Hlavní obsah

Data: To jsou nerovnosti Romů v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Nejčastěji by si rodiče romských dětí na základní škole přáli, aby dostudovali střední školu nebo šli do učení.

Holá data, ale i kontext o situaci romské populace v Česku zveřejnil Výzkumný ústav práce. Většina Romů žije v nájemním bydlení, ženy spíše pečují o blízké, než pracují. V práci přitom Romové narážejí na smlouvy na dobu určitou.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nejnovější šetření romské populace v Česku odhaluje řadu nerovností v porovnání s většinou populace i to, jak navzájem propletené důvody za nimi stojí.

Například údaj o pravděpodobné míře nezaměstnanosti romské menšiny v Česku: Dopočítaná je na 17,6 procenta. Zatímco plošná data Úřadu práce v březnu vykazují nezaměstnanost jen na 3,9 procenta.

Ženy více pečují o děti

Jenomže podle zprávy, kterou vypracoval Výzkumný ústav práce a sociálních věcí a vychází z šetření 1268 osob v období od konce září do února 2024, se ukazuje, že dvojnásobnou nezaměstnanost vykazují v romské populaci spíše ženy, které uvádějí, že pečují o blízké – 25,8 procenta – než muži – 12,1 procenta.

Zároveň z dat vyplývá, že Romové jsou daleko častěji drženi v pracovní nejistotě: 50,5 procenta uvádí, že je zaměstnáno na dobu určitou. Podle dat Eurostatu mělo přitom v loňském roce v Česku uzavřeno smlouvu na dobu určitou jen 6,7 procenta zaměstnané populace.

„Dovolím si tvrdit, že výsledky v mnoha ohledech potvrzují, že Romové na tom nejsou nejlépe. Je to obraz toho, jak to vypadá v průřezu populace,“ shrnula výsledky zprávy Ivana Šimíková, hlavní autorka zprávy.

Kdo je Rom?

  • Výzkumníci se rozhodli pro metodu takzvaného sebeurčení, tedy převážná část respondentů o romské populaci jsou osoby, které se samy za Romy identifikují.
  • První otázka v dotazníku zněla: „Považujete se Vy osobně za Roma/Romku – cítíte se být Romem/Romkou?“

Seznam Zprávy přináší čtyři okruhy problémů vyplývající z nejnovějších dat o romské populaci v Česku, které odráží výraznou nerovnost vůči většinové populaci.

Vysoký podíl osob se základním vzděláním

Data ukazují, že pro 49 procent respondentů představuje dokončení základní školy nejvyšší dosažené vzdělání. Dalších 5,8 procenta přitom základní školu nedokončilo.

„V obecné populaci v roce 2022 byl podíl osob se základním vzděláním jen 5,9 procent,“ uvedla Laura Fónadová, spoluautorka zprávy k šetření.

Dodala, že romská populace je výrazně posunutá do nižších vzdělanostních stupňů oproti obecné populaci.

Bezmála třicet procent na základní školu navázalo vyučením bez maturity a maturitu deklarovala jen necelá tři procenta vyzpovídaných osob z romské populace.

Nejvyšší dosažené vzdělání:

VzděláníPodíl v (%)
Nedokončená základní škola5,8
Základní škola49
Střední, obor praktická škola10,8
Vyučen/a bez maturity28,4
Střední odborná škola bez maturity2,6
Střední odborná škola s maturitou2,9
Gymnázium s maturitou0,1
Konzervatoř0,2
Pomaturitní studium0,2
Vysoká škola, bakalářský stupeň0,2

Zdroj: Zpráva o socioekonomické situaci romské populace v České republice 2023/2024

Vysokou školu, gymnázium s maturitou nebo pomaturitní studium deklarovalo v součtu ani ne jedno procento dotázaných.

V rámci šetření se zajímali výzkumníci i o to, jaké vzdělání by si pro své děti, které chodí na základní školu, rodiče přáli. Nejčastěji respondenti uvedli vyučení bez maturity (36,9 procenta) a střední školu s maturitou (35,5 procenta). Vysokoškolské vzdělání by si pro děti přálo 3,9 procenta rodičů.

Z šetření také vyplývá, že se v kontaktu se školou setkalo bezmála pět procent respondentů s diskriminací.

Práce? Nejistá

Násobně více osob z romské populace oproti obecné populaci pracuje na dobu určitou. Čtyři z pěti přitom mají pracovní smlouvu a jen pětina dohody o pracovní činnosti.

Zároveň data ukazují, že prakticky polovina romské populace pracuje jako nekvalifikovaní dělníci. Dalších 18,4 procenta jako kvalifikovaní dělníci. Jen bezmála pět procent osob pracuje ve službách.

Postavení v zaměstnání:

Výběrové šetření romské populace (v%)Obecná populace ČR (V%)
Služby4,434,7
Mezilehlé pozice4,110,3
Drobní podnikatelé7,811,1
Nižší nemanuálové15,714,1
Kvalifikovaní dělníci18,414,5
Nekvalifikovaní dělníci49,615,4

Zdroj: Zpráva o socioekonomické situaci romské populace v České republice 2023/2024

Výrazný je i genderový rozdíl v zaměstnanosti mužů a žen. A to i v porovnání s obecnou populací. Obecně v roce 2022 vykazovalo ve věku 20 až 64 let zaměstnanost 88,6 procenta mužů a 73,7 procenta žen. Rozdíl 14,9 procentního bodu.

V romské populaci ovšem vykazuje zaměstnanost 65,3 procenta mužů a 29,5 procenta žen. Rozdíl představuje vysokých 35,8 procentního bodu

„Asi dvě třetiny ekonomicky neaktivních žen mají pečovatelské závazky,“ stojí ve zprávě. Romské ženy se nejčastěji starají o děti nebo o dospělou osobu, která vyžaduje péči.

Poměrně vysoký počet romských žen – 12,7 procenta – uvedlo, že se domnívá, že práci nenalezne.

Život v nájmu

Bydlení představuje další nejistotu a nerovnost romské populace v porovnání s obecnou českou populací.

Ve vlastnickém bydlení žije 15,3 procenta osob. Podle dat Českého statistického úřadu přitom v roce 2023 žilo v obecné české populaci ve vlastním 72,7 procenta osob, zatímco 77,7 osoby z romské menšiny bydlí v pronajatém.

Nejčastěji přitom respondenti uváděli, že mají nájemní smlouvu do 12 měsíců (68,5 procenta).

Zpráva z dílny výzkumného ústavu se bydlením romské populace zabývá velmi podrobně. Například z dat vyplývá, že každý desátý žije bez vlastní kuchyně nebo kuchyňského koutu. Podle Sčítání lidu z roku 2021 přitom to samé lze říct jen o 0,5 procenta obecné populace.

Způsob bydlení/právní důvod užíváníPodíl (v%)
Bydlím v našem/vlastním rodinném domě5,4
Bydlím v našem/vlastním bytovém domě3,4
Bydlím v našem vlastním bytě6,5
Bydlím v pronajatém bytě/domě77,7
Bydlím na ubytovně2,6
Bydlím v nebytovém prostoru0,2
U příbuzných3,4
U známých0,2
Jiné0,3

Zdroj: Zpráva o socioekonomické situaci romské populace v České republice 2023/2024

Více než devět procent zase uvedlo, že má v posledních 12 měsících zkušenost s odpojením od elektřiny, a téměř 90 procent dotázaných uvedlo, že žijí v přelidněné domácnosti, tedy v takových, které nesplňují minimální požadavky na počet místností na počet lidí (například: 1 místnost na domácnost + 1 místnost pro dospělý pár + 1 samostatná místnost pro dospělou osobu nad 18 let + 1 místnost pro každé dvě děti do 12 let).

Podle Eurostatu v roce 2023 v přelidněné domácnosti žilo 15,9 procenta osob.

Na ubytovně podle dat z šetření žijí 2,7 procenta osob z romské populace, opět podle Sčítání lidu z roku 2021 žilo na ubytovnách 0,1 až 0,2 procenta osob.

Násobně vyšší ohrožení chudobou

Spoluautorka zprávy Ivana Šimíková popsala, že 47 procent respondentů žije v domácnostech, které se ocitají v příjmové chudobě. Obecně se přitom v chudobě nachází zhruba desetina populace.

„Příjmová chudoba je pětkrát vyšší než v obecné domácnosti,“ uvedla Šimíková.

Hranice chudoby byla přitom pro rok 2023 zjednodušeně nastavená na příjem 201 283 korun za rok. Jde o příjem domácnosti po odečtení daní a dalších odpočtů.

Podíl osob, které nemají/nemohou si z finančních důvodů dovolit danou položku:

Položka Podíl (v %)
Televizor1,6
Telefon2,1
Pračka3,3
Dostatečné vytápění22,4
Maso obden25,5
Auto53,7
Splácet dluhy (bez neformálních půjček)58,6
Týdenní dovolenou mimo domov69,8
Splácet dluhy (vč. neformálních půjček)71,6
Krytí neočekávaných výdajů (14 000 Kč)73

Zdroj: Zpráva o socioekonomické situaci romské populace v České republice 2023/2024

Konkrétně pak v šetření uvedlo téměř 70 procent dotázaných, že si z finančních důvodů nemohou dovolit týdenní dovolenou mimo domov a 73 procent by nedokázalo vykrýt neočekávaný výdaj 14 tisíc korun.

Aktualizace: Upřesnili jsme fakt, že v obecné populaci má základní vzdělání 5,9 procenta lidí a opravili údaj o dostatečném vytápění v závěru textu, původně jsme uváděli 77,6 procent, ve skutečnosti jde o 22,4 procenta. Chyba vznikla při přípravě prezentace.

Doporučované