Hlavní obsah

Obzinová udělala chybu, ale chtěl jsem jí dát šanci, řekl šéf rozhlasu

Foto: ČRo

René Zavoral, ředitel rozhlasu, ustoupil minulý týden tlaku zaměstnanců.

Reklama

Ředitel rozhlasu René Zavoral poprvé před zaměstnanci vysvětloval, proč povolal manažerku z televize Prima.

Článek

Ředitel Českého rozhlasu René Zavoral zažil minulý týden těžkou porážku: Musel ustoupit protestu stovek zaměstnanců, kteří se postavili proti jeho plánu, aby zpravodajství vedla Jitka Obzinová.

Někdejší ředitelka zpravodajství televize Prima podle mnoha svědectví manipulovala v minulosti reportážemi a jejich vyzněním - například proti uprchlíkům nebo ve prospěch prezidentské kandidatury Miloše Zemana.

Zavoral v úterý poprvé veřejně vysvětloval, proč si Obzinovou vybral. Na setkání se zaměstnanci Českého rozhlasu řekl, že neudělal chybu. Ale že jen chtěl dát Obzinové druhou šanci.

„Budeme totálně diskvalifikovat člověka kvůli jednomu pochybení? Nemá dostat další šanci?“ uvedl na setkání ředitel Zavoral, jak Seznam Zprávy ověřily z několika důvěryhodných zdrojů.

Server Hlídací Pes v roce 2016 zveřejnil nahrávku z porady Primy, na které Obzinová reportérům nakazovala, aby uprchlíky líčili výhradně jako problém a krizi. S odkazem na to, že takhle uprchlíky vidí management televize a reportéři to musí přijmout. „Pokud to tak není, tak vlastně neakceptujete fakt, že jste tady zaměstnaní, a pak nemá cenu, abyste tady byli zaměstnaní,“ vysvětlovala Obzinová na záznamu.

Zavoral v úterý v debatě se zaměstnanci připustil, že to byla „významná, nepřehlédnutelná“ chyba Obzinové.

Minulý týden přitom vysvětlil ředitel rozhlasu angažmá Obzinové tím, že potřebuje výrazně snížit počet zaměstnanců a přitom zachovat úroveň zpravodajství. Její angažmá líčil jako angažmá krizové manažerky.

Šest set zaměstnanců Českého rozhlasu pak Zavorala písemně vyzvalo, ať jmenování Obzinové zruší. Zavoral minulý pátek, po dvou dnech od oznámeného příchodu Obzinové, vzal své rozhodnutí zpět.

Například Tomáš Drahoňovský, bývalý reportér Primy, před týdnem v reakci na oznámení Obzinové popsal, jak dostala redakce v roce 2013 přikázáno, aby v prezidentských volbách stranila Miloši Zemanovi. „Odmítl jsem se pod to jako tehdejší dramaturg podepsat. Následovaly výhrůžky, že si už nikdy v žádné televizi neškrtnu a postupná degradace,“ uvedl Drahoňovský.

Podle Zavorala ale tahle historka není pravdivá, v projevu k zaměstnancům řekl, že si to ověřil u nejmenovaných zaměstnanců Primy - a že jde o smyšlenku.

Za Obzinové také Prima odvysílala vážně míněný příspěvek o hrozbě chemtrails, oblíbeném tématu internetových konspirátorů. Reportér v něm tvrdí, že čáry na obloze za letadly jsou ve skutečnosti jedy, jimiž letecké společnosti záměrně skrápějí lidi na zemi.

K tomu se Zavoral v úterý nevyjádřil. Řekl ale, že měl na Obzinovou velmi dobré reference. Uvedl, že z rozhovorů s Obzinovou poznal, jaký je rozdíl mezi veřejnoprávním rozhlasem a soukromou televizí. Připustil, že Obzinová, zkušená novinářka i mediální manažerka, je „kontroverzní osobností“.

Editor Václav Štefan, mluvčí nespokojených zaměstnanců, se Zavorala ptal, proč tedy vůbec Obzinovou do funkce prosazoval. Přirovnal to ke gastronomii: Jako kdyby kuchařka dlouhodobě přidávala do jídel nechutnosti. A někdo ji přesto opět zaměstnal a doufal, že už v tom nebude pokračovat.

Navíc Štefan dodal, že nepřijatelné metody Obzinové se dostaly minulý týden i do tématu přednášky na pražské katedře žurnalistiky.

Ředitel Zavoral zopakoval, že si Obzinová zasloužila další možnost ukázat své kvality. Zavoral také vzkázal zaměstnancům, že ví, že informace z debaty vynesou do jiných médií.

Někteří bývalí novináři Primy také minulý týden veřejně vzpomínali na příliš drsné chování Obzinové k podřízeným. Zavoral na to v úterý reagoval ujištěním, že v rozhlasu by žádné projevy bossingu nepřipustil. Stejně tak dezinformace ve zpravodajství.

Ředitel Zavoral v úterý spočítal, že během příštího půl roku bude muset z rozhlasu, ze sekcí zpravodajství a výroby, odejít 60 lidí. Jsou za tím podle ředitele finanční problémy, protože koncesionářské poplatky zůstávají dlouhodobě na stejné výši.

Reklama

Doporučované